Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Σε πορεία επιτάχυνσης οι επικίνδυνες διευθετήσεις

Από τη συνάντηση Ακάρ - Παναγιωτόπουλου
Από τη συνάντηση Ακάρ - Παναγιωτόπουλου
Την προσπάθεια «να πέσουν οι τόνοι», ώστε να προχωρήσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής «διευθετήσεις» και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, έδωσε η χτεσινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, Ν. Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Παναγιωτόπουλος «τόνισε τη σημασία των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και την ανάγκη η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση», ενώ στη σύντομη συζήτηση φέρεται να συζητήθηκαν και ο επερχόμενος νέος γύρος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (από την ερχόμενη Δευτέρα) και οι κινήσεις της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Να καταγραφεί πως οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που η Αγκυρα συνέχιζε για τρίτη μέρα στη σειρά, εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, καθώς τουρκικά «F-16» πέταξαν πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς, Αγαθονήσι, Παναγιά και Οινούσσες, με 68 παραβιάσεις συνολικά του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο και 9 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα συνεδρίασε στο ΥΠΕΞ το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. «Παρά τις επιμέρους εκτιμήσεις, υπήρξε συναίνεση στις θεμελιώδεις διαπιστώσεις, ομοψυχία και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων», διαπίστωνε κατόπιν ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σκιαγραφώντας τη στρατηγική ταύτιση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα ζητούμενα της αστικής τάξης.

Δίνοντας το περίγραμμα της συζήτησης σε δημοσιογράφους, έλεγε ότι ενημέρωσε τους εκπροσώπους των μετεχόντων κομμάτων (στο ΕΣΕΠ δεν συμμετέχει το ΚΚΕ) για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, «για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, για τους ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς. Παρά ταύτα εξήγησα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας», πρόσθεσε μιλώντας για την αναζήτηση διευθετήσεων εντός πλαισίου ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που οδηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων στο ΕΣΕΠ και για τις σχετικές εξελίξεις στη Λιβύη, «για τη σειρά επαφών με τις τρίτες χώρες (σ.σ. σήμερα επισκέπτεται την Αλγερία) και τη δημιουργία μετώπου κατανόησης και κοινής αντίληψης έναντι της κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου που συνιστούν οι συμφωνίες Τουρκίας - Τρίπολης».

Κληθείς, δε, να σχολιάσει αιχμή της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου, για την απουσία της ελληνικής κυβέρνησης από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πιέζει για ακόμα «ενεργότερη» εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ο Δένδιας πέταξε το «μπαλάκι» στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η διαδικασία ξεκίνησε επί ημερών του «και είχε αξιολογηθεί με τρόπο που τότε δεν οδήγησε την ελληνική διπλωματία να συμμετάσχει σε αυτή την πρωτοβουλία». Επιχείρησε, εξάλλου, να την υποβαθμίσει, λέγοντας ότι η διαδικασία στο Βερολίνο δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να καταγράψει επιτυχίες στο επίπεδο της κατάπαυσης πυρός και πλέον περνάει στα Ηνωμένα Εθνη.

Βέβαια η στάση του ΣΥΡΙΖΑ γενικώς δεν ...δυσκόλεψε ιδιαίτερα τη ΝΔ. Χαρακτηριστικά, η Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε ότι στο ΕΣΕΠ «η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία και των ΜΟΕ.

Σημειωτέον, με το δρόμο στρωμένο, μιλώντας νωρίτερα το πρωί στην κρατική τηλεόραση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας έλεγε, επιβεβαιώνοντας ότι ψάχνουν να ...οριοθετήσουν την πλατφόρμα διαλόγου και συνεννόησης με την Αγκυρα, και έναν οδικό χάρτη έως τη Χάγη: «Η ρητορική της γειτονικής χώρας είναι δεδομένη και είναι προκλητική (...) Το ερώτημα είναι: "Υπάρχουν θέματα για τα οποία μπορούμε να ανοίξουμε μία ατζέντα;". Εμείς λέμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι υπάρχει μία μόνο νομική εκκρεμότητα. Αυτή η νομική εκκρεμότητα λέγεται οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας. Για να καταλήξουμε στη Χάγη με σκοπό τη διευθέτηση αυτής της νομικής εκκρεμότητας πρέπει να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και να προχωρήσουν με ένα θετικό βηματισμό τα ΜΟΕ. Αν αυτά προχωρήσουν, να έχουμε τη δυνατότητα για διερευνητικές επαφές. Kαι αν αυτές προχωρήσουν, να φτάσουμε σε ένα συνυποσχετικό για αυτήν τη νομική εκκρεμότητα».

Στο ΕΣΕΠ συζήτησαν και για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τον Ν. Δένδια να αναλύει τις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση σύσσωμης της περιοχής, «την προώθηση της ενταξιακής πορείας των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων», με ενέργειες όπως τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών και των κρατών - μελών της ΕΕ, που θα γίνει στις 24 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος ενημέρωσε για την ελληνική απάντηση προς τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με το αίτημα για επανορθώσεις και αποζημιώσεις και για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου. «Η ελληνική απάντηση προς τη γερμανική πλευρά είναι ότι για την Ελλάδα το θέμα δεν θεωρείται λήξαν. Οι αξιώσεις μας παραμένουν ενεργές και διεκδικήσιμες», είπε, κρύβοντας φυσικά ότι όλα μαζί τα αστικά κόμματα έχουν παραπέμψει το θέμα στις ελληνικές καλένδες για να μη διαταραχθούν οι σχέσεις της αστικής τάξης με τους συμμάχους της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πέφτουν οι τόνοι», «ανεβάζουν στροφές» για τα επικίνδυνα σχέδια (2020-02-14 00:00:00.0)
Χέρι χέρι (2019-06-19 00:00:00.0)
Εφησυχασμός και προετοιμασία «διευθετήσεων» (2019-06-11 00:00:00.0)
Εχει ακόμη δρόμο... (2003-03-09 00:00:00.0)
"Ανοίγει" το "παιχνίδι" η Αγκυρα (1999-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ