Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ - GUE / NGL
Σήμερα η ημερίδα για τα κοινωνικά δικαιώματα

Αρχίζει σήμερα, Σάββατο, στις 11 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» η ημερίδα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL), με θέμα: «Κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες - Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στην εκδήλωση παίρνουν μέρος ως ομιλητές πανεπιστημιακοί, νομικοί και δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό (ΗΠΑ, Γαλλία, Βέλγιο), μεταφέροντας την εικόνα και τις εμπειρίες από τις χώρες τους σε ό,τι αφορά στον κρατικό αυταρχισμό και στις κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Το πρόγραμμα της ημερίδας, που αναμένεται να διαρκέσει έως τις 6 το απόγευμα, ανοίγει με ομιλία του Στρατή Κόρακα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, με θέμα: «Η πολιτική της ΕΕ στο θέμα της τρομοκρατίας».

Ακολουθεί χαιρετισμός του Γερμανού ευρωβουλευτή Χέλμουτ Μαρκόφ, μέλους του προεδρείου της GUE/NGL.

Το λόγο θα πάρει αμέσως μετά ο Wheeler Timothy Lukas, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «People's World Weekly», ειδικός σε θέματα Ατομικών Ελευθεριών στις ΗΠΑ, ο οποίος θα μιλήσει για τις «Ατομικές ελευθερίες στις ΗΠΑ μετά τις 11 του Σεπτέμβρη».

Ακολούθως θα τοποθετηθεί ο πρώην υπουργός και καθηγητής Πανεπιστημίου Γεώργιος- Αλέξανδρος Μαγκάκης με θέμα: «Τρομοκρατία, δημοκρατία και το χρέος μας».

Εν συνεχεία θα γίνουν παρεμβάσεις και θα ακολουθήσει σύντομο διάλειμμα.

Αμέσως μετά θα μιλήσει ο Jan Fermon, δικηγόρος στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της «Ευρωπαϊκής έκκλησης» για τα δημοκρατικά δικαιώματα, για τις «Παράπλευρες απώλειες του πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Ακολουθούν οι παρεμβάσεις: Της Anne Morelli, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών, με θέμα: «Ποια είναι η συμβολή της προπαγάνδας ώστε να γίνουν αποδεκτοί οι πρόσφατοι πόλεμοι».

Του Ηλία Νικολόπουλου, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Η σύμβαση Σένγκεν και το εθνικό δίκαιο».

Του Θανάση Παφίλη, γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, για τον «Αγώνα του φιλειρηνικού κινήματος κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών».

Σ' αυτό το σημείο θα κατατεθούν ερωτήσεις από το κοινό και θα γίνουν παρεμβάσεις, ενώ θα ακολουθήσει ένα ακόμα διάλειμμα.

Αμέσως μετά το λόγο θα πάρει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που θα μιλήσει για το «Νεολαιίστικο κίνημα κατά της κρατικής τρομοκρατίας».

Ο Στάθης Κουβελάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Wolverhampton, εκπρόσωπος της Εκκλησης των Γάλλων επιστημόνων για δημιουργία παγκόσμιου συνασπισμού κατά του πολέμου, θα μιλήσει για τον «Κρατικό αυταρχισμό και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η περίπτωση της Γαλλίας».

Ο Roland Weyl, δικηγόρος στο εφετείο του Παρισιού, πρώην πρόεδρος του Παγκόσμιου Συλλόγου Δημοκρατών Νομικών, θα αναπτύξει το θέμα: «Νόμοι που κατασπαράσσουν τη νομιμότητα, όπως ο Κρόνος έτρωγε τα παιδιά του».

Ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, θα μιλήσει με θέμα: «Το λαϊκό μαζικό κίνημα ο στόχος των μέτρων κατά της τρομοκρατίας».

Ακολουθούν ερωτήσεις και παρεμβάσεις και το κλείσιμο των εργασιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ