Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΟΝΑΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Συμμετοχή της Βόρειας Κορέας για πρώτη φορά

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η Βόρεια Κορέα προσκλήθηκε για πρώτη φορά στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (θεωρείται το «Νταβός» της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής), που θα πραγματοποιηθεί από 14 έως 16 Φλεβάρη. Θα την εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κιμ Σον Γκιονγκ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και ο Ιρανός ομόλογός του, Μοχαμάντ Ζαρίφ, αναμένονται επίσης στο Μόναχο, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν προβλέπονται διμερείς συναντήσεις. Το Ιράν και η Βόρεια Κορέα βρίσκονται στο επίκεντρο των αντιθέσεων μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ), με αιχμή και τα πυρηνικά τους προγράμματα.

Η Πιονγιάνγκ προειδοποίησε την Τρίτη στη Γενεύη πως μπορεί να αναζητήσει έναν «νέο δρόμο» για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να επιταχύνει το πρόγραμμα εξοπλισμού της, μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ και ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επίσημα «παγώσει».

Ο κατάλογος των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Από τις ΗΠΑ πρόκειται να συμμετάσχουν επίσης ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ και η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι, ενώ κάθε χρόνο παρευρίσκονται και δεκάδες αρχηγοί κρατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ