Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Στον παλμό της αγροτιάς, η Ελλάδα!

Αύριο, Δευτέρα, αρχίζει η πανελλαδική κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, με τα νομαρχιακά συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των αγροτικών νομών όλης της χώρας

Ολόκληρη η Ελλάδα - από την «πλώρη» της, τον Εβρο, μέχρι την «πρύμνη» της, την Κρήτη κι από το «γλυκό χάραμά» της, το Αιγαίο, μέχρι το «χρυσό ηλιοβασίλεμά» της, το Ιόνιο - θα «ζει», από αύριο, στον παλμό της αγωνιζόμενης αγροτιάς, καθώς οι αγρότες θα «εισβάλουν», με τα τρακτέρ της οργής και του αγώνα, στις πρωτεύουσες των αγροτικών νομών της χώρας.

Οι εξεγερμένοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι θα μείνουν στις πλατείες και στους δρόμους των πόλεων επί τρία συνεχή μερόνυχτα κι ύστερα θα ξανασυγκεντρωθούν οι εκπρόσωποί τους και θ' αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων, καθώς ο αγώνας θα 'ναι μακρύς και δύσκολος και θα χρειαστεί επιμονή και υπομονή για να πετύχει τους στόχους του.

Στα «φλάμπουρα» του νέου αγροτικού ξεσηκωμού, που αναμένεται, πάλι, να συγκλονίσει τη χώρα, «ανεμίζει» η απόφαση της μικρομεσαίας αγροτιάς να παλέψει, με νύχια και με δόντια, για να κρατήσει τη γη της και να ζήσει στον τόπο της. Και στην ψυχή των ξωμάχων «πάλλεται» η ελπίδα ότι τούτος ο αγώνας θα φέρει, επιτέλους, καλύτερες μέρες για τον αγρότη και την Ελλάδα.

Ολες τις μέρες της βδομάδας που πέρασε οι αγωνιστές της αγροτιάς προετοιμάζονταν για το αυριανό «αγωνιστικό γλέντι». Στα χωριά της «αγροτομάνας» Θεσσαλίας και άλλων περιοχών τα τρακτέρ, όταν δεν πήγαιναν για όργωμα, βρίσκονταν, μέρα - νύχτα, στις πλατείες. Για να αποδείξουν την αποφασιστικότητα και την αγωνιστική ετοιμότητα του αγροτικού κόσμου, για να επιδείξουν τη δύναμη του δίκιου και τη δυναμική της πάλης των αγροτών. Και σε επαρχιακές πόλεις πραγματοποιούνταν μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις προετοιμασίας και προειδοποίησης, προδικάζοντας την επιτυχία της αυριανής πανελλαδικής, παναγροτικής κινητοποίησης.


Κρατώντας «ως κόρη οφθαλμού» την ενότητά της κι ακουμπώντας στη συμπαράσταση των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, η αγωνιζόμενη αγροτιά αρχίζει, από αύριο, μια ακόμα μεγάλη μάχη στον «πόλεμο», που ξεκίνησε εδώ και χρόνια, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Και το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα έχει σαφώς διακηρύξει πως ο αγώνας δε γίνεται για την επίλυση επιμέρους, τοπικών και εφήμερων προβλημάτων, αλλά για την ικανοποίηση των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, που αφορούν στην επιβίωση και σχετίζονται με την ανάγκη ανατροπής της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες απαιτούν την κατάργηση των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πλήττουν το σύνολο των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ζητούν αύξηση της τιμής των προϊόντων και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, διεκδικούν αποτελεσματική ρύθμιση των αγροτικών χρεών και την επίλυση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών προβλημάτων, αξιώνουν την αναβάθμιση των παροχών δημόσιας υγείας, πρόνοιας και παιδείας στην ύπαιθρο.

Ταυτόχρονα παλεύουν για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που θα προωθεί την αγροτική ανάπτυξη, μέσω των παραγωγικών συνεταιρισμών, θα εξασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα και θα διασφαλίζει την αγροτική απασχόληση, θα ικανοποιεί τις σύγχρονες διατροφικές και καταναλωτικές ανάγκες του ελληνικού λαού.

Γνωρίζουν, όμως, οι μικρομεσαίοι αγρότες ότι για να εφαρμοστεί αυτή η άλλη πολιτική δεν αρκεί να 'ρθει μια άλλη κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται μια άλλη, μια Λαϊκή Εξουσία η οποία θα θέλει και θα μπορεί να συγκρουστεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της αγροτιάς και του ελληνικού λαού.



Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ