Πέμπτη 23 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ο ντι Μάγιο παραιτήθηκε από την ηγεσία του M5S

ΡΩΜΗ.--

Ο Λουίτζι ντι Μάγιο ανακοίνωσε χτες την παραίτησή του από την ηγεσία του «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S). Είχαν προηγηθεί νέες αποχωρήσεις βουλευτών από το M5S, αυτές των Μικέλε Νίτι και Νάντια Απρίλε, ανεβάζοντας σε 18 τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είχαν φύγει μόνο τις τελευταίες βδομάδες. Από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (άνοιξη 2018) έχουν αποχωρήσει 31.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, ο πρώην υπουργός Βίτο Κρίμι αναμένεται να αναλάβει χρέη υπηρεσιακού επικεφαλής, μέχρι το γενικό συνέδριο του «Κινήματος», που έχει προγραμματιστεί στα μέσα Μάρτη.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τα ποσοστά του «Κινήματος» να έχουν κατρακυλήσει στο 15%-16% (το 2018 είχε 33%, στην πρώτη θέση).

Σημειωτέον ότι αρκετοί από τους αποχωρήσαντες έφυγαν και προσέγγισαν τη «Λέγκα», με την οποία το «Κίνημα» συγκυβερνούσε μέχρι το περασμένο καλοκαίρι.

Πρόσφατα, από το κόμμα έφυγε και ο γερουσιαστής Τζιανλουίτζι Παραγκόνε, μετά από απόφαση των πειθαρχικών οργάνων που τον απέπεμψαν, αφού εκείνος καταψήφισε το νέο σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι τον Παραγκόνε υπερασπίστηκε ο Στέφανο Φασίνα, στέλεχος των «Ελεύθερων και Ισων» - που στηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση - δηλώνοντας ότι «η πολιτική διαφωνία που προέρχεται από σοβαρά επιχειρήματα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συζήτηση και πολιτικές διασαφηνίσεις και όχι με πειθαρχικά μέτρα».

Οι εσωκομματικές διαφωνίες φαίνεται ότι ξετυλίγονται κυρίως γύρω από ζητήματα οικονομίας αλλά και εξωτερικής πολιτικής, το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής που καλύτερα θα υπηρετήσει τα συμφέροντα του ιταλικού κεφαλαίου, για τους όρους διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, για τα περιθώρια «ευελιξίας» στην εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ