Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων

Σημαντικές επιπτώσεις στην κινεζική και διεθνή οικονομία

Πεκίνο: Φύλακας εμπορικού κέντρου μετρά τη θερμοκρασία πελάτη που θέλει να ψωνίσει

Copyright 2020 The Associated

Πεκίνο: Φύλακας εμπορικού κέντρου μετρά τη θερμοκρασία πελάτη που θέλει να ψωνίσει
Συνεχίζονται η ανησυχία αλλά και η προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της επιδημίας του νέου κορονοϊού (2019-nCoV) που εκδηλώθηκε στην Κίνα, με επίκεντρο την κεντρική επαρχία Χουμπέι, ειδικά την πόλη Γουχάν, μια περιοχή με συνολικό πληθυσμό πάνω από 50 εκατομμύρια που μέχρι πρόσφατα είχε καθημερινές αεροπορικές συνδέσεις με πολλές περιοχές του πλανήτη. Η συζήτηση διευρύνεται γοργά όχι μόνο για τα μέτρα που θα αναστείλουν την εξάπλωση του ιού, αλλά και για τις συνέπειες που αυτή έχει στην οικονομία, με δεδομένο ότι μονοπωλιακοί κολοσσοί με εργοστάσια στην Κίνα έχουν περιορίσει τη λειτουργία τους. Ακόμα, αλυσιδωτές είναι οι επιπτώσεις και από τη δυσλειτουργία στην αχανή κινεζική αγορά των 1,4 δισ. κατοίκων, σημείο αναφοράς για τα μονοπώλια πολλών κλάδων.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας της Κίνας, χτες το πρωί τα συνολικά κρούσματα είχαν φτάσει τις 20.438, με 3.235 νέα κρούσματα (τα 2.345 στη Χουμπέι) να έχουν καταγραφεί μόνο το τελευταίο 24ωρο. Ακόμα, υπήρχαν 5.072 νέα ύποπτα κρούσματα για τα οποία έπρεπε να εξακριβωθεί αν είχαν όντως προσβληθεί από τον ιό. Επίσης, τα θύματα ήταν 425 στην Κίνα ενώ 2 είναι οι νεκροί σε άλλες χώρες. Ο δεύτερος θάνατος εκτός Κίνας καταγράφτηκε χτες. Πρόκειται για έναν 39χρονο που υπέκυψε στο Χονγκ Κονγκ, ωστόσο αντιμετώπιζε και άλλη σοβαρή πάθηση. Είχε προηγηθεί ο θάνατος ενός 44χρονου στις Φιλιππίνες.

Στην Κίνα, χτες, άρχισε η μεταφορά ασθενών από τον κορονοϊό στο νέο, ειδικευμένο νοσοκομείο 1.000 κλινών που κατασκευάστηκε σε 10 μέρες στη Γουχάν. Το νοσοκομείο ονομάστηκε «Χουοσεσάν» («όρος του θεού της φωτιάς», από έναν ήρωα της μυθολογίας) και έχει εγκαταστάσεις συνολικά 34 στρεμμάτων, είναι ένα από τα δύο νοσοκομεία που φτιάχνονται στην πόλη για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης επιδημίας. Στο νοσοκομείο εργάζεται μια στρατιωτική ιατρική ομάδα 1.400 ατόμων, ορισμένοι από τους οποίους είχαν συμμετάσχει και στην αντιμετώπιση των ιών SARS και «Εμπολα». Στα τέλη της βδομάδας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και το δεύτερο νοσοκομείο που θα έχει 1.600 κλίνες.

Μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων αποφασίστηκαν και για άλλες περιοχές (πλην Χουμπέι), όπως στις πόλεις (στα ανατολικά) Ταϊζού και Χανγκζού, όπου μεταξύ άλλων επιτρέπεται μόνο σε ένα άτομο ανά νοικοκυριό να βγαίνει από το σπίτι κάθε δύο μέρες για ψώνια. Ακόμα, ανεστάλησαν δεκάδες δρομολόγια τρένων. Επίσης, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων δεν θα μπορούν να τα νοικιάζουν σε ανθρώπους που προέρχονται «από περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την επιδημία, όπως η επαρχία Χουμπέι», εκτός κι αν δεν έχουν μεταβεί σε αυτές πρόσφατα. Ακόμα, όλα τα συγκροτήματα κατοικιών θα έχουν ανοιχτή μόνο μία είσοδο για τους πεζούς, από την οποία όσοι περνούν θα πρέπει να δείχνουν ταυτότητα. Σε όλο και περισσότερους δημόσιους χώρους καθίσταται υποχρεωτική όχι μόνο η χρήση μάσκας αλλά και ο έλεγχος ταυτότητας και θερμοκρασίας.

Μια ακόμα πλευρά ήρθε στο φως της δημοσιότητας με αφορμή την επιδημία στην Κίνα. Αν αληθεύει είναι μια ιδιαίτερα τραγική ιστορία. Σύμφωνα με τον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης «Weibo» ένας ανάπηρος, ο 17χρονος Γιαν Τσενγκ, στην πόλη Χονγκάν της επαρχίας Χουμπέι, φέρεται να έχει πεθάνει αφότου ο πατέρας του, ο μοναδικός άνθρωπος που τον φρόντιζε, νοσηλεύτηκε προσβεβλημένος από τον ιό και τέθηκε σε καραντίνα στις 22 Γενάρη. Αν και ο πατέρας ειδοποίησε τις αρχές, ο έφηβος, που ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι σιτίστηκε μόνο 2 φορές σε μια βδομάδα και κατέληξε στις 29 Γενάρη. Ο δήμαρχος της πόλης και ο τοπικός επικεφαλής του ΚΚ Κίνας, αναφέρεται ότι αποπέμφθηκαν διότι «δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους», ενώ ερευνώνται τα αίτια του θανάτου του εφήβου.

Δεν είναι πανδημία, λέει ο ΠΟΥ

Στο μεταξύ, η διευθύντρια της αρμόδιας υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αντιμετώπιση κινδύνων μόλυνσης, Σιλβί Μπριάν, δήλωσε χτες ότι «αυτήν τη στιγμή δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση πανδημίας» και συνέχισε: «Είμαστε σε μια φάση επιδημίας με πολλαπλές εστίες». Πρόσθεσε πως στη Χουμπέι «η διάδοση μεταξύ ανθρώπων είναι έντονη και οι κινεζικές αρχές εφάρμοσαν μέτρα», για να καταλήξει πως η αντιμετώπιση του ιού είναι μια «πρόκληση» εξαιτίας των μετακινήσεων πληθυσμών και της ευκολίας στη μετάδοσή του. «Δεν λέω ότι θα είναι εύκολο, όμως (...) πιστεύουμε πως είναι δυνατό», ισχυρίστηκε.

Σημειώνουμε ότι μέχρι και χτες ο ΠΟΥ επέμεινε ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν υπάρχει ανάγκη για επιβολή περιορισμών στις εμπορικές ή ταξιδιωτικές μετακινήσεις, ενώ αξιολογούσε τον κίνδυνο για την Κίνα ως «πολύ υψηλό», αλλά «υψηλό» για την περιφέρειά της και τον κόσμο συνολικά. Επίσης, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι εκπρόσωποι του ΠΟΥ σημείωναν ότι η εξάπλωση του ιού εκτός Κίνας είναι «ελάχιστη και βραδεία».

Το ΔΝΤ

Την ίδια στιγμή, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ισχυρίστηκε ότι η οικονομία της Κίνας «παραμένει αξιόπιστη» και είπε ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κίνας να απαντήσει (στον ιό), περιλαμβανομένων των πρόσφατων δημοσιονομικών, νομισματικών και χρηματοπιστωτικών ενεργειών που έλαβε». Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γκέρι Ράις, υποστήριξε πρόσφατα ότι οι κινεζικές αρχές «λαμβάνουν πολύ σοβαρά» την αντιμετώπιση της επιδημίας, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια μεγάλη χώρα που διαθέτει τους πόρους να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πρόκληση της νέας επιδημίας.

Πάντως, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία «Renault» ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει το κλείσιμο του εργοστασίου της στη Γουχάν (όπου απασχολεί περίπου 2.000 άτομα) για τρεις ακόμα μέρες, δηλαδή μέχρι και τις 13/2. Αντίστοιχα μέτρα έχουν πάρει και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως η γαλλική PSA και η νοτιοκορεατική «Hyundai». Η γερμανική αεροπορική εταιρεία «Lufthansa» ακύρωσε τις πτήσεις προς και από το Πεκίνο μέχρι τις 28 Φλεβάρη. Πάντως, οι 19 εβδομαδιαίες πτήσεις της εταιρείας προς και από το Χονγκ Κονγκ συνεχίζονται κανονικά. Τις πτήσεις τους από και προς το Πεκίνο έχουν αναστείλει επίσης η ελβετική «Swiss», η αυστριακή «Austrian Airlines» και οι αμερικανικές.

Στην Ιαπωνία, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χαρουχίκο Κουρόντα, δήλωσε ότι η οικονομική παρουσία της Κίνας είναι μεγάλη και κατά συνέπεια μπορεί να είναι επίσης μεγάλος ο αντίκτυπος από τον ιό.

Χτεσινό ρεπορτάζ των αμερικανικών «Νιου Γιορκ Τάιμς» δημοσίευε εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με τις οποίες - εξαιτίας και της επιδημίας - οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας φέτος θα υποχωρήσουν στο 5,6% (από 6,1% πέρυσι), επιβραδύνοντας κατ' επέκταση και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, κατά 0,2%, στο 2,3%, ποσοστό που αν επιβεβαιωθεί θα είναι το χαμηλότερο εδώ και μια 10ετία.

Σημειωτέον, προχτές, συνεδρίασαν οι υπουργοί Υγείας του G7 και συμφώνησαν σε συντονισμό μέτρων ενάντια στην επιδημία, ενώ χτες αναμένονταν συναντήσεις του Γερμανού υπουργού Υγείας με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Για μέτρα χωρών που αντιβαίνουν στις συστάσεις του ΠΟΥ κάνει λόγο το κινεζικό ΥΠΕΞ

Προχτές, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, επέκρινε χώρες που προωθούν μέτρα τα οποία δεν συμμορφώνονται αλλά αντιβαίνουν στις συστάσεις του ΠΟΥ, σχολιάζοντας ότι πρώτες οι ΗΠΑ έσπευσαν να απομακρύνουν διπλωματικό προσωπικό από την Κίνα και να επιβάλουν περιορισμούς σε πτήσεις κ.τ.λ. Η Χούα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ακόμα και αμερικανικά ΜΜΕ εκφράζουν ερωτήματα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ. Είπε ακόμα ότι, σύμφωνα με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τον τελευταίο χρόνο στις ΗΠΑ υπήρξαν 19 εκατομμύρια κρούσματα από τη γρίπη και τουλάχιστον 10.000 θάνατοι, ενώ έως τις 2/2 είχαν εντοπιστεί 17.200 κρούσματα του 2019-nCoV, 361 θύματα (όχι στις ΗΠΑ) και μόλις 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ. «Η αντίθεση προκαλεί πολλές σκέψεις», ανέφερε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Χτες, η Βρετανία κάλεσε όσους Βρετανούς είναι ακόμα στην Κίνα να απομακρυνθούν, ενώ ανακοίνωσε και την απομάκρυνση των περισσότερων μελών του διπλωματικού προσωπικού υποστηρίζοντας «ότι η δυνατότητα (...) να συνδράμουν εντός της Κίνας τους Βρετανούς πολίτες είναι περιορισμένη και θα είναι ακόμα πιο περιορισμένη στην περίπτωση που επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση».

Τέλος, χρειάζεται να καταγραφεί ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν, δήλωσε ότι η Μόσχα μπορεί να απελαύνει τους ξένους πολίτες για τους οποίους διαγιγνώσκεται ότι έχουν προσβληθεί από τον 2019-nCoV. Σημειώνεται πως η Ρωσία έστειλε στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη για να απομακρύνει τους πολίτες της από την Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ