Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το κράτος της αγοράς ως έγκλημα

Υπάρχουν σύντροφοι κάποια γεγονότα που στην αρχή της εκδήλωσής τους περνούν σχεδόν απαρατήρητα. Είναι τα λεγόμενα «ψιλά» στις εφημερίδες, τα ΜΜΕ, ή ακόμα και παρενθέσεις στα καλογραμμένα κείμενα.

Χάνονται πίσω από την έκπληξη του... μεγάλου αρχικού γεγονότος, ξεστρατίζοντας δε η προσοχή μας, χάνει με τη σειρά της ένα πολύ καλό τροχιοδεικτικό αλήθειας και σύνδεσης με την πραγματικότητα.

Με θυμάμαι να φωνάζω σε κομματικές συγκεντρώσεις και τηλεοπτικά παράθυρα ότι το μέλλον των ανθρώπων στον ξεσαλωμένο καπιταλισμό μπορεί να ιδωθεί μέσα από τη μέριμνα και την ασφαλιστική κάλυψη των Αμερικανών θυμάτων του χτυπήματος της 11ης Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη.

Είχα δει ότι ένας τζαμάς που καθάριζε τα τζάμια στους Πύργους, ως νεκρός με ιδιωτική (!) ασφάλιση δικαιώθηκε με το υπέρογκο ποσό των 15.000 δολαρίων δηλαδή κάπου τέσσερα εκατομμύρια δραχμές. Ενώ ένας πυροσβέστης ή αστυνομικός, χάρη στην εμπορευματική φιλανθρωπική μηχανή ηρώων που στήθηκε στο άψε σβήσε από τους επιτήδειους, δικαιούται τουλάχιστον 300.000 δολάρια. Αυτοί που έμειναν ακάλυπτοι ήταν οι δυστυχείς νεογιάπηδες των χρηματιστηριακών εταιριών, οι γραμματείς, οι καθαρίστριες κι οι τυχαίοι επισκέπτες και περαστικοί που εξαρτιόνταν από το... μέλλον των επιχειρήσεων στις οποίες δούλευαν ως δούλοι.

Πέρασαν τρεις μήνες. Κι εκείνη η «ψιλή» πληροφορία είναι τώρα το μεγάλο σκάνδαλο με τεράστιο πολιτικό κόστος στις ΗΠΑ. Γίνεται μάλιστα προσπάθεια να μη βγει τόσο πολύ και προς τον υπόλοιπο κόσμο. Οι... δημοκράτες - φασίστες τύπου Τζουλιάνι όπως και τα ΔΣ των φιλανθρωπικών οργανώσεων που άρχισαν να μαζεύουν λεφτά απ' την πρώτη στιγμή της επίθεσης μάζεψαν μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό, 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τα θύματα. Εχουν δώσει ελάχιστα, μόνο σε αστυνομικούς και πυροσβέστες (οι νεκροί λιμενικοί παίρνουν το ένα τρίτο αποζημιώσεων - δωρεών) και τοκίζουν τα υπόλοιπα για... μελλοντικές καταστροφές!

Το μέγα ζήτημα άρχισε να τσούζει. Χιλιάδες δυστυχείς και άνεργοι συγγενείς θυμάτων αναρωτιούνται φωναχτά: «Με τι διαδικασίες χωριζόμαστε σε αποζημιωτικό - φιλανθρωπικό προλεταριάτο απ' τη μια και ένστολη αριστοκρατία από την άλλη;». Η απάντηση των «αρχών» είναι ωμή. «Για να μην γίνουμε είτε ρεζίλι είτε υπόδικοι, θα δώσουμε τον ορισμό του θύματος και ύστερα θα μοιράσουμε τα λεφτά. Αλλά για να μην εμφανιστούν και μη δικαιούχοι θα κρατήσουμε απόρρητο (!) τον κατάλογο των θυμάτων».

Εξαγριωθήκατε μ' αυτό το εμπόριο καμένης σάρκας; Σας σηκώνεται η τρίχα μ' αυτή την αποτρόπαιη ταξική δημοκρατία επί των πτωμάτων; Φουσκώνετε από οργή μαντεύοντας το τι θα συμβεί κι εδώ, στη χώρα μας, όταν θα έχουμε αντικαταστήσει το κράτος - έθνος όπως το ξέραμε και την ασφάλιση - πρόνοια με δυο τρεις εταιρίες, μισθοφορικές αστυνομίες και στρατό, πέντε έξι φιλανθρωπικά σωματεία και ηγέτες υπό τη χορηγία των Χ ή Ψ πολυεθνικών;

Φυσικό. Και θα ήταν αφάνταστα πιο φυσικό για τη συντριπτική πλειονότητα των λαών να μάθαιναν οι πολίτες τέτοια γεγονότα, γρήγορα, άμεσα και αναλυτικά αντί να εντρυφούν σε τελετές μνήμης για τα... θύματα των τρομοκρατών.

Δε λέω. Καλά οργανωμένες είναι οι επικήδειες παράτες. Συγκινούν και έτσι μαζεύεται χοντρό χρήμα προς ανακούφιση και πλουτισμό των... φιλανθρώπων αφεντικών. Ξέρετε ποιοι είναι. Φάτε τους!


Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ