Παρασκευή 24 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΙΡΑΝ
Κινητοποιήσεις με αίτημα την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μαζική διαδήλωση «ενός εκατομμυρίου ατόμων» προγραμματίζει για σήμερα στη Βαγδάτη ο σιίτης ιερωμένος Μοκντάντα αλ Σαντρ με κεντρικό αίτημα την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το ιρακινό έδαφος.

Η κινητοποίηση διοργανώνεται περίπου 20 μέρες μετά τη σχετική απόφαση της ιρακινής Βουλής (5 Γενάρη) με αφορμή τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Σολεϊμανί στις 3 Γενάρη από τις ΗΠΑ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Η συγκέντρωση και η πορεία από τις δυνάμεις του σιίτη ιερωμένου θα είναι οι πρώτες μετά από τη μαζική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εισβάλλοντας σε χώρο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, προκαλώντας περιορισμένης έκτασης φωτιά και υλικές ζημιές σε μέρος των εγκαταστάσεων. Αφορμή τότε είχε προκαλέσει η δολοφονία 25 σιιτών μελών φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής από αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ.

Ιρανικές αντιδράσεις

Στο μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τζ. Ζαρίφ, επανέλαβε την έκκλησή του στις χώρες του Κόλπου για διάλογο με τη χώρα του τονίζοντας πως παραμένει «ανοιχτή» και έτοιμη για συμμετοχή «σε οποιαδήποτε συμπληρωματική δουλειά που είναι προς το συμφέρον της περιοχής».

Αυτά ενώ νωρίτερα ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν, Μπράιαν Χουκ, απείλησε, με δηλώσεις του στην αραβική ιστοσελίδα «Asharq al-Awsat» πως ο νέος διοικητής των επίλεκτων δυνάμεων «Αλ Κουντς» των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, Ισμαήλ Γαάνι, «θα έχει την ίδια τύχη» με τον δολοφονηθέντα από τις ΗΠΑ προκάτοχό του, Σολεϊμανί.

Ξαναζεσταίνουν σενάρια διαμελισμού του Ιράκ

Το ίδιο διάστημα, η ειδησεογραφική σελίδα που ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής, «Middle East Eye», επικαλούμενη καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές σε σχέση με πρόσφατες συναντήσεις Αμερικανών διπλωματών με σουνίτες, Κούρδους και άλλους Ιρακινούς αξιωματούχους, αναφέρει πως οι ΗΠΑ «ξαναζεσταίνουν» σχέδιο για την απόσχιση τμήματος του Ιράκ κοντά στα σύνορα με το Ιράν (π.χ. επαρχία Ντιγιάλα) με στόχο τη δημιουργία αρχικά μίας «ουδέτερης ζώνης» με το Ιράν και στη συνέχεια ενός ανεξάρτητου «σουνιτικού κράτους» κοντά στο αυτόνομο Ιρακινό Κουρδιστάν, ώστε να περιοριστεί η γεωπολιτική επιρροή της Τεχεράνης στην περιοχή, σε περίπτωση που καταστεί αναπόφευκτη μία σημαντική μείωση ή και αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Και νέες κυρώσεις...

Αργότερα χτες βράδυ, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε νέες κυρώσεις εναντίον πετρελαϊκών εταιρειών που κατηγορούνται ότι βοηθούν την ιρανική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία να εξάγει τα προϊόντα της, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν στις εταιρείες «Triance Petrochemical Co. Ltd» (με έδρα το Χονγκ Κονγκ), «Sage Energy HK Limited» (με έδρα το Χονγκ Κονγκ), «Peakview Industry Co.» (με έδρα τη Σαγκάη) και «Beneathco DMC» (με έδρα το Ντουμπάι).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ