Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Ενοχη άρνηση ενημέρωσης της Βουλής

Η μη ενημέρωση δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, κατά την παρέμβασή του σε συζήτηση Επερώτησης της ΝΔ

Επιμένει η κυβέρνηση να μην ενημερώνει τη Βουλή για τις εξελίξεις που υπάρχουν σχετικά με τον Ευρωστρατό, το ρόλο της Τουρκίας σ' αυτόν και τη στάση των «ισχυρών συμμάχων μας», όπως φάνηκε και από τη χθεσινή εμφάνιση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Τ. Γιαννίτση, στη Βουλή.

Αφορμή ήταν σχετική Επερώτηση βουλευτών της ΝΔ και ο Τ. Γιαννίτσης ισχυρίστηκε ότι για το θέμα δεν έχει παρθεί καμία απόφαση από την ΕΕ. Στη συνεχή έκκληση όλων των βουλευτών να δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν η Τουρκία, η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ και το οποίο ικανοποιεί τη γείτονα χώρα, εξαιρώντας από τη δράση του Ευρωστρατού την περιοχή του Αιγαίου, είπε ότι είναι ένα άτυπο έγγραφο που καταγράφει τις βρετανικές απόψεις και δεν αποτελεί κοινοτικό έγγραφο.

Ο Τ. Γιαννίτσης είπε ότι όσα διαρρέουν ως πληροφορίες κινούνται στη «σφαίρα της φαντασίας» και ανακοίνωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και αν δεν παρθεί απόφαση τότε θα παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Λάακεν.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος κάλεσε την κυβέρνηση να ασκήσει βέτο στην περίπτωση που προωθηθούν οι διαδικασίες εμπλοκής της Τουρκίας, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμούς, αφού «ή θα έχει λόγο η Τουρκία ή δε θα έχει, ενδιάμεση λύση δεν υπάρχει».

Τόνισε ότι η μη ενημέρωση της Βουλής δεν αποτελεί απλώς έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας, αλλά δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Εάν, είπε, ήθελε να υπερασπίσει τα συμφέροντα της χώρας, θα επιζητούσε συμμάχους μέσω της ενημέρωσης. Αντίθετα, την απόκρυψη επιλέγει αυτός που επιδιώκει το κουκούλωμα, τόνισε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πει ούτε ένα όχι στους «συμμάχους» σε σοβαρότατα ζητήματα, όπως το άρθρο 5 της ΔΕΕ, που δεν προστατεύει τη χώρα από επίθεση της Τουρκίας, όπως το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ με τα στρατηγεία χωρίς όρια και το ΝΑΤΟικό έλεγχο του Αιγαίου.

Ο Αντ. Σκυλλάκος εκτίμησε ότι, κατά τα φαινόμενα, οι ισχυροί της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχουν αποδεχτεί το ρόλο της Τουρκίας στον Ευρωστρατό και απλώς μένει να βρεθεί ένας τρόπος μέσω «ερμηνειών», που να φαίνεται ότι ικανοποιείται και η Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο ρόλο του Ευρωστρατού, είπε ότι αυτός θα χρησιμοποιηθεί για την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων και τις επεμβάσεις σε άλλες χώρες και δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι όσοι αποδέχονται το μονόδρομο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εκ των πραγμάτων, οδηγούνται σε «συμβιβασμούς», οι οποίοι καταλήγουν σε βάρος της χώρας μας.

Οι βουλευτές της ΝΔ, αποδεχόμενοι, όπως είναι φυσικό, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με την τακτική της οδήγησε τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση και επιτέθηκαν κατά του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, που απουσίαζε από τη συζήτηση λόγω της επίσκεψης Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ