Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σκέτη κοροϊδία η πρόταση των εργοδοτών για την κλαδική ΣΣΕ

«Αύξηση» 14 ευρώ σε βάθος ...τριετίας η προκλητική πρόταση

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
«Ενας συνάδελφος που αμείβεται με 700 ευρώ θα δει συνολική αύξηση σε βάθος τριετίας 14 ευρώ. Αυτό φυσικά δεν είναι αύξηση αλλά κοροϊδία»: Αυτή είναι η απάντηση του κλαδικού Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας στην πρόταση - πρόκληση των εργοδοτών του κλάδου της ιδιωτικής Υγείας για κλαδική σύμβαση με αυξήσεις από 1% ως 3% στους βασικούς μισθούς.

Το Σωματείο Προσωπικού σε Ιδιωτικές Κλινικές, Γηροκομεία, Εργαστήρια, Διαγνωστικά Κέντρα αντέδρασε άμεσα στην παραπάνω πρόταση, πραγματοποιώντας την περασμένη Τρίτη μαζική εξόρμηση στους εργαζόμενους του ομίλου «Υγεία». Ενώ για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί εξορμήσεις σε «Ερρίκος Ντυνάν», «Βιοκλινική Αθήνας», «Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού», «Ωνάσειο», «Ιατρικό Κέντρο Αμαρουσίου» προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζόμενους για την απαράδεκτη εργοδοτική πρόταση.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, η πρόταση αυτή «είναι κοροϊδία γιατί:

Από το 2011 η μείωση του μισθολογικού «κόστους» στην ιδιωτική Υγεία έφτασε το 40% (...) Οι εργοδότες κρύβουν με λογιστικά τεχνάσματα το σύνολο των κερδών τους. Δεν μπορούν όμως να κρύψουν τα εκατομμύρια ευρώ που δαπανιούνται σε επενδύσεις για εξαγορές, σε υποδομές και νέες Μονάδες. Την ίδια ώρα οι μισθοί δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη των πολύ βασικών αναγκών. Οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας των επιχειρήσεων (μείωση φορολογίας επιχειρήσεων από 28% στο 24% και μείωση του φόρου στα μερίσματα των μετόχων από 10% σε 5%) προσφέρουν έσοδα στους εργοδότες πολλαπλάσια από τις αυξήσεις που προτείνουν».

Αλλωστε, το Σωματείο επισημαίνει ότι στην πρόταση της εργοδοσίας δεν γίνεται καν λόγος για επαναφορά των απωλειών, όπως των παρακάτω:

  • Νοσοκομειακό επίδομα για όλους τους εργαζόμενους σε Κλινικές 20%. Κόπηκε με τη Σύμβαση του 2012.
  • Ειδικές άδειες για εργαζόμενους σε κλειστά τμήματα και ειδικά ωράρια. Κόπηκαν με τη Σύμβαση του 2012.
  • Τα επιδόματα τριετιών και πολυετίας έχουν παγώσει με τον νόμο 4093/2012.

Οσον αφορά τους νέους εργαζόμενους (δηλαδή όσους έχουν προσληφθεί μετά το 2012), υπενθυμίζεται ότι σήμερα προσλαμβάνονται με 550 ευρώ και οι εργοδότες προτείνουν γι' αυτούς αύξηση 20 ευρώ!

Το κλαδικό σωματείο αναδεικνύει τις ευθύνες της ηγεσίας της Ομοσπονδίας, τονίζοντας: «Τις διαπραγματεύσεις από την πλευρά των εργαζομένων έχει αναλάβει μια ομάδα του προεδρείου της Ομοσπονδίας (ΟΣΝΙΕ). Καμία ενημέρωση δεν υπάρχει, κανείς εργαζόμενος δεν γνωρίζει τι διαπραγματεύσεις γίνονται, ούτε καν όλα τα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας. Μυστικές συναντήσεις, πάγωμα των κινητοποιήσεων (όπως η επιτυχημένη κλαδική απεργία που έγινε τον Ιούνη του 2019) είναι το μέχρι στιγμής έργο της διαπραγματευτικής ομάδας της ΟΣΝΙΕ. Εχουν μετατρέψει τη συλλογική διαπραγμάτευση σε μυστική διαβούλευση. Η τακτική αυτή εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της εργοδοσίας για διατήρηση των χαμηλών μισθών»

Ως βάση διεκδίκησης για κλαδική Σύμβαση το κλαδικό σωματείο θέτει το εξής πλαίσιο:

Ενιαία κλαδική Σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου με αύξηση 15% στους βασικούς μισθούς, επαναφορά επιδομάτων που «κόπηκαν» το 2012, ειδικών αδειών και μειωμένων ωραρίων όπου καταργήθηκαν. Δημιουργία πλαισίου δικαιωμάτων και μισθών που θα βελτιώσει καθοριστικά τους όρους εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ