Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το αντιδραστικό νομοσχέδιο - σκούπα της κυβέρνησης της ΝΔ με τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις».

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να το παρουσιάσει ως «αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος», το νομοσχέδιο κινείται στις κατευθύνσεις της ΕΕ για τη μετατροπή της Πολιτικής Προστασίας σε ένα ακόμα κερδοφόρο εμπόρευμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, προβλέποντας την παρουσία ιδιωτών σε διοικητικά κέντρα που αφορούν την Πολιτική Προστασία και την λήψη αποφάσεων, διενέργεια μελετών κ.λπ. Υποβαθμίζει και στρατιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο το Πυροσβεστικό Σώμα και προβλέπει Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα σε βάρος του, στην κατεύθυνση της παραπέρα καταστολής απέναντι στο λαό συνδέει την Πολιτική Προστασία ακόμα και με το ΝΑΤΟ, προβλέποντας γι' αυτό ειδικό γραφείο μέσα στη ΓΓΠΠ, ενώ προβλέπει και απόρρητα κονδύλια.

Παράλληλα η κυβέρνηση ενέταξε ως άρθρα στο νομοσχέδιο την κατάπτυστη ρύθμιση για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης ναρκωτικών (βλέπε αναλυτικά σελ. 7) καθώς και τη νέα τροπολογία για το Μεταναστευτικό.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Κοτρωνιάς παρουσίασε το νομοσχέδιο ως «τομή στη διαχείριση των κρίσεων», «πρωτοποριακό στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων» και πως «καινοτομεί στην αμεσότητα των επεμβάσεων και των προληπτικών παρεμβάσεων». Εντείνοντας μάλιστα την πρόκληση και για να καλύψει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των κυβερνητικών νομοθετικών ρυθμίσεων, έφτασε να πει ότι το νομοσχέδιο αυτό «είναι η συνεισφορά μας στη μνήμη των χαμένων στο Μάτι»!

Επειδή το νομοσχέδιο κινείται στο πλαίσιο της ΕΕ, στο όνομα της οποίας πίνουν νερό όλα τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, η κριτική τους ήταν στα επιμέρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, γιατί όπως ανέφερε η εισηγήτριά του Χ. Καφαντάρη «το εν λόγω σχέδιο νόμου είναι δυσκίνητο, δυσλειτουργικό, πολυδαίδαλο και δημιουργεί μια νέα γραφειοκρατία». Αντίστοιχη ήταν η κριτική από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25, που επίσης καταψήφισαν. Κατά τάχθηκε και το κόμμα Βελόπουλου, διότι ήθελε ακόμα σκληρότερα μέτρα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών.

Μόνο οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και το γεγονός ότι η βασική αιτία για την έλλειψη πολιτικής προστασίας και αντιπλημμυρικής - αντισεισμικής - αντιπυρικής θωράκισης είναι η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη, η βασική αρχή της ΕΕ που ζυγίζει το «κόστος - όφελος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, και κάλεσαν το λαό να οργανώσει την πάλη του απέναντι στην πολιτική αυτή, να παλέψει για μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ