Πέμπτη 23 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Αυξήθηκαν τα θύματα του νέου κοροναϊού

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα και στις ΗΠΑ

ΠΕΚΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν χτες ότι τα θύματα από τον νέο κοροναϊό έφτασαν τα 17 συνολικά, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 400 κρούσματα σε 13 επαρχίες της χώρας.

Ο υφυπουργός Υγείας, Λι Μπιν, δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ότι ο ιός, ο οποίος μεταδίδεται διά της αναπνευστικής οδού, «ενδέχεται πλέον να προσαρμόζεται, να μεταλλάσσεται και να μεταδίδεται ευκολότερα».

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, «αν χρειαστεί» θα γίνονται θερμομετρήσεις σε όλες τις «πολυσύχναστες τοποθεσίες», ωστόσο προς το παρόν ανακοινώθηκαν αυστηρότερα μέτρα σίγουρα στα νοσοκομεία, για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού που εκτίθεται σε ασθενείς. Πάντως, η Επιτροπή αναγνώρισε ότι ήδη έχουν καταγραφεί μολύνσεις εργαζομένων σε υγειονομικές υπηρεσίες και αυτό δείχνει πως υπάρχουν κενά στις μεθόδους θεραπείας. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσουν σε ευρεία κλίμακα η απολύμανση και ο εξαερισμός αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, εμπορικών κέντρων.

Ακόμα, ο Γκάο Φου, επικεφαλής του κέντρου πρόληψης και ελέγχου ασθενειών της Κίνας, απαντώντας σε ερώτημα για το πόσο θανατηφόρος εκτιμάται ότι είναι ο νέος κοροναϊός, είπε ότι ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική επιστημονική έρευνα.

Πάντως, από τον κοροναϊό έχει προσβληθεί και ο επικεφαλής της Μονάδας Πνευμονικής Ιατρικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Πεκίνου Ουάνγκ Γκουανγκφά, που ερευνά το ξέσπασμα του φονικού νέου ιού. Ο γιατρός αυτός ήταν μεταξύ των ειδικών που νωρίτερα αυτόν τον μήνα επισκέφθηκαν τη Βουχάν, όπου ανακαλύφθηκε ο ιός και δήλωσε ότι του έγινε διάγνωση και η κατάστασή του «είναι καλή» και ότι «σύντομα θα κάνει και εμβόλιο».

Μέχρι και χτες την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κρούσματα του ιού είχαν εντοπιστεί κυρίως στην Ασία (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μακάο, Χονγκ Κονγκ).

Στην Αυστραλία, ο άνδρας που είχε τεθεί σε κατ' οίκον καραντίνα στο Μπρίσμπεϊν τελικά δεν είναι φορέας του νέου κοροναϊού, όπως έδειξαν οι εργαστηριακές εξετάσεις.

Προχτές αργά το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα και στις ΗΠΑ, στο Σιάτλ. Πρόκειται για έναν 30χρονο που πρόσφατα πέρασε (μέσω πτήσης που είχε ανταπόκριση) από την περιοχή Βουχάν της Κίνας, από όπου ξεκίνησε ο ιός. Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε ότι περιμένει περισσότερα κρούσματα (δεδομένων και των εκατομμυρίων που πηγαινοέρχονται καθημερινά με διεθνείς πτήσεις από και προς την Κίνα) και ανέφερε ότι έχει αναπτύξει ένα νέο τεστ για τον εντοπισμό του ιού, με το οποίο θα διευρύνει τους ελέγχους στα αεροδρόμια της Ατλάντα και του Σικάγου.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου θα δημιουργήσει ξεχωριστούς χώρους για τους επιβάτες που φτάνουν από περιοχές που έχουν πληγεί από τον νέο κοροναΐό. Το Χίθροου θεωρείται το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης, περίπου 200.000 επιβάτες διέρχονται από αυτό κάθε μέρα.

Στη χώρα μας, μετά από σύσκεψη επιστημόνων στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, με θέμα τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου ιού και τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός.

Ωστόσο, χτες σήμανε συναγερμός, όταν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», το μωρό μιας οικογένειας Κινέζων που μόλις είχε αφιχθεί, εμφάνισε υψηλό πυρετό. Ο παιδίατρος που το εξέτασε έκρινε απαραίτητη τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο «Παίδων». Οι εξετάσεις έδειξαν τελικά ότι το μωρό είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης, τύπου Β, αλλά εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε «απομόνωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ