Σάββατο 15 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 16 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η απεργία, η εξέγερση και η ... ασφαλιστική κάλυψη

Τι δουλειά έχουν ο πόλεμος, η εξέγερση, οι «λαϊκές ταραχές», η απεργία, ακόμα και το ενδεχόμενο ...επανάστασης σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο;

Με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται αδιανόητο ότι τέτοιοι όροι περιλαμβάνονται σε προϋποθέσεις ισχύος ιδιωτικής ασφάλισης, όμως τα κοράκια των εταιρειών αυτών δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη του. Και μπορεί το κεφάλαιο και τα παπαγαλάκια του να χλευάζουν τη λαϊκή πάλη, να διακηρύττουν ότι οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων είναι «ντεμοντέ», ότι είναι ουτοπία να προσβλέπει κανείς σε κλονισμούς του σημερινού συστήματος, όμως διαβάζοντας κανείς καλύτερα τους προβληματισμούς και τις προβλέψεις τους σε διάφορα κείμενά τους, αντιλαμβάνεται ότι ξορκίζουν το φόβο τους με τις παραπάνω νουθεσίες στους εργαζόμενους.

Διαβάζουμε, λοιπόν, στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ότι ο ασφαλισμένος δεν καλύπτεται για: «Ατυχήματα που οφείλονται σε πόλεμο, κηρυγμένο ή ακήρυκτο, πολεμικά γεγονότα, εξεγέρσεις. Ατυχήματα που οφείλονται σε λαϊκές ταραχές, οχλαγωγία, απεργία, εκτός εάν ο ασφαλισμένος δεν συμμετείχε ενεργά σε αυτές» (δικές μας οι υπογραμμίσεις).

Μάλιστα, στο κεφάλαιο «Ασφάλιση Ζωής», όπου προβλέπεται ότι σε περίπτωση θανάτου παρέχεται συμφωνημένο ποσό σε οικείους του ασφαλισμένου, υπάρχει ο εξής περιορισμός (μεταξύ άλλων): «Η εταιρεία καταβάλλει την παροχή ακόμα και σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου συνεπεία πολεμικού γεγονότος, λαϊκών ταραχών, επανάστασης (!), υπό τον όρο ότι ο ασφαλισμένος δεν ήταν επιστρατευμένος και δεν έλαβε ενεργά μέρος στα γεγονότα»!

Είναι γνωστό ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δαπανούν μεγάλα ποσά για την ανάπτυξη της έρευνας γύρω από την «κρησάρα» με την οποία θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση αποζημίωσης των ασφαλισμένων τους. Είναι επίσης γνωστό ότι οι εταιρείες αυτές εξασκούνται στη διασταλτική ερμηνεία των όρων των συμβολαίων τους, τους οποίους επιλέγουν και με κριτήριο πόσο μπορούν να ξεχειλώσουν, ώστε να αφήνουν ξεκρέμαστους τους πελάτες τους όταν χρειαστεί να ενεργοποιηθούν οι «παροχές» τους. Θυμίζουμε καταγγελίες για ακύρωση συμβολαίων από ασφαλιστικές, επικαλούμενες «απόκρυψη στοιχείων» από τους πελάτες τους σχετικά με το ιστορικό τους, ασθένειες προγόνων τους κ.ο.κ.

Ομως εδώ, ένας από τους ασφαλιστικούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας μιλάει ανοιχτά για εκείνα που αρνείται ή φοβάται η αστική τάξη...

Με αφορμή και τα παραπάνω, θυμίζουμε ότι πριν από μερικές βδομάδες η ΕΕ κατέγραφε σε μια από τις εκθέσεις της τους «κινδύνους» που την απειλούν και οι οποίοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση της στρατηγικής της. Και ένας από τους «κινδύνους» ήταν οι «λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας». Μια ανάλυση που προστίθεται στους γνωστούς θολούς όρους περί «ριζοσπαστισμού», που ταυτίζουν τους αγώνες των εργαζομένων με την «τρομοκρατία» για να εντείνουν την καταστολή.

Ενα συμπέρασμα που επιβεβαιώνεται λοιπόν από «ψιλά γράμματα», όπως τα παραπάνω, είναι ότι παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς για την εργατική τάξη σήμερα, το καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι τόσο παντοδύναμο όσο δείχνει. Τα επιτελεία του ξέρουν καλά ότι δεν έχουν ξεμπερδέψει με τη λαϊκή πάλη, ότι δεν έχουν ξεμπερδέψει με το μέλλον, ότι οι αρνητικοί συσχετισμοί δεν είναι στατικοί, αντίθετα μπορεί να αλλάξουν και να απειλήσουν την κυριαρχία τους.

ΥΓ: Προφανώς, το ίδιο επιβεβαιώνουν και οι «φοβέρες» ότι όσοι ασφαλισμένοι διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και δεχτούν εργοδοτική επίθεση δεν δικαιούνται περίθαλψη, εκτός αν αποδείξουν ότι «δεν είχαν ενεργό συμμετοχή» στην απεργία! Είναι πραγματικά να απορεί κανείς: Για ένα τόσο «αναποτελεσματικό» και «ξεπερασμένο» μέσο πάλης (όπως λένε ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, οι «αριστεροί» ψάλτες του κεφαλαίου και λοιποί) προς τι οι φοβέρες, η λάσπη, οι νόμοι σαν αυτούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και από πάνω και τα «ασφαλιστήρια συμβόλαια» για τον περιορισμό του;


Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ