Παρασκευή 3 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Σοβαρά προβλήματα με την αναθεώρηση των πινάκων επιτυχόντων του διαγωνισμού 3Κ

Στα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν από την αναθεώρηση των πινάκων επιτυχόντων της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ, για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού στους δήμους, αναφέρεται Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, προβάλλοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυσή τους.

Στην Ερώτηση, την οποία κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης και Λεωνίδας Στολτίδης, επισημαίνεται ότι ο διαγωνισμός 3Κ αφορούσε την πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, 8.166 θέσεων τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στους ΟΤΑ.

Τα οριστικά αποτελέσματα εκδόθηκαν 14 μήνες μετά την υποβολή των αιτήσεων, τον Ιούνη του 2019. Από το Σεπτέμβρη του 2019 μέχρι σήμερα το σύνολο των επιτυχόντων έχουν ορκιστεί, έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις τους και ήδη εργάζονται ως μόνιμοι εργαζόμενοι στους δήμους.

Μετά την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων υποβλήθηκαν ενστάσεις από υποψηφίους. Στις 25 Νοέμβρη εκδόθηκαν από το ΑΣΕΠ νέοι «οριστικοί πίνακες», που τοποθετούν σε θέσεις όσους η ένστασή τους έγινε δεκτή. Ετσι εκπίπτουν ισάριθμοι επιτυχόντες των πρώτων πινάκων, που στο μεταξύ ήδη εργάζονται στους δήμους. Οι τελευταίοι πρόκειται να απολυθούν (μόνο στο δήμο Θεσσαλονίκης οι προς απόλυση πλησιάζουν τους 20), ενώ πολλοί επιτυχόντες των πρώτων πινάκων, που τοποθετήθηκαν και εργάζονται ήδη σε συγκεκριμένους δήμους (πολλοί από αυτούς μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας των ίδιων και της οικογένειάς τους), μετά την αναθεώρηση που επήλθε με τους νέους πίνακες υποχρεώνονται να μετακινηθούν ξανά σε άλλους δήμους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο δήμο Θεσσαλονίκης, όπου εργαζόμενη, επιτυχούσα από τους πρώτους πίνακες, μετακόμισε οικογενειακώς από την Πτολεμαΐδα, δαπανώντας πολλά χρήματα για τη μετακόμιση και την ενοικίαση σπιτιού, έγραψε τα παιδιά της στο σχολείο και με τους νέους πίνακες καλείται να μετακινηθεί... στο δήμο Τυρνάβου.

Παράλληλα, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο νέων αλλαγών με την έκδοση νέων «οριστικών» πινάκων (με αποτέλεσμα κι άλλες απολύσεις ή μετακινήσεις μεταξύ δήμων και περιοχών της χώρας), καθώς από την προκήρυξη του διαγωνισμού δεν ετέθη χρονικό όριο για την εκδίκαση και απόφαση επί ενστάσεων επιλαχόντων.

Στη βάση αυτή, το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου:

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος από όσους έχουν ήδη ορκιστεί, τοποθετηθεί και εργάζονται στους δήμους με βάση τους πρώτους πίνακες και δεν περιλαμβάνονται στους νέους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την τοποθέτηση όσων έγινε δεκτή η ένσταση και περιλαμβάνονται στους νέους πίνακες. Ανάλογη ρύθμιση να καλύψει τυχόν νέες αναθεωρήσεις των πινάκων του διαγωνισμού στο μέλλον.
  • Να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους που με τους πρώτους πίνακες προσλήφθηκαν σε ένα δήμο και με τους νέους πίνακες βρέθηκαν σε άλλον να επιλέξουν σε ποιον δήμο θα εργαστούν.
  • Οι τυχόν κενές θέσεις που θα υπάρξουν σε κάποιους δήμους να καλυφθούν από επιλαχόντες της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ.
Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις κυβερνητικές επιλογές

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα και συνολικά στον διαγωνισμό 3Κ, η ΔΑΣ ΟΤΑ υπενθυμίζει ότι «ο ηρωικός πολυήμερος αγώνας των συμβασιούχων - παρατασιούχων το καλοκαίρι του 2017 για μόνιμη και σταθερή δουλειά ανάγκασε την τότε κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαγωνισμό με την προκήρυξη 3Κ/2018, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. Η προκήρυξη για τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων λειτούργησε "σωτήρια", αφού έφερε 8.000 περίπου νέες μόνιμες θέσεις εργασίας, για την πλειοψηφία ωστόσο των συμβασιούχων - παρατασιούχων των δήμων αποδείχθηκε δρόμος προς την ανεργία, όπως αποδείχθηκαν και ψεύτικες οι δεσμεύσεις των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ ότι κανένας συμβασιούχος - παρατασιούχος δεν θα απολυθεί».

«Εκτός όμως από τους συμβασιούχους - παρατασιούχους, η προκήρυξη 3Κ/2018 και η όλη διαδικασία έφεραν προβλήματα σε όλους τους υποψηφίους», συνεχίζει η ΔΑΣ, σχολιάζοντας τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν με τους νέους πίνακες. Και καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να πληρώνουν συνέχεια για τις κυβερνητικές επιλογές και τις αστοχίες από τον κακό σχεδιασμό του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, είτε με απόλυση είτε με την οικονομικά δυσβάσταχτη οικογενειακή μετακίνηση ή απομάκρυνση από την οικογένειά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ