Παρασκευή 3 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Νέα εκβιαστική επίθεση από την εργοδοσία

Επιχειρεί να επιβάλει σύμβαση δανεισμού με χτύπημα δικαιωμάτων σε 135 εργαζόμενους

Την ανάγκη αγωνιστικής ενότητας όλων των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας τονίζει το ΚΚΕ
Την ανάγκη αγωνιστικής ενότητας όλων των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας τονίζει το ΚΚΕ
Αντιμέτωποι με τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε η εργοδοσία παραμονή Πρωτοχρονιάς βρίσκονται 135 εργαζόμενοι της «Ελληνικά Λιπάσματα ELFE», πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) Καβάλας.

Συγκεκριμένα, με τη γνώριμη και από το παρελθόν μέθοδο της ίδρυσης νέων εταιρειών, η εργοδοσία προσπαθεί να τους επιβάλει σύμβαση δανεισμού διάρκειας ενός έτους.

Οι 135 εργαζόμενοι είχαν απολυθεί το 2016, όταν αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μετά από πολύμηνους αγώνες και δικαστικές προσφυγές δικαιώθηκαν και επέστρεψαν στη δουλειά τον Δεκέμβρη του 2017, με συμφωνητικό που υπέγραψαν και το οποίο δέσμευε την εργοδοσία για αμοιβές, εργασιακές συνθήκες, αποζημιώσεις κ.λπ. Τώρα η εργοδοσία τούς καλεί να υπογράψουν νέο συμφωνητικό «δανεισμού» από την ELFE προς τη νεοϊδρυθείσα «Λιπάσματα Καβάλας» με σαφώς χειρότερους όρους, καθώς, όπως ισχυρίζεται, παύει η λειτουργία της εταιρείας «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ» στην οποία εργάζονταν μετά από δανεισμό.

Οι εργαζόμενοι μέσα από Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να μην υπογράψουν τις νέες συμβάσεις δανεισμού, που καταργούν στην πράξη όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν για περίπου δύο χρόνια μαζί με τις οικογένειές τους. Αντίθετα ζητούν από τη νεοϊδρυθείσα εταιρεία να υπογράψει ότι αποδέχεται το συμφωνητικό του 2017, με το οποίο είχαν διασφαλίσει εργασιακά κεκτημένα.

Προσπαθώντας να εκβιάσει τη συμφωνία τους, από το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς η εργοδοσία απαγόρευσε την είσοδο στους χώρους εργασίας στους εργαζόμενους που δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση εργασίας που θέλει να επιβάλει.

ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ: Απάντηση με ενότητα των εργαζομένων και πλατιά αλληλεγγύη

Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα εκβιαστική πρακτική της εργοδοσίας και καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου με όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Με ανακοίνωσή της, σημειώνει μεταξύ άλλων:

Η εργοδοσία, «παρά την τεράστια κερδοφορία και την άνοδο της παραγωγικότητας όλα τα τελευταία χρόνια, που προήλθαν από τον κόπο των εργατών και ιδιαίτερα από τη στυγνή εκμετάλλευση των εκατοντάδων εργολαβικών συμβασιούχων που δουλεύουν με την ομηρία της ανανέωσης των ολιγόμηνων συμβάσεων, προχωρά αποφασιστικά στο επόμενο βήμα.

Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ πως οι εργαζόμενοι χρειάζεται να επαγρυπνούν, με τον αγώνα τους να κατοχυρώσουν την όποια δικαστική "νίκη", να διεκδικήσουν από κοινού με τους συναδέλφους των υπόλοιπων εταιρειών το δικαίωμα για ίση αμοιβή για ίδια εργασία, για εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους, για συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, για ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χημικής βιομηχανίας.

Υπογραμμίζαμε τότε ότι (...) αυτό που προέχει είναι η ενότητα όλων των εργατών, παλιών και νέων, όσων περήφανα και για πολλούς μήνες άντεξαν σε έναν αγώνα πέρα για πέρα δίκαιο, αλλά και αυτών που λύγισαν αλλά δεν συντάσσονται με την πλευρά της εργοδοσίας. Επισημαίναμε τότε, το λέμε και σήμερα, ότι το εργοστάσιο έχει ανάγκη όλους τους εργαζόμενους!

Το σωματείο έστω και τώρα πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για να εκφραστεί η ενότητα όλων των εργαζομένων μέσα στο εργοστάσιο.

Παράλληλα να εκφραστεί αλληλεγγύη από τα υπόλοιπα ζωντανά σωματεία της Καβάλας.

Να μην περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας και η επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων, με μπράβους - σεκιούριτι να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στην πύλη του εργοστασίου, διώχνοντας τους συναδέλφους της βάρδιας».

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους της πρώην ΒΦΛ να μην παραβλέψουν ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν τον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που ο ένας τη βαφτίζει «δίκαιη» και ο άλλος «για όλους» για να κρύψουν τη βαρβαρότητά της. Να βάλουν ως προμετωπίδα του αγώνα τους την ανάγκη για Ενιαίο Κρατικό Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας στο πλαίσιο μιας ριζικά διαφορετικής οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με τον πλούτο και το κράτος στα χέρια των εργατών.

Τέλος, τονίζει ότι είναι αποκλειστικά ευθύνη της κυβέρνησης «να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του εργοστασίου με όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μόνιμη και σταθερή δουλειά, Συλλογική Σύμβαση τουλάχιστον με όσα προέβλεπε ο Οργανισμός του 2009, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μέτρα για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής ρύπανσης και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει την παρουσία αστυνομίας έξω από τα Λιπάσματα (2021-07-09 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας (2021-06-16 00:00:00.0)
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις και κάλεσμα για αγωνιστική ετοιμότητα (2017-12-29 00:00:00.0)
Αποθρασυμένη από την κυβερνητική στήριξη η εργοδοσία (2016-08-02 00:00:00.0)
«Νίπτει τα χείρας της» για τις αγριότητες της εργοδοσίας (2016-07-06 00:00:00.0)
Τα «ιδιωτικά συμφωνητικά» δεν είναι πρωτοτυπία... (2014-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ