Σάββατο 11 Γενάρη 2020 - Κυριακή 12 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Με κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις που τροφοδοτούν και ενισχύουν τον αγώνα

Ρεπορτάζ από τις τοποθετήσεις συνδικαλιστών στη σύσκεψη

«Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε το απεργιακό μέτωπο», τόνισε η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. «Θέλουμε να δέσουμε αυτόν τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης με την πάλη μας ενάντια στις απολύσεις, στις αποσχίσεις, στις εξελίξεις που είχαμε στον κλάδο όλο το προηγούμενο διάστημα», υπογράμμισε. Υπενθύμισε τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank και εξήγησε πως το τραπεζικό κεφάλαιο έχει σχέδια για μεταφορά χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύουν στις τράπεζες με σταθερή εργασιακή σχέση σε funds με μειωμένα δικαιώματα. Στο έδαφος αυτό υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι στις τράπεζες δεν πρέπει να λείπουν από τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος.

«Αιτία πολέμου» για τους εργαζόμενους στο λιμάνι χαρακτήρισε την επίθεση στο Ασφαλιστικό ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), επισημαίνοντας πως στον συγκεκριμένο χώρο οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε θέση μάχης απέναντι στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας κατά της ένταξής τους στα ΒΑΕ. Υπενθύμισε τη σχετική προσφυγή του ΣΕΒ στο ΣτΕ, που εκδικάζεται τη Δευτέρα 13/1, ενώ κατήγγειλε πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας δεν παίρνουν θέση ούτε για την αυτονόητη ανάγκη να εφαρμοστεί η νομοθεσία που υπάρχει, επιβεβαιώνοντας πως μόνη τους έγνοια είναι να υπηρετούν την κερδοφορία των μονοπωλίων.

«Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει ότι όλοι έχουν σκύψει το κεφάλι και έχουν αποδεχθεί το παραμύθι της "κανονικότητας", οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ δίνουν έναν σημαντικό αγώνα αποφασισμένοι να συνεχίσουν, να κλιμακώσουν, να φτάσουν μέχρι τέλους το δίκαιο αίτημα για την υπογραφή μιας ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης, που θα καταργεί τους διαχωρισμούς και θα εξισώνει τους εργαζόμενους προς τα πάνω», σημείωσε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΜΕ ΟΤΕ. «Οι ταξικές δυνάμεις στον όμιλο ΟΤΕ και συνολικά στον κλάδο κάνουμε προσπάθεια να εξηγήσουμε στους συναδέλφους ότι και το ζήτημα του Ασφαλιστικού έχει ακριβώς τον ίδιο χαρακτήρα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως οι λεγόμενες «εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές» δεν προέρχονται από τις τσέπες κανενός εργοδότη, αλλά είναι κομμάτι του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, μέρος του μισθού τους.

Τη δράση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ, με περιοδείες σε χώρους δουλειάς και απεργιακές αποφάσεις σωματείων, μετέφερε ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου, Μάκης Τσελέντης, ξεχωρίζοντας πλευρές όπως τα εργατικά «ατυχήματα», η φθορά της υγείας των εργαζομένων και η επίθεση στα ΒΑΕ. «Το έργο έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», είπε, υπενθυμίζοντας το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» που αποφάνθηκε για την περικοπή των ειδικοτήτων. «Το σχέδιο υπάρχει και απλά περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να το εφαρμόσουν», είπε και πρόσθεσε πως «πάνω από το 1/3 των εργαζομένων που είναι στα ΒΑΕ θα βγουν εκτός, με αποτέλεσμα μισθολογικές απώλειες αλλά κυρίως απώλειες στο θέμα της ασφάλισης και της σύνταξης».

Με την πείρα του αγώνα που έδωσαν για να υπογράψουν επιχειρησιακή ΣΣΕ, οι εργαζόμενοι θα δώσουν το «παρών» στον αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, τόνισε ο Κώστας Σφακιανάκης, από το Σωματείο Εργαζομένων στη «First Data». Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση κατάφεραν να υπογράψουν τον προηγούμενο μήνα ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και άλλα δικαιώματα, όπως για παράδειγμα η παροχή ενός επιπλέον μήνα άδειας λοχείας. «Τα δύο χρόνια που παλεύαμε για τη Σύμβαση ήμασταν αναγκασμένοι να ξεκινήσουμε από το μηδέν», δηλαδή να εξηγήσουν στους εργαζόμενους τι είναι σωματείο, τι είναι Σύμβαση, γιατί αφορά όλους τους εργαζόμενους. «Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να δουλέψουμε και τώρα», τόνισε.

«Στον κλάδο η ανάκαμψη έχει έρθει, με την έννοια ότι υπάρχει δουλειά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσε ο Παύλος Αλεξανδράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων, σχολιάζοντας ωστόσο πως σε εργοτάξια και γιαπιά «δεν ισχύουν ούτε τα μεροκάματα ούτε και τα ωράρια τα οποία είχαμε κατακτημένα το προηγούμενο διάστημα», ενώ ήδη βρίσκονται σε ισχύ αντιασφαλιστικοί νόμοι και διατάξεις που τσακίζουν τους οικοδόμους, ανεβάζουν τα ηλικιακά όρια και κάνουν πιο δύσκολες τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση. Στο μέτωπο πάλης για την Κοινωνική Ασφάλιση, το Συνδικάτο έχει ήδη προχωρήσει σε σύσκεψη με σωματεία και εργαζόμενους στον κλάδο, ενώ προχωρά σε συνελεύσεις και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς.

Τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι στα προγράμματα του ΟΑΕΔ περιέγραψε ο Σταύρος Δηλές, μέλος της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων στο Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης του ΟΑΕΔ που δουλεύουν σε φορείς του Δημοσίου, συνδέοντας την πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση με τον αγώνα «ενάντια στο τέρας της "ευέλικτης" απασχόλησης».

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες να μη λείψουν από τις κινητοποιήσεις υπογράμμισε ο Νίκος Ξυδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), ενώ στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ.

Κοινό μέτωπο εργαζομένων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων

«Ο αγώνας είναι κοινός και πρέπει να δυναμώσει ανάμεσα στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στα λαϊκά στρώματα», υπογράμμισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Αναφέρθηκε στον θετικό αντίκτυπο της κινητοποίησης που έγινε στις 30 Νοέμβρη από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις από κοινού με σωματεία και Ομοσπονδίες των εργαζομένων, προσφέροντας την καλύτερη εκκίνηση για τις επόμενες μάχες. Η κυβέρνηση ετοιμάζει το νέο Ασφαλιστικό «που θα τσακίσει και τους παλιούς και τους καινούργιους συνταξιούχους», τόνισε. Οσον αφορά την προσπάθειά της να ρίξει στάχτη στα μάτια των συνταξιούχων, στρέφοντας την προσοχή τους σε δικαστικούς λαβύρινθους, ξεκαθάρισε πως «δεν κυβερνούν τα δικαστήρια, τα δικαστήρια εφαρμόζουν τους νόμους που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις», και έτσι οι συνταξιουχικές οργανώσεις διεκδικούν με πολιτική απόφαση να επανέλθουν οι συντάξεις και τα δικαιώματα που έχουν περικοπεί.

Στις βαριές εισφορές, που σημαντικό μέρος των αυτοαπασχολούμενων αδυνατεί να πληρώσει, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Βιτάλης, από την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Σχολίασε πως η ρητορική της κυβέρνησης για τη στήριξη της «μεσαίας τάξης» συνοδεύεται από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, από φόρους που στραγγαλίζουν τους μικρούς επαγγελματίες. Στην κατεύθυνση αυτή, το κάλεσμα κοινής δράσης που έχει απευθύνει η Ομοσπονδία προς τις οργανώσεις των επαγγελματοβιοτεχνών της χώρας συναντά σημαντική ανταπόκριση, με 8 Ομοσπονδίες και δεκάδες σωματεία να το έχουν ήδη προσυπογράψει.

«Η νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό πρέπει να βρει τις γυναίκες απέναντί της», τόνισε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Η Κοινωνική Ασφάλιση, υπογράμμισε, αφορά κάθε πλευρά της ζωής των γυναικών και όχι μόνο στενά τις συντάξιμες αποδοχές τους.

Τις πολλαπλάσιες επιπτώσεις της επίθεσης στο Ασφαλιστικό για τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και αναπηρία συνόψισε η Γιάννα Σκαπέτη, από τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ