Σάββατο 15 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 16 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΜΑΓΚΝΟΥΣ ΚΑΡΛΣΕΝ
Ενας σκακιστής φαινόμενο

(Β' μέρος)

Η στήλη ολοκληρώνει σήμερα το αφιέρωμα στον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν, έναν από τους μεγαλύτερους σκακιστές στην Ιστορία. Στο πρώτο μέρος, παρακολουθήσαμε την πορεία του μέχρι τον Γενάρη του 2013, όταν στην κατάταξη της FIDE, ο Κάρλσεν έφτασε τους 2861 βαθμούς ELO, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του Γκάρι Κασπάροφ, που ήταν 2851 (Ιούλης 1999).

Την ίδια χρονιά συμμετέχει στο Τουρνουά των διεκδικητών (αναδεικνύει τον σκακιστή που θα διεκδικήσει τον τίτλο από τον εκάστοτε παγκόσμιο πρωταθλητή) και μεταξύ των οκτώ κορυφαίων, κατέλαβε την 1η θέση, μαζί και το δικαίωμα να αγωνιστεί για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, απέναντι στον Ματς Ανάντ, σε έναν αγώνα που έγινε στο Τσενάι της Ινδίας.

Σε εκείνο το ματς αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής επικρατώντας με σκορ 6,5 - 3,5. Ο Κάρλσεν επικράτησε ξεκάθαρα στον αγωνιστικό και στον ψυχολογικό τομέα, αναγκάζοντας τον αντίπαλό του να διαπράξει πολλά λάθη. Κέρδισε μάλιστα το ματς χωρίς να χάσει ούτε μία παρτίδα!

Το 2014 αντιμετώπισε ξανά τον Ανάντ στο Σότσι της Ρωσίας, για τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Αφού παίχτηκαν τα 11 από τα 12 παιχνίδια, ο Κάρλσεν επικράτησε με σκορ 6,5 - 4,5, διατηρώντας τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Μετά τα ματς με τον Ανάντ η αίσθηση που υπήρχε στον σκακιστικό κόσμο ήταν πως δεν υπάρχει πλέον κανείς που να μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Κάρλσεν.

Απειλή στον ορίζοντα

Το 2016 ήταν η σειρά του Ρώσου Σεργκέι Καριάκιν να αντιμετωπίσει τον Κάρλσεν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, σε αγώνα που έγινε στη Νέα Υόρκη. Το ματς των 12 παρτίδων κλασικού χρόνου ολοκληρώθηκε ισόπαλο 6 - 6. Ο αγώνας ξεκίνησε με επτά διαδοχικές ισοπαλίες. Ο Καριάκιν κέρδισε την 8η, αλλά ο Κάρλσεν ισοφάρισε τον αγώνα στη 10η παρτίδα. Ο Κάρλσεν διατήρησε τον τίτλο, κερδίζοντας σε δυο παρτίδες γρήγορου σκακιού (ράπιντ).

Ο Σεργκέι Καριάκιν, που είχε κερδίσει το τουρνουά των διεκδικητών εκείνης της χρονιάς, έδειξε για πρώτη φορά να απειλεί τον Κάρλσεν, μιας και ο παγκόσμιος πρωταθλητής δεν κατάφερε να τον νικήσει στο ματς του κλασικού χρόνου. Παρά τις μέχρι τότε προβλέψεις για «τυπική διαδικασία» και «συντριβή» του Καριάκιν, αυτό δεν συνέβη.

Το 2018 ο Κάρλσεν νίκησε τον Φαμπιάνο Καρουάνα (ΗΠΑ) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού που έγινε στο Λονδίνο και διατήρησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Μετά από 12 ισοπαλίες στα παιχνίδια κλασικού χρόνου, το ματς οδηγήθηκε στο «τάι μπρέικ», όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι δύο αντίπαλοι θα έπαιζαν τέσσερις παρτίδες ράπιντ (25' + 10'' προσαύξηση). Τελικά, ο κάτοχος του τίτλου κέρδισε τα τρία παιχνίδια που χρειαζόταν (3-0-0).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν το πρώτο ματς στην ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, όπου κανένας παίκτης δεν σημείωσε νίκη σε κάποια παρτίδα κλασικού χρόνου. Αντίθετα, ο νικητής κρίθηκε σε γρήγορες παρτίδες, όπως και δυο χρόνια πριν, όταν ο Κάρλσεν είχε αντιμετωπίσει τον Ρώσο Καριάκιν.

Επίμονος και μαχητικός

Χαρακτηριστικά στοιχεία στο παιχνίδι του Κάρλσεν είναι η επιμονή και η μαχητικότητά του σε κάθε παρτίδα. Δεν εγκαταλείπει την παρτίδα ακόμα και σε θέσεις που είναι ισόπαλες και που άλλοι σκακιστές θα τα παρατούσαν. Εκείνος συνεχίζει να παίζει και να πιέζει τον αντίπαλο, οδηγώντας τον σε ολέθρια λάθη. Ετσι καταφέρνει να παίρνει θετικά αποτελέσματα, δικαιολογώντας απόλυτα το ρεκόρ που κατέχει πλέον σε αήττητες παρτίδες κλασικού χρόνου.

Ωστόσο, ολοένα και πιο συχνά ακούγεται πως το παιχνίδι του δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο, όπως πριν από λίγα χρόνια, ή ότι δεν έχει προσφέρει εντυπωσιακές παρτίδες, ανάλογες της φήμης του και συγκρινόμενος με προηγούμενους παγκόσμιους πρωταθλητές. Ομως ακόμα και έτσι, συνεχίζει να κερδίζει το ένα τουρνουά μετά το άλλο, με χαρακτηριστικότερη τη χρονιά που πέρασε.

Στην εποχή που οι Η/Υ έχουν κυρίαρχο ρόλο στην προετοιμασία των σκακιστών, άλλο τόσο σημαντικό είναι να έχουν τη δυνατότητα αυτοί να δουλεύουν απερίσπαστοι, με τη στήριξη ομάδας ανθρώπων, για να μπορούν να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Αυτό το στοιχείο ο Κάρλσεν κατάφερε να το κατακτήσει από νωρίς στη σκακιστική του πορεία.

Ο,τι πει ο χορηγός...

Φυσικά, για να μπορεί να δουλεύει απερίσπαστος ένας σκακιστής, γενικά ένας αθλητής και να καταγράφει επιδόσεις, θα πρέπει το κράτος να του παρέχει αυτήν τη δυνατότητα, κάτι που είναι «άπιαστο όνειρο» στον καπιταλισμό, όπου τα πάντα μετριούνται με το κέρδος, με αποτέλεσμα οι σκακιστές να καταλήγουν διαφημιστές των χορηγών τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Κάρλσεν, που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι χορηγός του θα είναι η εταιρεία τζόγου «Unibet». Γι' αυτήν του την επιλογή ήρθε σε κόντρα με τη Νορβηγική Ομοσπονδία Σκακιού, που δεν είναι βέβαια ενάντια στις χορηγίες και την εμπορευματοποίηση, αλλά υποστήριξε ότι «ο τζόγος δεν έχει καμία σχέση με το παιχνίδι του σκακιού». «Η "Unibet" και εγώ μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και οι δύο γνωρίζουμε πως η ''τύχη'' δεν είναι σύμπτωση», ήταν η απάντηση του Κάρλσεν.

Το 2020 είναι χρονιά Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, πρώτα με το τουρνουά των διεκδικητών και έπειτα με το ματς που θα κρίνει τον τίτλο. Εμείς να ευχηθούμε να δούμε ωραία τουρνουά και μαχητικούς αγώνες στο σκάκι, αλλά και έξω από αυτό, γιατί αν περιμένουμε από την τύχη να αλλάξουν τα πράγματα, είμαστε ματ πριν ξεκινήσει η παρτίδα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ