Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΕ
Στη ρότα της οικονομικής και διοικητικής σύγκλισης με την ΕΕ

«Τα προβλήματα του λαού, η ανισόμετρη ανάπτυξη της χώρας, δε λύνονται με διοικητικές αναδιαρθρώσεις, με αναγκαστικές πράξεις, όπως ο "Καποδίστριας", με μείωση των περιφερειών, των νομών κλπ. Απαιτούν ριζοσπαστικές αλλαγές στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο», σημείωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας τις εργασίες του 6ου Συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), που άρχισαν χτες στη Λεπτοκαρυά Πιερίας και ολοκληρώνονται αύριο, Κυριακή.

Ενα συνέδριο, που, με βάση και τις κεντρικές εισηγήσεις, επιβεβαιώνει ότι η ΝΑ δεν ασχολείται με τα βασικά πολιτικά προβλήματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει. Αντίθετα, συναινεί και υιοθετεί την προοπτική μετατροπής της σε προέκταση του κρατικού μηχανισμού για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, των επιλογών της ΕΕ, για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού χαρακτήρα της ΤΑ.

Από το βήμα του συνεδρίου, χτες, οι εκπρόσωποι των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) διαγκωνίστηκαν για την πρωτοκαθεδρία στο βάθρο του καλύτερου υπέρμαχου των αλλαγών για την οικονομική και διοικητική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών, πλειοδότησε - όπως ήταν αναμενόμενο - σε υποσχέσεις και ανακοίνωσε πως το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας δεσμεύτηκε να χορηγήσει πρόσθετους πόρους 25 δισ. δραχμών για το 2002. Επίσης, προανήγγειλε πως στόχος της κυβέρνησης είναι στον προϋπολογισμό του 2003 να περιληφθεί ο αναπτυξιακός πόρος για τη ΝΑ.

Τέλος, προκειμένου να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα στη συζήτηση για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της ΤΑ, δήλωσε πως «δεν τίθεται θέμα κατάργησης των αιρετών νομαρχών, αλλαγής των γεωγραφικών ορίων των νομών, και οι υπηρεσίες της ΝΑ θα παραμείνουν ως έχουν».

Από τη μεριά του ο Κ. Καραμανλής μίλησε για ανάγκη επανίδρυσης του κράτους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στις ρήξεις και στις τομές που χρειάζεται η νέα εποχή.

Ο Σπ. Χαλβατζής

Την ανάγκη η ΝΑ να υιοθετήσει μιαν άλλη στάση απέναντι στα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων, του λαού, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, η οποία βάλλεται και που σήμερα βρίσκεται στους δρόμους και στα μπλόκα, αγωνιζόμενη για να μην ξεκληριστεί από τις πολιτικές της ΕΕ που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση και στηρίζονται από όσους αποδέχονται την ΟΝΕ, σημείωσε στην παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής.

«Είναι ανάγκη με όση δύναμη διαθέτει η ΝΑ να καταγγείλει από τη μια μεριά, και από την άλλη να ενισχύσει τα φιλειρηνικά κινήματα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στις επεμβάσεις και να ζητήσει να μη συμμετάσχει η χώρα μας με κανέναν τρόπο σε αυτά και να μη στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στα μέτωπα», πρόσθεσε, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την πλήρη απουσία έστω και αναφοράς στον πόλεμο, που ξεκίνησε ξανά η ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

«Για να μπορέσει η ΝΑ να γίνει διεκδικητής ανάπτυξης της χώρας προς όφελος των εργαζομένων, για να ξεφύγει από την οικονομική λειτουργική μιζέρια, για να αποκτήσει αυτοτέλεια, απαιτείται μια άλλη πολιτική», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, και ξεκαθάρισε πως «η ανάπτυξη δεν είναι μια διαδικασία με τεχνοκρατικές, διοικητικές επιλογές, που προβάλλονται δήθεν σαν ουδέτερες, ενώ στην ουσία έχουν ένα σαφές ταξικό αντιλαϊκό περιεχόμενο. Η ανισόμετρη, λοιπόν, ανάπτυξη της χώρας είναι αποτέλεσμα του συστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ