Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΛΑΟΙ
ΗΠΑ
Ποιος ΜακΚάρθι...

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ φέρεται έτοιμος να διατάξει το FBI να παρακολουθεί πολιτικές και κοινωνικές ομάδες - από το ΚΚ ΗΠΑ έως τους πολίτες που πηγαίνουν σε τζαμιά...

Τζον Ασκροφτ. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης έχει πάρει έναν ολισθηρό κατήφορο...

Associated Press

Τζον Ασκροφτ. Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης έχει πάρει έναν ολισθηρό κατήφορο...
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μπους είναι έτοιμος να προχωρήσει ακόμα παραπέρα στον αντιδημοκρατικό κατήφορο που έχει πάρει. Και όσοι του αντιστέκονται, λέει, «βοηθούν τους τρομοκράτες» και «υπονομεύουν την εθνική ενότητα»...

Το τελευταίο «επίτευγμα» του υπουργού Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ είναι το σχέδιο επαναφοράς του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (Federal Bureau of Investigation - FBI) σε ρόλο διώκτη πολιτικών και κοινωνικών ομάδων: όπως επιβεβαίωσε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς το περασμένο Σάββατο (01/12), ο Ασκροφτ μελετά στο πλαίσιο της «άμυνας των ΗΠΑ έναντι της τρομοκρατίας» την επαναφορά στο FBI μεθόδων όπως αυτές του 1970, όταν ο Τζέι Εντγκαρ Χούβερ το διοικούσε. Το πιο διαβόητο πρόγραμμα της εποχής, το CoIntelPro, είχε αντικείμενο την παρακολούθηση θρησκευτικών και πολιτικών οργανώσεων και προσώπων που «απειλούσαν το κράτος» - από το ΚΚ ΗΠΑ έως τον αιδεσιμότατο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και από τους Μαύρους Πάνθηρες ως την Κου Κλουξ Κλαν. Το σχέδιο του Ασκροφτ είναι να δημιουργηθούν παρόμοια προγράμματα, με έμφαση στην παρακολούθηση «τρομοκρατών» αλλά και διαφόρων άλλων «δυνητικών απειλών».

Το σχέδιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με τον Ασκροφτ να έχει ήδη έλθει σε «συνεννόηση» με τον Ρόμπερτ Σ. Μίλερ, τον νυν διευθυντή του Γραφείου. Το υπουργείο Δικαιοσύνης διέψευσε ότι «υπάρχει οριστική συμφωνία» για την «αναδιαμόρφωση» του FBI, αλλά «όλα είναι στο τραπέζι». Από την παρακολούθηση ομάδων ως τα μυστικά στρατοδικεία που ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους δημιούργησε για να δικάζουν (και ενδεχομένως να αποφασίζουν και να εκτελούν) «τρομοκράτες», χωρίς να το γνωρίζει κανένας. Η Ενωση για τις Ατομικές Ελευθερίες (American Civil Liberties Union, ACLU) έχει προειδοποιήσει ότι αν και τα στρατοδικεία -που ο Μπους δημιούργησε χωρίς να διαβουλευτεί καν το Κογκρέσο- υποτίθεται ότι θα δικάζουν ξένους, αυτό μπορεί να αλλάξει «μ' ένα χτύπημα δύο δαχτύλων» του Προέδρου των ΗΠΑ και να αρχίσουν μυστικές δίκες του οποιουδήποτε η αμερικανική κυβέρνηση θέλει και χωρίς κανείς να το γνωρίζει...

Αντιπολεμική διαδήλωση υπό αστυνομική επίβλεψη. Το FBI πιθανότατα αναλαμβάνει και πάλι ρόλο πολέμιου των «εσωτερικών απειλών»

Associated Press

Αντιπολεμική διαδήλωση υπό αστυνομική επίβλεψη. Το FBI πιθανότατα αναλαμβάνει και πάλι ρόλο πολέμιου των «εσωτερικών απειλών»
Οι φωνές που αντιτίθενται στον Ασκροφτ φυσικά και αυξάνονται - πέρα από την ACLU ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι προειδοποιούσε την Παρασκευή ότι «τέτοια μέτρα αφήνουν αβυσσαλέα περιθώρια» για αδικαιολόγητες διώξεις, δίκες και κακοδικίες. Η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης άφησε πολλούς με το στόμα ανοιχτό: όσοι ασκούν κριτική στα μέτρα που προτείνει, είπε, «βοηθούν τους τρομοκράτες» και «μειώνουν την εθνική ασφάλεια». Πάλι καλά που δε διέταξε τη σύλληψη του Κένεντι...

Την ίδια ώρα οι αρχές μελετούν οργουελιανά σχέδια: τη σύλληψη και ανάκριση 5.000 μεταναστών (ειδικά αυτών που έχουν την ατυχία να είναι Μουσουλμάνοι ή να έχουν λίγο πιο σκούρο χρώμα δέρματος) που εισήλθαν στις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 2000 στις ΗΠΑ, να συλλάβουν και να φυλακίσουν τουλάχιστον 1.200 «υπόπτους» (γενικώς) εκ των οποίων κανείς δεν έχει σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Να στέλνουν πράκτορες σε τζαμιά και εκκλησίες χωρίς να στοιχειοθετείται καν υποψία ότι όσοι πηγαίνουν σε αυτά συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις... κ.ο.κ. Στο μεταξύ, ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ οι διατάξεις εκείνες του Πατριωτικού Νόμου που προβλέπουν την παρακολούθηση των επικοινωνιών, γραπτών και ηλεκτρονικών.

Κι αυτό παρά το ότι οι μέχρι στιγμής ενέργειες του FBI και των υπολοίπων υπηρεσιών ασφαλείας έχουν αποφέρει πενιχρά «αποτελέσματα», η σοβαρότητα των οποίων επίσης αμφισβητείται. Από τους 1.200 ανθρώπους που έχουν ήδη συλληφθεί, ένα τουλάχιστον στέλεχος του FBI έλεγε στους Νιου Γιορκ Τάιμς ανωνύμως ότι «από αυτούς έχουμε 10 ή 12 ανθρώπους που έχουν σχέση με την Αλ-Κάιντα και αυτό είναι όλο. Και για κάποιους από αυτούς, βασιζόμαστε μόνο σε εικασίες και υποψίες».

Είστε μαζί μας ή...

Ο Ασκροφτ δηλώνει ότι «διάφοροι σπεύδουν σε κρίσεις υποθέτοντας αμέσως το χειρότερο για την κυβέρνησή τους πριν του δοθεί η ευκαιρία να καταλάβει τις προθέσεις της». Ανάμεσα σε αυτούς που αμφιβάλλουν όμως για την ορθότητα των σχεδίων του είναι και στελέχη του ίδιου του FBI. «Κανένας δε ρώτησε εμάς», έλεγε ένα στέλεχός του με πολύχρονη καριέρα σε αυτό. «Πολλοί είναι έξαλλοι - πάρα, πάρα πολύ θυμωμένοι. Οταν δεν έρχεσαι σε συνεννόηση με κανέναν αυτό στέλνει το μήνυμα πως νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα. Και δεν τα ξέρεις».

Οι «αντιρρήσεις» των στελεχών του FBI είναι κυρίως επί της διαδικασίας, αλλά αφορούν και την ουσία, όπως τις αποφάσεις του Μπους να θέσει τη χώρα σε κατάσταση «ύψιστου συναγερμού» (12 και 29 Οκτωβρίου), πράγμα που αποτελεί έναν από τους λόγους που ο υποδιευθυντής του Γραφείου, Τόμας Τζέι Πίκερινγκ, πάει, κατά το κοινώς λεγόμενο, σπίτι του. Ο Πίκερινγκ είχε αντιτεθεί σθεναρά στις ανακοινώσεις πως «αναμένονται νέα τρομοκρατικά πλήγματα», προφανώς διότι δημιουργούσαν κλίμα πανικού - όπως και έκαναν. Εξ ίσου «ενοχλητική» φαίνεται πως ήταν η αντίθεσή του στην ίδρυση στρατοδικείων.

Ενας άλλος επίσης υψηλόβαθμος αξιωματούχος του FBI θεωρεί ότι τα σχέδια που όπως χαρακτηριστικά λέει «βγαίνουν με τους τόνους από το γραφείο του Ασκροφτ και τον Λευκό Οίκο» δεν έχουν και πρακτικό αντίκρισμα: οι υπηρεσίες δεν μπορούν πάντοτε να εφαρμόσουν όσα εμπνέεται ο υπουργός Δικαιοσύνης και τα άλλα μέλη της κυβέρνησης Μπους - όπως έλεγε ο υπουργός Μεταφορών στη μία από τις δύο περιπτώσεις κήρυξης «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης», όταν διατάχθηκε η φρούρηση γεφυρών, δεν υπήρχε αρκετό προσωπικό και αυτή ήταν πλημμελής (εκτός από άχρηστη), με πολλούς δημοσιογράφους να σχολιάζουν ότι οι αστυνομικοί απλώς «κάθονταν στις γέφυρες κι έπιναν καφέ».

Αμερικανοί δημοσιογράφοι σχολιάζοντας τις προθέσεις του Ασκροφτ θυμίζουν το παρελθόν: ένα αστείο της δεκαετίας του 1950 ήταν ότι «περίπου τα μισά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος πληρώνονται από το FBI», όταν το Γραφείο έστελνε μαζικά πράκτορές του να ενταχθούν σε αυτό για να το κατασκοπεύσουν, έλεγε ένας, ενώ ένας δεύτερος -που τυγχάνει και μέλος του ΚΚ ΗΠΑ- θυμήθηκε ότι το FBI στο πλαίσιο του προγράμματος CoIntelPro «έβαζε μαφιόζους να εκτελούν μέλη του ΚΚ και των συνδικάτων». Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ όμως μοιάζει ανένδοτος και συνεχίζει να εκπονεί εξόχως «αντιτρομοκρατικά» σχέδια, πράγμα που μετακυλίεται και στην Ευρώπη όπου αυτές τις ημέρες οι υπουργοί Δικαιοσύνης συζητούσαν, ακριβώς, τις «αντιτρομοκρατικές» νομοθεσίες των χωρών τους και τα «παραφερνάλιά» τους - της πολιτικής επί της μετανάστευσης περιλαμβανομένης. Ενας Αμερικανός κάγχασε σημειώνοντας ότι ο Ασκροφτ προβαίνει σε μια... «αντεπανάσταση» κατά της Αμερικανικής Επανάστασης, καταργώντας μία μετά την άλλη ελευθερίες και δικαιώματα που κατακτήθηκαν σε τρεις αιώνες! Ο... καημενούλης ο ΜακΚάρθι τελικά έφυγε νωρίς...


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ