Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Το σύνολο της συνταγματικής αναθεώρησης που είχε παρουσιάσει πριν από λίγες μέρες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενέκρινε χτες ομόφωνα η κρατική Δούμα (κάτω ρωσική Βουλή), έπειτα από συζήτηση που διήρκεσε λιγότερο από δύο ώρες. Οι νέες συνταγματικές διατάξεις έχει ανακοινωθεί ότι θα τεθούν σε δημοψήφισμα, πιθανώς μέσα στην άνοιξη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενδέχεται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον αρχές Φλεβάρη, ανακοίνωσε χτες ο πρέσβης της ΕΕ στις ΗΠΑ Σταύρος Λαμπρινίδης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η πλειοψηφία των Αμερικανών (περίπου το 44%), ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, θέλει να καταθέσουν μάρτυρες στη δίκη του Προέδρου Τραμπ στη Γερουσία, ενώ παρακολουθεί σε γενικές γραμμές τη διαδικασία αυτή, παρά τις ατέρμονες αντεγκλήσεις των τελευταίων μηνών μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου «Ipsos» και του πρακτορείου ειδήσεων «Ρόιτερς».

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Μια γυναίκα σκοτώθηκε και άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε χτες στο κέντρο της πόλης Σιάτλ των ΗΠΑ. Οι επτά τραυματίες, ανάμεσά τους ένα αγόρι εννιά ετών, εισήχθησαν στο Ιατρικό Κέντρο Χάρμπορβιου.

ΟΤΑΒΑ.-- Δικαστής στον Καναδά αποφάσισε την επιβολή προστίμου ύψους 149,7 εκατ. δολαρίων κατά της «Volkswagen AG», αφού η εταιρεία παραδέχτηκε την ενοχή της για μεγάλο αριθμό υποθέσεων σχετικών με τις παραβάσεις στις εκπομπές βλαβερών αερίων από τους πετρελαιοκινητήρες της. Η VW καταδικάστηκε για την εξαγωγή στον Καναδά περίπου 128.000 οχημάτων που παραβίαζαν τις παραμέτρους ασφαλούς εκπομπής ρύπων.

ΛΟΥΑΝΤΑ.-- Κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και κακοδιαχείριση την περίοδο που βρισκόταν στο «τιμόνι» της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας της Αγκόλας, «Sonangol», απαγγέλθηκαν χτες σε βάρος της δισεκατομμυριούχου Ιζαμπέλ ντος Σάντος, κόρης του πρώην Προέδρου της χώρας. Στο μεταξύ, νεκρός διά απαγχονισμού βρέθηκε χτες στο διαμέρισμά του στη Λισαβόνα ο Πορτογάλος τραπεζίτης Νούνο Ριμπέιρο ντα Κούνα, που είχε εμπλακεί στην υπόθεση της Σάντος με τις κατηγορίες ξεπλύματος χρήματος και διαφθοράς.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η νεοναζιστική οργάνωση «Combat 18» τέθηκε χτες εκτός νόμου στη Γερμανία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και διέταξε εφόδους της αστυνομίας σε χώρους της ανά τη χώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο, «από τις πρώτες πρωινές ώρες βρίσκονται σε ισχύ αστυνομικά μέτρα σε έξι ομόσπονδα κρατίδια. Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός και ο αντισημιτισμός δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας». Η «Combat 18» ξεκίνησε από τη Βρετανία και έχει εξαπλωθεί σε άλλες χώρες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τουλάχιστον μέχρι το Μάη θα καθυστερήσει η απόφαση δικαστηρίου στη Βρετανία σε σχέση με το αν ο 48χρονος ιδρυτής της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, θα εκδοθεί ή όχι στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται μεταξύ άλλων για κατασκοπεία και για συνωμοσία με στόχο υποκλοπές από κυβερνητικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ