Παρασκευή 3 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Καταγγέλλει το επικίνδυνο καθεστώς υπερεφημέρευσης των γιατρών

Να σταματήσει άμεσα το απαράδεκτο και επικίνδυνο καθεστώς της υπερεφημέρευσης των γιατρών ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα και οι κλινικές του νοσοκομείου με ασφάλεια.

Οπως επισημαίνει, «υποχρεώνουν τους γιατρούς, συνολικά τους υγειονομικούς, να ξημεροβραδιάζονται στο νοσοκομείο, να μην έχουν οικογενειακή και προσωπική ζωή, ούτε καν τις ημέρες των εορτών, πατώντας πάνω στην ευσυνειδησία τους, στο φιλότιμό τους, στην προσφορά τους στον συνάνθρωπο. Την ίδια ώρα, στελέχη της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, διάφοροι υποστηρικτές και θιασώτες του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης (που τον 21ο αιώνα, με τις απεριόριστες τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες, με τους χιλιάδες άνεργους και ξενιτεμένους γιατρούς και υγειονομικούς, δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα ελάχιστα για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς οι κλινικές του νοσοκομείου), περνάνε και καμιά βόλτα από το νοσοκομείο για να φωτογραφηθούν, να μας χτυπήσουν την πλάτη (...) μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις για τα καλύτερα που έρχονται, καλλιεργώντας αυταπάτες στους εργαζόμενους».

Ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι «εξανάγκασαν ακόμη και με απειλές, όπως έγινε το μήνα Δεκέμβριο από τον Πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου, τον έναν από τους δύο γιατρούς της καρδιολογικής κλινικής και της Μονάδας Εμφραγμάτων να εφημερεύσει στο νοσοκομείο για 14 μέρες, κάτι που θα γίνει και το μήνα Ιανουάριο! (...) Μάλιστα οι περισσότερες από αυτές τις εφημερίες είναι εφημερίες ετοιμότητας! Αν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό σε καρδιολογική κλινική που είναι αναγκαία η συνεχής παρουσία του γιατρού στο νοσοκομείο γιατί η διασφάλιση της ζωής είναι ζήτημα δευτερολέπτων! Αυτό βέβαια συμβαίνει και σε άλλες κλινικές, όπως π.χ. στην Παθολογική, όπου οι γιατροί, τις 4 από τις 11 εφημερίες τις πληρώνονται ως ετοιμότητα και όχι ως ενεργή, παρόλο που βρίσκονται νυχθημερόν στο νοσοκομείο. Με αυτόν τον τρόπο, οι κυβερνήσεις μειώνουν το μισθολογικό κόστος και ξεζουμίζουν τους γιατρούς με τις επιπλέον εφημερίες».

Αντίστοιχη τραγική κατάσταση, καταγγέλλει ο Σύλλογος, επικρατεί και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όπου εδώ και 8 μήνες εργάζεται στα όρια της εξάντλησης μία και μοναδική νεφρολόγος. «Παρά τις διακηρύξεις των στελεχών της κυβέρνησης, συνεχίζει το νοσοκομείο να είναι με μία αναισθησιολόγο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή λειτουργία του», προσθέτει ο Σύλλογος.

Παράλληλα, καλεί τους διευθυντές «να αναδείξουν τα προβλήματα των τμημάτων τους και να διεκδικήσουν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να λειτουργήσουν οι κλινικές τους με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Να μην εξαναγκάζουν τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό,, είτε άμεσα είτε έμμεσα, να κάνουν επιπλέον εφημερίες και βάρδιες από αυτές που μπορεί να αντέξει ο ανθρώπινος οργανισμός».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων απαιτεί: Να σταματήσει τώρα το απαράδεκτο και επικίνδυνο καθεστώς της υπερεφημέρευσης των γιατρών. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, για να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα και οι κλινικές του νοσοκομείου με ασφάλεια, χωρίς να εξοντώνονται οι εργαζόμενοι. Οχι στις μετακινήσεις των γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και των νοσηλευτών από τμήμα σε τμήμα, για να καλυφθούν με μπαλώματα οι μεγάλες ελλείψεις. Να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Οχι στα νοσοκομεία - επιχειρήσεις, στις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

  • Σε άλλη ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων καταγγέλλει το νέο κρούσμα βιαιοπραγίας σε βάρος υγειονομικού από συγγενή ασθενούς που προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. «Οι εργαζόμενοι στο ΤΕΠ», επισημαίνει ο Σύλλογος, «γίνονται αποδέκτες της σκληρής πραγματικότητας που συναντούν οι ασθενείς στο νοσοκομείο, άλλοτε με απλές διαμαρτυρίες και άλλοτε με τον απαράδεκτο τρόπο της λεκτικής ή ακόμα και σωματικής βίας. Οι πολύωρες αναμονές και η συναισθηματική φόρτιση που βιώνουν οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, εξαιτίας του έκτακτου περιστατικού και της απαίτησης για άμεση αντιμετώπισή του, που πολλές φορές δεν είναι αντικειμενικά εφικτή, πυροδοτούν τέτοιες απαράδεκτες πράξεις. Ευθύνη για αυτήν την κατάσταση έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, που έχουν οδηγήσει τα νοσοκομεία να λειτουργούν με ελάχιστο και κάτω από το όριο ασφαλείας υγειονομικό προσωπικό». Στην αύξηση των επιθέσεων, προσθέτει ο Σύλλογος, συμβάλλει η συνεχιζόμενη εκστρατεία συκοφάντησης των υγειονομικών για την απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ