Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η εργαζόμενη γυναίκα στο στόχαστρο της κυβέρνησης

Την περασμένη Κυριακή γράφαμε από τις ίδιες εδώ στήλες των εργατικών θεμάτων ότι «Οι προτάσεις Γιαννίτση είναι εδώ!». Λίγες μόλις ώρες αργότερα, τη Δευτέρα το πρωί η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε και μάλιστα με τη βούλα του υπουργείου Εργασίας. Ετσι ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, μιλώντας σε ημερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξαπέλυσε τη δική του «ρουκέτα» κατά της κοινωνικής ασφάλισης. Στο στόχαστρό του μπήκαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών.

Σύμφωνα λοιπόν με τον υφυπουργό Εργασίας, στη μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση πρέπει να καθοριστεί «μια νέα ισορροπία μεταξύ των φύλων, που καθιστούν αναγκαία την εξάλειψη των διαφοροποιήσεων». Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι και τα ελάχιστα δικαιώματα που απομένουν στις εργαζόμενες γυναίκες και μητέρες μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη και μάλιστα στο όνομα της «ισότητας»!

Στο πλευρό του υφυπουργού τάχθηκε και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Καραμάνου, η οποία με τη σειρά της, παραδίδοντας μαθήματα «φεμινιστικής» και ευρωπαϊκής ευαισθησίας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η εφαρμογή της "προστατευτικής νομοθεσίας" (15ετία, πρόωρη συνταξιοδότηση, έμμεση και εξαρτημένη ασφάλιση) ευθύνεται για την υποβαθμισμένη θέση των γυναικών στην αγορά» και πως «η πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών, λόγω μητρότητας, αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση των γυναικών»..!

Οι δήθεν ανασκευές που ακολούθησαν από τον υφυπουργό Εργασίας, αλλά και η τοποθέτηση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ ότι οι θέσεις της ευρωβουλευτή είναι προσωπικές και δε δεσμεύουν το ΠΑΣΟΚ, ενισχύουν τις ανησυχίες των εργαζομένων. Αλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης για ανατροπές, λέγοντας ότι δε νοείται ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του υπουργού του Δ. Ρέππα, ο οποίος επί της ουσίας κράτησε ανοιχτό το «παράθυρο» για χειροτέρευση των όρων συνταξιοδότησης των γυναικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ