Τετάρτη 8 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΟΤΕ
Συνεχίζουν αποφασιστικά την απεργία απέναντι στις άθλιες πρακτικές της εργοδοσίας

Με μηνύσεις και συλλήψεις συνδικαλιστών κλιμακώνει η εργοδοσία την προσπάθεια να κάμψει τον απεργιακό αγώνα για ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Από τη χτεσινή απεργιακή περιφρούρηση στο κτίριο στην οδό Αθηνάς
Από τη χτεσινή απεργιακή περιφρούρηση στο κτίριο στην οδό Αθηνάς
Τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα τους, με βασικό αίτημα την υπογραφή μίας, ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω, συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ, με τις ταξικές δυνάμεις να καλούν σε ακόμα πιο μαζική και δυναμική συμμετοχή, σε ενίσχυση της αλληλεγγύης, απέναντι στην εντεινόμενη προσπάθεια της εργοδοσίας να χτυπήσει την απεργία, που μετρά ήδη 14 μέρες και συνεχίζεται μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Αξιοποιώντας το τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις του, η εργοδοσία κατέθεσε χτες μηνύσεις σε βάρος απεργών συνδικαλιστών και εργαζομένων, με βάση τις οποίες η αστυνομία συνέλαβε πέντε συνδικαλιστές των σωματείων ΠΕΤ ΟΤΕ και ΠΑΣΕ ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο σχετικής εντολής της εργοδοσίας του ομίλου, ο περιφερειακός διευθυντής της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη κατέθεσε χτες το μεσημέρι μήνυση «κατά παντός υπευθύνου», ενάντια στην περιφρούρηση της απεργίας στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στην πόλη. Αμεσα κινητοποιήθηκε η αστυνομία: Δυνάμεις της μετέβησαν νωρίς το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία του ΟΤΕ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην συμβολή Καρόλου Ντηλ με Ερμού, και συνοδεία ανδρών των ΜΑΤ που παρατάχθηκαν στην είσοδο πραγματοποίησαν πέντε συλλήψεις συνδικαλιστικών στελεχών. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΠΑΣΕ ΟΤΕ Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της ΠΕΤ ΟΤΕ Θεσσαλονίκης.

Αντιπροσωπεία των ταξικών δυνάμεων, που όλες αυτές τις μέρες πρωτοστατούν στην περιφρούρηση της απεργίας, βρέθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, όπου κρατούνταν οι συνδικαλιστές.

Παρέμβαση για την απελευθέρωση των απεργών έκανε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ και εργαζόμενος στον ΟΤΕ, που όλο αυτό το διάστημα δίνει μαζί με τους συναδέλφους του τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Ο Λ. Στολτίδης κατήγγειλε κυβέρνηση και εργοδοσία, που επιστράτευσαν την κρατική καταστολή στο πλαίσιο του δόγματος «νόμος και τάξη» απέναντι στις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος. Κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν μαζική, μαχητική απάντηση με ακόμη πιο μαζική συμμετοχή στην απεργία και στην περιφρούρησή της.

Να γίνει η απεργία ακόμα περισσότερο υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων

Η χτεσινή εξέλιξη αποτελεί κλιμάκωση των άθλιων πρακτικών της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους του ομίλου, σε συνέχεια της συστηματικής επιχείρησης συκοφάντησης του δίκαιου αγώνα τους, των ασφυκτικών πιέσεων για απεργοσπασία, των απειλών, των 6 απολύσεων που πραγματοποίησε παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Παράλληλα, η εργοδοσία επιχειρεί να διασπάσει και να ξεγελάσει τους εργαζόμενους. «Πολλοί προϊστάμενοι ΤΤΛΠ ενημερώνουν συναδέλφους για την υποτιθέμενη πρόθεση της διοίκησης να δώσει δήθεν "αυξήσεις" στους νέους εργαζόμενους», σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ ΟΤΕ, επισημαίνοντας ότι ακόμα και αυτές οι υποσχέσεις είναι αποτέλεσμα του αγώνα και ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να κάνουμε πίσω. Πιέζουμε αποφασιστικά σε ενιαίο μέτωπο (...) Συνεχίζουμε τον απεργιακό μας αγώνα πιο δυναμικά, πιο μαζικά», με μεγαλύτερη συμμετοχή στις απεργιακές φρουρές.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ΕΣΚ ΟΤΕ κατά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ) στις 3 Γενάρη πρότεινε τα εξής: Να γίνουν αυτή τη βδομάδα Γενικές Συνελεύσεις με ευθύνη των πρωτοβάθμιων σωματείων, ώστε η συνέχιση του αγώνα να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Στις 13/1 να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία και πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, την ώρα που θα γίνεται η τριμερής συνάντηση για τις απολύσεις των φυλάκων. Να ακολουθήσουν 3ωρες στάσεις εργασίας στην αρχή κάθε βάρδιας και νέα 24ωρη απεργία στις 20/1, ή 48ωρη απεργία (20/1 - 21/1) για διεξαγωγή νέων Γενικών Συνελεύσεων, αν η εργοδοσία συνεχίσει να τηρεί αδιάλλακτη στάση.

Η ΕΣΚ καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας, που προσπάθησε - χωρίς να τα καταφέρει - να υποβαθμίσει το θέμα της απεργίας.

«Αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά ότι ούτε μπορούν ούτε θέλουν», τονίζει. «Είναι χαρακτηριστικό ότι και την Πέμπτη 2/1, Παρασκευή 3/1 και την επόμενη μέρα του ΔΣ, το Σάββατο 4/1, στην Αττική μόνο οι ταξικές δυνάμεις περιφρούρησαν χώρους δουλειάς με συμμετοχή πολλών απεργών. Αυτό αποτυπώνεται και στην καθημερινή μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Επειδή για πολλά χρόνια οι πλειοψηφίες της ΟΜΕ και των συνδικάτων καλλιέργησαν την ιδέα ότι τα σωματεία είναι μηχανισμοί συνδιοίκησης, σήμερα δυσκολεύονται να κινητοποιήσουν όχι μόνο εργαζόμενους αλλά ακόμα και εκλεγμένους συνδικαλιστές (...) Επιβεβαιώνεται ότι για να υπερασπίσουμε το δικαίωμά μας στη δουλειά με αξιοπρέπεια, απαιτείται να ξηλωθεί αυτός ο συσχετισμός που υπάρχει στην ΟΜΕ και στα σωματεία, να αποδυναμωθούν οι συγκεκριμένες δυνάμεις, να τους βγάλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από τη μέση».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η ΕΣΚ στους εργαζόμενους και στα μέλη του σωματείου της «Cosmote e-Value»,«οι οποίοι αψηφώντας την τρομοκρατία της εργοδοσίας, τον κίνδυνο της απόλυσης και παρά τις απώλειες, είναι κάθε μέρα σε απεργιακές φρουρές. Πέρα βέβαια από το μέτωπο με την εργοδοσία, το σωματείο αυτό έχει να αντιμετωπίσει την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ, η οποία, αν και το εντάσσει στον καθημερινό σχεδιασμό για τις περιφρουρήσεις, αρνείται να το εγγράψει στη δύναμη της Ομοσπονδίας».

Επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν τη Δευτέρα 13/1 σε πανελλαδική στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) και στις 12.30 μ.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, όπου στη 1 μ.μ. είναι προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση για τις παράνομες απολύσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική δράση (2020-02-15 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη η απεργία για μια ενιαία Συλλογική Σύμβαση σε όλο τον όμιλο (2019-12-24 00:00:00.0)
Εμπόδιο στην κλιμάκωση του αγώνα η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (2017-11-18 00:00:00.0)
Με υψηλά ποσοστά συμμετοχής ολοκληρώθηκε η 48ωρη απεργία (2017-11-01 00:00:00.0)
Απεργία χτες στον ΟΤΕ (2010-09-30 00:00:00.0)
Συνολική εναντίωση στις ιδιωτικοποιήσεις (2008-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ