Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Ολη η Στερεά είναι στο πόδι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Το διαχρονικό έγκλημα που συντελείται σε βάρος της ΛΑΡΚΟ από όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Οπως ανέφερε, υπάρχει λύση για τη ΛΑΡΚΟ, όμως προϋπόθεση είναι «να αλλάξει ριζικά η πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα και που την έφτασε σε αυτά τα χάλια». Απαιτείται πρώτα από όλα «χρηματοδότηση, οικονομική στήριξη για να συνεχίσει τη λειτουργία της. Δεύτερον, σχέδιο εκσυγχρονισμού της επιχείρησης, εξασφάλιση δικαιώματος δουλειάς και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων. Τέλος στο σκλαβοπάζαρο με τους εργολαβικούς. Μέτρα προστασίας» στους χώρους δουλειάς.

Επισημαίνοντας την ύπαρξη νικελίου και χρωμίου, τόνισε ότι η ανάγκη για κατασκευή της μονάδας παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα είχε αναδειχθεί και ήταν αίτημα του εργατικού κινήματος από το 1985, καθώς είχε εκδηλωθεί τότε μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το προϊόν, που χρησιμοποιείται για να κατασκευαστούν από χύτρες μέχρι κινητήρες αεροπλάνων, από χώρες όπως Καναδάς, Φινλανδία, Σοβιετική Ενωση, Ιαπωνία κ.ά. Από τότε, όμως, αρχικά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις το αίτημα αυτό στάλθηκε στις ελληνικές καλένδες, «γιατί τη ΛΑΡΚΟ τη μαδάνε κυριολεκτικά, την καταληστεύουν» οι γερμανικές εταιρείες όπως η «Thyssen Krupp», γαλλικές «που παίρνουν το νικέλιο και την προστιθέμενη αξία, τον ανοξείδωτο χάλυβα και μας το γυρνάνε πίσω. Παίρνουν δηλαδή τα δικά μας μεταλλεύματα και μας τα γυρνάνε πίσω».

Ακόμα και μονάδα επεξεργασίας των υποπροϊόντων, π.χ. της σκουριάς, θα μπορούσε να γίνει, συνέχισε ο Θ. Παφίλης. Απαντώντας στα όσα λέει η κυβέρνηση για τη ρύπανση του Ευβοϊκού από τη σκουριά, είπε ότι «μπορεί να γίνει εκμετάλλευση», αφού οι πελάτες παίρνουν το 80% του υποπροϊόντος, που περιέχει κοβάλτιο και σίδηρο. «Πόσα χάνει από αυτά η ΛΑΡΚΟ που δεν τα εκμεταλλεύεται αν και θα μπορούσε;» ήταν ένα από τα αμείλικτα ερωτήματα που έθεσε, εξηγώντας ότι ειδικά το κοβάλτιο «είναι πολύτιμο μέταλλο, το οποίο έχει σχέση με τις μπαταρίες, με την ηλεκτροκίνηση, μιας και μιλάτε όλοι για καθαρή Ενέργεια. Είναι πραγματικά πολύτιμο».

«Ρωτάμε: Γιατί, αλήθεια, δεν έγιναν όλα αυτά από το 1985 μέχρι σήμερα και από καμία κυβέρνηση; Γιατί ο Θεός και αυτό που προσκυνάτε δεν είναι το συμφέρον συνολικά των εργαζομένων και της χώρας. Είναι το συμφέρον μιας χούφτας καπιταλιστών που λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας και αντικειμενικά, είτε το λέτε είτε όχι, είστε πολιτικό προσωπικό του μεγάλου κεφαλαίου».

Για τα χρέη προς τη ΔΕΗ που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, ο Θ. Παφίλης ανέφερε ότι η ΔΕΗ είναι αυτή που χρωστάει στη ΛΑΡΚΟ, καθώς χρέωνε την επιχείρηση με πολλαπλάσια τιμή από ό,τι τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, ενώ ως μέτοχος έπαιρνε από πάνω και το 11% των κερδών. Οσο για το λεγόμενο πρόστιμο σε βάρος της ΛΑΡΚΟ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, πέρα από το γεγονός ότι αποδεδειγμένα δεν υπήρξε καμία κρατική ενίσχυση, το αντίθετο μάλιστα, ουσιαστικά αυτό που βρίσκεται πίσω από αυτό είναι η κατεύθυνση της ΕΕ, που υπηρετούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί, για ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτήρισε ντροπή και αίσχος να ζητάει τώρα η κυβέρνηση από τους εργαζόμενους της επιχείρησης, που μετρούν 80 νεκρούς, εκατοντάδες σακατεμένους από εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες, να πληρώσουν και από πάνω, με μείωση του 25% του μισθού τους.

Προειδοποίησε ότι «η ΛΑΡΚΟ είναι ναρκοπέδιο για τις κυβερνήσεις. Δεν είναι οποιαδήποτε βιομηχανία, ούτε το κίνημα της ΛΑΡΚΟ είναι οποιοδήποτε. Σύσσωμοι οι πάντες σε ολόκληρη τη Στερεά είναι απέναντι και είναι στο δρόμο. Δεν θα τα περάσετε αυτά εύκολα», τονίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων. «Να ξέρετε ότι αυτό το αίμα που έχει χυθεί μέσα στη ΛΑΡΚΟ και αλλού, θα σας πνίξει κάποτε», επισήμανε.

Τέλος, σχολίασε ότι παράλληλα με τη ΛΑΡΚΟ η κυβέρνηση με fast track διαδικασίες περνάει και την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και την πώληση των ναυπηγείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ