Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Σχεδιάζουν νέες γενναίες «δόσεις» ιδιωτικοποίησης της Υγείας

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις σε συνέδριο για τις ΣΔΙΤ

Ενα ζοφερό μέλλον για τους εργαζόμενους στην Υγεία και τους ασθενείς περιέγραψαν με κυνικό τρόπο τα στελέχη της κυβέρνησης και οι τεχνοκράτες που μίλησαν σε ημερίδα «ζύμωσης» για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Υπουργοί, στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών ομίλων χαρακτήρισαν «ιδεολογικές αγκυλώσεις» την ανάγκη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία υψηλών προδιαγραφών. Ομονόησαν στην αντίληψη ότι η Υγεία είναι πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας, οι δε όποιες επιμέρους διαφορές τους εστιάζονταν στην επιδίωξη να έχουν ο καθένας το μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» που μοιράζεται.

Ορισμένες ενδεικτικές τοποθετήσεις: «Είναι ουτοπία να μιλάμε για δωρεάν Υγεία», είπε ο Α. Καρταπάνης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου «Υγεία». «Είναι λάθος να μιλάμε για δημόσια δωρεάν Υγεία. Είναι απλά ένα πολιτικό σύνθημα. Η Υγεία είναι προϊόν, έχει κόστος και πληρώνεται. Το νοσοκομείο είναι επιχείρηση (...) και το μεγάλο σαράκι είναι η μονιμότητα των εργαζομένων», πλειοδότησε ο Γ. Στάθης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας.

«Οι προτάσεις για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που θα λειτουργούν με τις διοικητικές προδιαγραφές των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, είναι ένα αναγκαίο βήμα για την ενοποίηση της αγοράς από την πλευρά της παραγωγής και προσφοράς των υπηρεσιών Υγείας. Σε δεύτερη φάση, θα πρέπει να υιοθετηθούν δείκτες αποδοτικότητας, πάνω στις οποίες θα στηρίζεται και η χρηματοδότηση. Στο κομμάτι της ενσωμάτωσης της τεχνολογίας, στο οποίο προς το παρόν πρωτοστατεί η ιδιωτική αγορά (...) χρησιμοποιείται τεχνολογία αιχμής (...) ο ασθενής επιστρέφει στις παραγωγικές του δραστηριότητες πολύ νωρίτερα, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για την παραγωγικότητα και την εθνική οικονομία», ισχυρίστηκε στην ομιλία του ο Χρ. Σαρδελής, γγ της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

«Είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων που θέτει το υπουργείο Εργασίας για τον πρώτο πυλώνα (...) Εχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση τα ακόλουθα: Εφαρμογή DRGs, πρωτόκολλα ελέγχου του κόστους, διάθεση δωματίων των δημοσίων νοσοκομείων στις ασφαλιστικές εταιρείες», πρόσθεσε ο Αλ. Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Eurolife ERB Ασφαλιστικής». «Τάχιστα να φτιαχτεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να έχει την κυριότερη ευθύνη», ζήτησε ο Αθ. Εξαδάχτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Αντιλαϊκή πλειοδοσία από την κυβέρνηση

Ασφαλιστικές εταιρείες και επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας απαίτησαν συγκεκριμένα μέτρα. Και η κυβέρνηση, διά στόματος των υπουργών της (Εργασίας, Υγείας, Ανάπτυξης), έδωσε το «πράσινο φως».

Ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και ο υφυπουργός Β. Κοντοζαμάνης προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι οι ΣΔΙΤ δεν σηματοδοτούν παραπέρα ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και ότι πρόκειται «για χρηματοδοτικό εργαλείο», επικαλούμενοι το «μοντέλο Καρολίνσκα».

«Εχουν γίνει βρεφονηπιακοί σταθμοί μέσω ΣΔΙΤ, πυροσβεστικοί σταθμοί, πάει να γίνει ένα φράγμα στη βόρεια Ελλάδα. Προφανώς μπορεί να γίνει και κομμάτι της μεταρρύθμισής μας στην Υγεία», είπε ο Β. Κικίλιας, παρουσιάζοντας τους άξονες όπου θα εφαρμοστούν οι ΣΔΙΤ: Τη μακροχρόνια μίσθωση μηχανημάτων, τις προμήθειες και υπηρεσίες αιμοκάθαρσης σε απομακρυσμένες περιοχές.

«Τρομακτικό βαρίδι στην ανάπτυξη και την επενδυτικότητα είναι το μη μισθολογικό κόστος (...) Αλλάζουμε το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων», είπε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και ανακοίνωσε τα «κίνητρα» που θα δοθούν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες: «Θα μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα έχουμε πολιτικές μείωσης φόρων».

Σε «κίνητρα» 100 εκατομμυρίων ευρώ προς εταιρείες για κλινικές μελέτες αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης. «Θεσπίσαμε ένα μέτρο λίαν αναπτυξιακό, που δεν λύνει μεν το πρόβλημα του clawback (ένας θεσμός που διαστρεβλώνει την αγορά) αλλά δίνει τη νομοθετική εξουσιοδότηση σε τρεις υπουργούς, βάσει της οποίας επιστρέφουν 50 εκατ. ευρώ εν είδει επενδυτικού clawback. Δέσμευσή μας είναι αυτό το μέτρο να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ». Δεν παρέλειψε να καλωσορίσει «την επένδυση της "Pfizer" με το Ψηφιακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη», αναφέροντας την έγκριση για μεταφορά 760 στρεμμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να φτιαχτεί ΣΔΙΤ πλησίον του αεροδρομίου, «για μια κυψέλη μυαλών και εταιρειών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Εξορθολογισμός» με αυξήσεις - σοκ για τους ασφαλισμένους (2024-02-15 00:00:00.0)
Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ και την ΠΦΥ (2022-04-05 00:00:00.0)
«Εξορθολογισμός» με λουκέτα, συγχωνεύσεις και «κόφτες» στο δημόσιο σύστημα Υγείας (2021-09-22 00:00:00.0)
Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Υγεία (2020-02-25 00:00:00.0)
Επιχειρηματικές πιέσεις για νέες ΣΔΙΤ (2011-10-07 00:00:00.0)
Προφητική η στήλη (2006-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ