Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση ενάντια σε απαράδεκτες πιέσεις της εργοδοσίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στην εταιρεία ανακύκλωσης «ECO TRANS ΕΠΕ», στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής η Επιτροπή Εργαζομένων στην Ανακύκλωση, απαιτώντας από την εργοδοσία να σταματήσει να εξωθεί σε παραίτηση εργαζόμενο μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που εξαιτίας εργατικού ατυχήματος που είχε το καλοκαίρι, χρειάζεται να απουσιάζει από την εργασία του με αναρρωτικές άδειες.

Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή, ο συνάδελφός τους, μετά από την αναγγελία του εργατικού ατυχήματος που είχε το καλοκαίρι και με αφορμή την αναρρωτική άδεια που χρειάστηκε, αρχικά δέχτηκε πίεση από την εργοδοσία με αλλεπάλληλες αλλαγές στο πόστο εργασίας, αλλαγή βάρδιας και πίεση στη δουλειά που στόχο έχουν να τον οδηγήσουν σε παραίτηση.

Τις τελευταίες μέρες η πίεση κλιμακώθηκε. Ετσι το περασμένο Σάββατο, ενώ επέστρεψε από αναρρωτική και πήγε να εργαστεί, η εργοδοσία μετά από δύο ώρες τον έδιωξε και την Δευτέρα, που ο εργαζόμενος πήγε και πάλι να δουλέψει στη βάρδιά του, δεν του επέτρεψαν την είσοδο.

Αμέσως το Σωματείο μαζί με τον εργαζόμενο προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και το επόμενο διάστημα αναμένεται να κλιμακωθούν οι παρεμβάσεις ώστε να μην περάσει η ασύδοτη δράση των εργοδοτών.

Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Εργαζομένων σημειώνει:

«Εμείς οι εργάτες στα εργοστάσια ανακύκλωσης ζούμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει "ανάπτυξη". Μιλάμε για έναν κλάδο αναπτυσσόμενο τα τελευταία χρόνια με εργάτες χωρίς δικαιώματα και ωράρια λάστιχο ανάλογα με τις ορέξεις του εργοδότη.

Αυτό που επικρατεί στα μεγάλα εργοστάσια του κλάδου είναι οι μισθοί πείνας, η απληρωσιά, οι υπερωρίες και η τρομοκρατία και οι απολύσεις αν δεν πας με τα νερά του εργοδότη. Η εντατικοποίηση της εργασίας που συνεχώς αυξάνεται, με απαιτήσεις για αύξηση της παραγωγής, με αύξηση στην ταχύτητα της ταινίας, με αύξηση του όγκου των σκουπιδιών και με μειωμένο προσωπικό, έχουν σαν αποτέλεσμα δεκάδες αδήλωτα εργατικά ατυχήματα και βλάβες σε μηχανές με αποτέλεσμα τις υποχρεωτικές άδειες στους εργαζόμενους.

Τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων είναι κόστος για τους εργοδότες, που κάνουν ό,τι μπορούν για να το αποφύγουν, την ίδια ώρα που καθημερινά μετράνε τεράστια κέρδη.

Είναι ξεκάθαρο πως θέλουν τη συναίνεσή μας για την κερδοφορία τους, να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο και χωρίς κανένα δικαίωμα. Γίνεται φανερό πως η δική μας εξαθλίωση και το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την κερδοφορία τους!

Γι' αυτό με διάφορες μεθόδους επιδιώκουν να καταπνίξουν κάθε δίκαιο αίτημα των εργατών, κάθε φωνή που αντιδρά και διεκδικεί καλύτερες συνθήκες εργασίας στα σύγχρονα κάτεργα της ανάπτυξής τους».

Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι απαιτούν: Να σταματήσουν η τρομοκρατία και οι απειλές. Ενταξη όλων των εργαζομένων στα ΒΑΕ. Πληρωμή επιδομάτων ανθυγιεινής εργασίας, γάμου, τέκνων. Μείωση της ταχύτητας της ταινίας. Αύξηση του προσωπικού. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας με σταθερή παρουσία γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας στο εργοστάσιο. Την επαρκή θέρμανση και ψύξη και τον αερισμό των χώρων εργασίας. Τη δημιουργία σύγχρονων και καθαρών χώρων ανάπαυλας, ντουζ και απολυμαντικών υλικών ώστε να πηγαίνουμε σπίτι χωρίς μικρόβια. Αύξηση των διαλειμμάτων σε δύο κατά τη διάρκεια του 8ώρου. Μεταφορά των εργαζομένων από και προς την εργασία τους με ευθύνη της επιχείρησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ