Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Οι αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης σε συνάντηση στη Γενεύη

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και η εισροή όπλων και μισθοφόρων

Την ύπαρξη «αληθινής βούλησης» για έναρξη της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη με αφορμή την αποστολή πενταμελούς αντιπροσωπείας κάθε αντιμαχόμενης πλευράς στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη διέκρινε χτες ο απεσταλμένος του διεθνούς οργανισμού στη χώρα, Γκασάν Σαλαμέ.

«Αρχίσαμε χτες να συζητούμε μαζί τους έναν μακρύ κατάλογο σημείων στην ατζέντα μας, αρχίζοντας από μια προσπάθεια να μεταμορφωθεί η εκεχειρία σε μια πιο σταθερή κατάπαυση του πυρός, που να παραβιάζεται λιγότερο συχνά και από τις δύο πλευρές, και επίσης να μετατραπεί η εκεχειρία σε μια πραγματική συμφωνία για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός», ανέφερε.

Ωστόσο, διαπίστωσε τη συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς εμπάργκο όπλων από όλες τις πλευρές, τις συνεχιζόμενες ροές μισθοφόρων και τη συστηματική παραβίαση της λεγόμενης κατάπαυσης του πυρός, που ανακοινώθηκε στις 19 Γενάρη στο Βερολίνο στη Διάσκεψη για τη Λιβύη με στόχο τη μείωση των συγκρούσεων.

Στην Κύπρο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών

Στη Λευκωσία αναμενόταν χτες ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, σε μία επίσκεψη που «είναι μια επιβεβαίωση των αναβαθμισμένων σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κυριάκος Κούσιος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επίσκεψη Φάνον είναι και «μια απόδειξη του ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Πολιτειών για τα Ενεργειακά της περιοχής». Ο Κούσιος έσπευσε να θυμίσει ότι τις επόμενες βδομάδες αναμένεται στην κυπριακή ΑΟΖ και το γεωτρύπανο που θα πιάσει δουλειά για λογαριασμό του αμερικανικού κολοσσού «ExxonMobil», αναδεικνύοντας το ζωηρό ενδιαφέρον των μονοπωλίων για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με όλους βέβαια τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για τους λαούς.

Εκτενή ρεπορτάζ για την επίσκεψη Φάνον σημείωναν ότι βασικός στόχος της είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας «3+1» (Κύπρος - Ισραήλ - Ελλάδα + ΗΠΑ) που συζητήθηκε και σε περσινές επαφές των 4 ΥΠΕΞ, αλλά και να σταλεί «το μήνυμα (με αποδέκτη πρωτίστως την Τουρκία) ότι αυτό το μοντέλο συνεργασίας (...) θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες της περιοχής». Τον Φάνον θα συνοδεύουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ειδικεύονται σε θέματα ασφάλειας γεωτρήσεων, ακτοφυλακής και περιβάλλοντος.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας για τη στάση του ΟΗΕ απέναντι στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέροντας ότι (τα Ηνωμένα Εθνη) «έπρεπε να έχουν σαφώς πιο ξεκάθαρη θέση». Υποστήριξε ακόμα ότι με τις τοποθετήσεις του ο γγ του ΟΗΕ «δεν θέλει να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο σκηνικό το οποίο θα δυσκολεύει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών».

Αναφερόμενος στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Κύπριος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «μετά την «εκλογική διαδικασία» στις κατεχόμενες περιοχές (την ερχόμενη άνοιξη) «θα γίνει μια άτυπη διάσκεψη τύπου Κραν Μοντανά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ