Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΡΤΑΣ
Αγωνιστικό «όχι» στην πολιτική αφανισμού

Το χτεσινό δυναμικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης ήταν η απάντηση στο ξεκλήρισμα που μεθοδεύουν κυβέρνηση και ΕΕ

Την απόφαση να διεκδικήσουν αγωνιστικά την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους διατράνωσαν χτες οι αγρότες του νομού Αρτας, με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που οργάνωσε η ΟμοσπονδίαΑγροτικώνΣυλλόγωνΝ.Αρτας (ΟΑΣΝΑ).

Εκατοντάδες αγρότες του νομού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κιλκίς πραγματοποιώντας ένα δυναμικό, για τα δεδομένα της περιοχής, συλλαλητήριο. Αυτή ήταν και η πιο τρανή απόδειξη της αγανάκτησής τους για τη δραματική κατάσταση που βιώνουν και που συνεχώς χειροτερεύει οδηγώντας τους στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΑ ΝίκοςΓιαννούλης , αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εσπεριδοκαλλιεργητές, οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς, αλλά και όλος ο αγροτικός κόσμος του νομού. Και επισημαίνοντας τις αιτίες που γεννούν αυτά τα προβλήματα - που δεν είναι άλλες από τις καταστροφικές αποφάσεις Βρυξελλών και Αθηνών - έκανε λόγο για τραγική έλλειψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης του αγροτικού τομέα, γεγονός που οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.

Μετά το τέλος της ομιλίας, οι συγκεντρωμένοι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του υποκαταστήματος της ΑΤΕ στην Αρτα, δηλώνοντας μ' αυτόν τον τρόπο την αγανάκτησή τους για την τοκογλυφική πολιτική της τράπεζας και της κυβέρνησης που τους οδήγησε στη χρεοκοπία. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της ΟΑΣΝΑ επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στο νομάρχη και το δήμαρχο Αρτας, οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, που εγκρίθηκε ομόφωνα, οι αγρότες του νομού ζητούν από την κυβέρνηση:

  • Να δώσει λύση στο πρόβλημα της απορρόφησης των εσπεριδοειδών, με τιμές που θα αφήνουν περιθώριο κάποιου λογικού κέρδους στους παραγωγούς.
  • Να βάλει σε εφαρμογή το θεσμό της επισιτιστικής βοήθειας, με την απλούστευση των διαδικασιών υπογραφής συμβάσεων και καταβολής των χρημάτων στους παραγωγούς.
  • Να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στις εκτιμήσεις των ζημιών στα εσπεριδοειδή και στην καταβολή σε ποσοστό 100% των χρημάτων που δικαιούνται οι παραγωγοί.
  • Να ενισχύσει οικονομικά τους ελαιοπαραγωγούς, ώστε να διαμορφώσουν ένα ανθρώπινο εισόδημα.
  • Να καταβληθούν άμεσα και στο σύνολό τους οι δικαιούμενες επιδοτήσεις στους ελαιοπαραγωγούς βρώσιμης ελιάς.
  • Να δοθεί ειδική μέριμνα και ουσιαστική βοήθεια στους αγρότες που είναι χρεωμένοι στην ΑΤΕ.
  • Να γίνει ουσιαστική ρύθμιση των χρεών στην ΑΤΕ και να καταργηθούν τα πανωτόκια που χρόνια τώρα μαστίζουν τους αγρότες και τον αγροτικό τομέα γενικότερα.
  • Να μπει φραγμός στις ανεξέλεγκτες αθρόες και ύποπτης προέλευσης εισαγωγές αγροτικών και άλλων προϊόντων.

Οι αγρότες του νομού δήλωσαν μετά το τέλος του συλλαλητηρίου πως είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με δυναμικότερες και μαζικότερες κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αδιαφορεί για τα παραπάνω σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στο ξεκλήρισμα (2010-01-12 00:00:00.0)
Βιάζονται να την ξεπουλήσουν (2004-10-16 00:00:00.0)
Μεγάλες ζημιές σε όλη τη χώρα (2002-01-04 00:00:00.0)
Ξανά στο δρόμο του αγώνα (2000-02-25 00:00:00.0)
Πολιτική αφανισμού των πορτοκαλοπαραγωγών (1999-12-16 00:00:00.0)
Αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων (1998-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ