Σάββατο 1 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 2 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Κινήσεις στη «σκακιέρα» για έλεγχο του ενεργειακού πλούτου

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνοδεύουν πολεμικά πλοία
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνοδεύουν πολεμικά πλοία
Το κουβάρι στη ΝΑ Μεσόγειο συνεχίζει να περιπλέκεται και να «δίνει» στη σειρά φλέγοντα μέτωπα, από τη Λιβύη, το Κυπριακό μέχρι τη διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών. Ολα αυτά βεβαίως με άξονα την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και στρατηγικών θαλάσσιων διαδρομών. Σε αυτό το κουβάρι μπλέκονται ακόμη περισσότερο παζάρια και παρεμβάσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Η Τουρκία επιμένει στα σχέδιά της για νέες γεωτρήσεις (με μπούσουλα και την παράνομη συμφωνία Σάρατζ - Ερντογάν) με αναβάθμιση της στρατιωτικής της παρουσίας στην περιοχή, όπως δείχνει και η αποστολή τουρκικών φρεγατών ανοιχτά της Λιβύης αλλά και οι πυρετώδεις επαφές Ερντογάν σε πολλές βορειο-αφρικανικές χώρες, βολιδοσκοπώντας και διαθέσεις για νέες «αμυντικές» συνεργασίες (σ.σ. ίσως και με εγκατάσταση νέων βάσεων). Την ίδια στιγμή, ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι «μοναδική επιλογή για λύση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι Ελληνοκύπριοι και η Ελλάδα να ετοιμαστούν να μοιραστούν... Οσον καιρό δεν συνεργάζονται για λύση, εμείς θα προστατεύουμε τα δικαιώματά μας...», ταυτόχρονα απάντησε στις επικρίσεις της Γαλλίας για το παράνομο μνημόνιο Σάρατζ - Ερντογάν, ανταπαντώντας ότι «πρέπει (σ.σ. η Γαλλία) να στηρίζει τον στρατηγό Χάφταρ».

Η Γαλλία με την παρουσία στην περιοχή του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ», το οποίο θα συνοδεύει και ελληνική φρεγάτα, δηλώνει την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων της (ειδικά στην κυπριακή ΑΟΖ), κάνοντας ταυτόχρονα προσπάθεια να διευρύνει το παζάρι με όλες τις δυνάμεις και με την Τουρκία, παρά τις αντεγκλήσεις.

Ο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, από εκδήλωση του πανεπιστημίου Κέμπριτζ στη Βρετανία, στάθηκε στη «βούληση για διαμοιρασμό της εξουσίας αλλά και του πλούτου» που απαιτείται για λύση στο Κυπριακό, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι σημερινές συνθήκες δεν προσφέρονται για «ομοσπονδιακή λύση» και «θα πρέπει να συζητηθεί (το ενδεχόμενο για) μια συνεργατική ομοσπονδία», σχολιάζοντας ότι υπάρχει τέτοια εμπειρία και σε επίπεδο ΕΕ. Πρόσθεσε δε ότι «οι δύο πλευρές στην Κύπρο μπορούν να ξεκινήσουν να συνεργάζονται σε έναν περιορισμένο αριθμό θεμάτων», όπως το φυσικό αέριο, το εμπόριο, ο τουρισμός, η πολιτιστική κληρονομιά κ.τ.λ. Σημειωτέον ότι ο Οζερσάι συναντήθηκε με εκπροσώπους κρατικών και άλλων βρετανικών φορέων (π.χ. «δεξαμενών σκέψης» κ.τ.λ.), αναθερμαίνοντας και συζητήσεις για έναρξη πτήσεων που θα συνδέουν απευθείας ψευδοκράτος και Λονδίνο.

Συνολικότερα, η Βρετανία πρωτοστατεί σε προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους, όπως δείχνουν και προτάσεις που επανέφερε με αφορμή τη νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για την παράταση της παραμονής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Λονδίνο συντάχτηκε με την άποψη ότι «οι ανησυχίες για την αναγνώριση (σ.σ. του ψευδοκράτους) δεν θα πρέπει να συνιστούν αφ' εαυτές ανυπέρβλητο εμπόδιο στην ενίσχυση της συνεργασίας», αλλά και υποστήριξε τη λειτουργία «μηχανισμών συνεννόησης» ανάμεσα στις «δύο διοικήσεις» στο νησί (μεταξύ άλλων και ανάμεσα στην κυπριακή Εθνική Φρουρά και τις λεγόμενες «τουρκοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας», ουσιαστικά καταξιώνοντας τις τελευταίες).

Και ιταλική έκκληση για «διαπραγμάτευση με καλή πίστη»

Χαρακτηριστικό ήταν και το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά από συνάντηση που είχαν στη Ρώμη οι ΥΠΕΞ Ιταλίας - Κύπρου, εκφράζοντας μεν κριτική στη συμφωνία Ερντογάν - Σάρατζ, αλλά και σπεύδοντας να επισημάνουν ότι «η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη», χαιρετίζοντας μάλιστα και «την πρόσκληση που απηύθυνε η κυβέρνηση της Κύπρου στην Τουρκία για διαπραγματεύσεις το περασμένο καλοκαίρι» και επιμένοντας να ζητά «μια γνήσια συνεργασία με καλή πίστη».

Ολα αυτά λίγο μόνο μετά την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, που έσπευσε προκλητικά να χαρακτηρίσει «διαφωνίες» και «διαφορές που πρέπει να επιλυθούν» τις προκλητικές αξιώσεις με τις οποίες η Αγκυρα παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας αλλά και Κύπρου.

Εξίσου ενδεικτικά για τις προθέσεις των Ευρωπαίων «εταίρων» είναι και τα δημοσιεύματα που κατέγραψαν «επιφυλάξεις» διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών ως προς τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης επιπτώσεων που έχουν οι διαφωνίες Βρυξελλών - Αγκυρας, με δεδομένα και τα συμφέροντα ισχυρών μονοπωλίων που διακυβεύονται. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες έχουν δοθεί εντολές για σύνταξη έκθεσης για τη σημασία που έχει η ΤΡΑΟ (η βασικότερη τουρκική ενεργειακή εταιρεία, που ανήγγειλε νέες παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ) για την «ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». Δεν είναι τυχαία άλλωστε η - στην πραγματικότητα - «αδιαφορία» που επέδειξαν οι Γαλλία - Ιταλία στην άφιξη του «Γιαβούζ» σε «οικόπεδο» της κυπριακής ΑΟΖ για το οποίο έχουν αδειοδοτηθεί οι κολοσσοί «ENI» και «TOTAL».

«Συνεννοήσεις» ζητά και ο ΟΗΕ

Στην κατεύθυνση αναζήτησης «συνεννοήσεων» κινείται και το ψήφισμα, με το οποίο το ΣΑ του ΟΗΕ ανανέωσε τη θητεία της (ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού) ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, παροτρύνονται τις «δύο πλευρές» (στην Κύπρο) και «όλους τους συμμετέχοντες» να «ανανεώσουν την πολιτική βούληση και τη δέσμευσή τους για μια διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών» με «την αίσθηση του επείγοντος» και καλωσορίζοντας όλα τα ψηφίσματα - κείμενα που προωθούν τη διχοτόμηση της Κύπρου. Αποκαλυπτικό και το νέο ξέπλυμα των τουρκικών προκλήσεων, αφού το ΣΑ εκφράζει γενικόλογα «βαθιά ανησυχία» για «την περαιτέρω κλιμάκωση και τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων» και ζητά αόριστα «τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας τους ηγέτες των δύο κυπριακών κοινοτήτων και όλων των εμπλεκόμενων μερών να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσαν να βλάψουν τις πιθανότητες επιτυχίας», τσουβαλιάζοντας δηλαδή τους πάντες και αποφεύγοντας κάθε ρητή αναφορά στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

Τέλος, ας καταγραφεί και η απάντηση που έδωσε εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ σε ερώτημα για την κατάσταση στην περιοχή, εκφράζοντας ανησυχία για «την εκεί συσσώρευση συγκρουσιακού δυναμικού» και συστήνοντας σε «όλα τα εμπλεκόμενα κράτη να επιδείξουν πολιτική βούληση με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης και την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων προς το συμφέρον της κατοχύρωσης της σταθερότητας και ασφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ