Παρασκευή 3 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ζητάει «ομοψυχία» για τα σχέδια του κεφαλαίου

Τη συγκρότηση μιας «εθνικής» στρατηγικής στη βάση των προταγμάτων του κεφαλαίου υπερασπίζεται με άρθρο του στην πρωτοχρονιάτικη «Αυγή» ο τέως πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, διακηρύσσοντας την προθυμία του κόμματός του να βάλει πλάτη στη χάραξή της από οποιαδήποτε θέση.

Οπως γράφει, «η εθνική ομοψυχία γύρω από μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική, που να υλοποιείται από την κυβέρνηση, να αναδεικνύεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και να διακηρύσσεται με κύρος και σαφήνεια από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα της χώρας, είναι πιο αναγκαία σήμερα από ποτέ».

Στο πλαίσιο αυτό και παρουσιάζοντας ως «πατριωτισμό» τούς στόχους του κεφαλαίου, που περνάνε και μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα στηρίξει κάθε καθαρή και συγκροτημένη προσπάθεια ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (...) στηρίζει τη διεθνοποίηση της καταγγελίας της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, τους ανοιχτούς διαύλους, τον διάλογο για ΜΟΕΑ (σ.σ. Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας) και την ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και - αν αποτύχουν - προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (...) θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Κατά τον Αλ. Τσίπρα, η συγκρότηση της «εθνικής» στρατηγικής προϋποθέτει σύγκληση του ΚΥΣΕΑ για την παράνομη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Και μέμφεται την κυβέρνηση για το ότι δεν έχει κάνει κάτι από τα τρία, ώστε «όλες μαζί» οι δυνάμεις της αστικής διαχείρισης να δουλέψουν συντονισμένα στην κατεύθυνση «επέκτασης των ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας σε σχέση με την παράνομη συμφωνία», συνέχισης του διαλόγου «για ΜΟΕΑ που είχε ξαναρχίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι» και εξασφάλισης «ξεκάθαρης στήριξης των ΗΠΑ και ειδικά του Προέδρου Τραμπ στον αγωγό EastMed και το πλαίσιο συνεργασίας 3+1 (με Κύπρο και Ισραήλ)».

Μάλιστα, εδώ ο Αλ. Τσίπρας χαρακτηρίζει ανησυχητικές τις ενστάσεις του Τραμπ «πρόσφατα στην υιοθέτηση του νομοσχεδίου "Eastern Mediterranean Partnership"» και «μαλώνει» την κυβέρνηση ότι έσπευσε να καταθέσει το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας, στο δρόμο που άνοιξε η δική του κυβέρνηση, «χωρίς να δίνει το μήνυμα ότι συνδέεται με την εν προκειμένω στήριξη που θα παράσχουν οι ΗΠΑ».

Απονέμει φυσικά τα εύσημα για την «υπογραφή διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για τον αγωγό EastMed», την οποία χαρακτηρίζει «θετική εξέλιξη αν εξασφαλιστεί και η συμμετοχή της Ιταλίας».

Κατά τα λοιπά, στο άρθρο ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίζεται το κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επικαλείται την πολιτική της ΝΔ ως δικαίωση της δικής του σε ζητήματα όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, τα Ελληνοτουρκικά κ.α.

Εχοντας καταστήσει σαφές ότι στα μεγάλα και κρίσιμα για το κεφάλαιο ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ συμπλέει με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα της διαχείρισης, ο τέως πρωθυπουργός κλείνει το άρθρο του «προειδοποιώντας» τη ΝΔ με... «αυστηρή κριτική» σε ζητήματα βολικά για τις δικομματικές κοκορομαχίες, όπως η διαπλοκή, η «διεύρυνση των ανισοτήτων» με το «διαγωνισμό» για τα μέτρα πτωχοκομείου, η ένταση της καταστολής ξεκομμένη από την αντιλαϊκή πολιτική την οποία υπηρετεί, καθώς και η «μετάβαση προς τις καθαρές μορφές ενέργειας», για τις «πράσινες μπίζνες» του κεφαλαίου που από κοινού στηρίζουν με τη ΝΔ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναθερμαίνεται το παζάρι με φόντο τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή (2022-01-18 00:00:00.0)
Θέλει νέα «συμφωνία» υποταγής του λαού στους στόχους του κεφαλαίου (2020-09-22 00:00:00.0)
«Ταμένος» στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια (2019-12-12 00:00:00.0)
«Σπάει τα κοντέρ» του επικίνδυνου εφησυχασμού (2019-06-19 00:00:00.0)
Περιγραφές και δηλώσεις έξω από το κάδρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (2016-11-24 00:00:00.0)
«Αλέξη προχώρα, και εμείς είμαστε εδώ...» (2015-03-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ