Τετάρτη 29 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - «ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ»
«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην αντιλαϊκή πολιτική

«Η Ελλάδα έχει μια τελευταία ευκαιρία να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση και η κυβέρνηση το έχει καταλάβει», υπογράμμισε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Κρις Αλεν, μιλώντας χτες σε συνέδριο του «Fitch» στην Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, επιβραβεύοντας την κυβέρνηση για την «προσήλωση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων» αλλά και για την πρόσφατη «αναβάθμιση» του ελληνικού κρατικού χρέους από τον οίκο «Fitch», έδειξε στην κατεύθυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έρχεται να διεκπεραιώσει η κυβέρνηση της ΝΔ με άξονα την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Μεταξύ άλλων, οι «προκλήσεις» της επόμενης περιόδου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφορούν:

-- Το μεγάλο επενδυτικό κενό, που «είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί με εγχώρια χρηματοδότηση», συνεπώς η χώρα «πρέπει να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις». Βέβαια, η προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων προϋποθέτει την παραπέρα κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης.

-- Το υψηλό ποσοστό «κόκκινων» δανείων, «που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και φρενάρει την αποκατάσταση της πιστωτικής επέκτασης», δηλαδή τη φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση προς τις ισχυρές επιχειρήσεις.

-- Την «ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας». Να σημειωθεί ότι η «επενδυτική βαθμίδα» αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη ελληνικών κρατικών ομολόγων στα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αφορούν στη διοχέτευση φτηνής χρηματοδότησης προς τις εγχώριες τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Να σημειωθεί επίσης ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, μετά και την πρόσφατη αναβάθμιση, απέχουν ακόμη δυο βαθμίδες προκειμένου να γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ και για να ανοίξει στη συνέχεια η «κάνουλα» της χρηματοδότησης.

-- Τις χαμηλές επιδόσεις σε όλους τους δείκτες που σχετίζονται με το επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και την εφαρμογή της νομοθεσίας για την τόνωση των επενδύσεων. Ο συγκεκριμένος άξονας σχετίζεται με τη θωράκιση του αντεργατικού οπλοστασίου και βέβαια με την ολόπλευρη εφαρμογή του «αναπτυξιακού» πολυνόμου που έφερε η κυβέρνηση ΝΔ.

Εξίσου χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του διευθυντή αξιολογήσεων του «Fitch» για τις τράπεζες, Π. Λάμπρου. Οπως είπε, η «αξιολόγηση» των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται αρκετές βαθμίδες χαμηλότερα από την πιστοληπτική «αξιολόγηση» του ελληνικού κρατικού χρέους, ωστόσο, όπως είπε, «οι προοπτικές είναι θετικές», γιατί αναμένεται σημαντική και ταχεία μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Η «έξοδος» στις χρηματαγορές

Σε αυτό το φόντο, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε χτες στην έκδοση νέου κρατικού δανείου 15ετούς διάρκειας (με λήξη το 2035). Οι προσφορές που υπέβαλαν οι «επενδυτές» στο πλαίσιο της δημοπρασίας έφτασαν στο αστρονομικό ύψος των 18,8 δισ. ευρώ, από τις οποίες έγιναν αποδεκτές 2,5 δισ. με μέσο επιτόκιο στο 1,91%.

Το συγκεκριμένο 15ετές ομόλογο λήγει το έτος 2035, 3 χρόνια μετά την προβλεπόμενη σχετική προστασία του ελληνικού κρατικού χρέους (2032), όπως αυτή προβλέπεται στη «μεταμνημονιακή» συμφωνία με βάση και την επιμήκυνση των αποπληρωμών. Θυμίζουμε ότι η σχετική απόφαση του Γιούρογκρουπ, μεταξύ άλλων, προβλέπει την επιμήκυνση των αποπληρωμών για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους κατά 10 χρόνια (από το 2032 αντί για το 2022), σε ό,τι αφορά αποκλειστικά τα δάνεια του 2ου μνημονίου, καθώς και «επαναξιολόγηση» της κατάστασης το 2032 για το ενδεχόμενο πρόσθετων ρυθμίσεων.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, «η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης (...) χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ - πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές - και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους», ενώ η έκδοση «για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια κρίσης αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη χώρα».

Στο μεταξύ, ο Χρ. Σταϊκούρας θα συναντηθεί σήμερα στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λεμέρ και στη συνέχεια, όπως ανακοινώθηκε, οι δύο υπουργοί θα υπογράψουν κοινή δήλωση προθέσεων σχετικά με την «Ελληνογαλλική Οικονομική Εταιρική Σχέση».

Παράλληλα, ο Χρ. Σταϊκούρας θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους γαλλικών χρηματοπιστωτικών ομίλων, όπως η «Societe Generale», η «BNP-Paribas» και η «Lazard». Θυμίζουμε ότι ο «επενδυτικός οίκος» «Lazard» έχει αναλάβει ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του κρατικού χρέους, μεταξύ άλλων με στόχο την απόκτηση «επενδυτικής βαθμίδας» στην επόμενη διετία. Σε κάθε περίπτωση, η «επενδυτική βαθμίδα» έχει όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, όπως άλλωστε προδιαγράφονται στη «μεταμνημονιακή» συμφωνία για την περίοδο μέχρι το 2022.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ