Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ - ΒΡΟΥΤΣΗ
Αρχισε η συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές

Την απόσυρσή του απαίτησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Στη Βουλή συζητείται από χτες σε επίπεδο κοινοβουλευτικών Επιτροπών το αντιασφαλιστικό νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης με τίτλο «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)». Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα ξεκινήσει την Τρίτη 25/2, ενώ η κυβέρνηση προγραμματίζει την ψήφισή του το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 27/2.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την ενιαία αντιασφαλιστική επίθεση από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θωρακίζει τον νόμο Κατρούγκαλου και όλες τις προηγούμενες ανατροπές, κλείνει τα όποια νομικά κενά για την απρόσκοπτη εφαρμογή του και στρώνει το έδαφος για το επόμενο μεγάλο άλμα στη μετατροπή της Ασφάλισης σε ατομική υπόθεση, στο τζογάρισμα των εισφορών στα επαγγελματικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες, στην πλήρη ιδιωτικοποίησή της.

Το ΚΚΕ απαίτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο ο ειδικός αγορητής του Κόμματος χαρακτήρισε «ταφόπλακα» σε ό,τι έχει απομείνει ως Κοινωνική Ασφάλιση.

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται... για την πατρότητα του εκτρώματος

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, αναμασώντας όλη την κάλπικη κυβερνητική προπαγάνδα, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «νομοσχέδιο - τομή» που... «αφήνει πίσω το νόμο Κατρούγκαλου οριστικά» (!), ότι φροντίζει «για τους νέους εργαζόμενους, και ναι, οι νέοι θα πάρουν σύνταξη», ενώ πανηγυρίζοντας είπε ότι «για πρώτη φορά υπάρχει και εθνική αναλογιστική μελέτη που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού έως το 2070» κ.ο.κ.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής και πρώην υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου ήταν... πιο αποκαλυπτική για το ενιαίο της επίθεσης, αφού ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο θα μπορούσε να είναι δύο άρθρα. Ολα τα υπόλοιπα είναι απλή επανάληψη του νόμου 4387», δηλαδή του νόμου Κατρούγκαλου. Αντίστοιχα, διεκδίκησε εξίσου την «πατρότητα» της «βιωσιμότητας» της αντιασφαλιστικής επίθεσης, λέγοντας με τη σειρά της ότι «το Ασφαλιστικό στη χώρα, όπως θεσπίστηκε με τον νόμο 4387, ήταν βιώσιμο, είναι βιώσιμο μέχρι το 2070. Και αν δεν με πιστεύετε, αυτή είναι η αναλογιστική μελέτη», είπε και κατέθεσε το δικό της κείμενο.

Από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ο ειδικός αγορητής Γ. Μουλκιώτης ανέφερε ότι για «βιώσιμο» Ασφαλιστικό χρειάζονται «επενδύσεις και καινοτομία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», ενώ από το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου ο Κ. Χήτας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο απλά «επικοινωνιακό πυροτέχνημα», στο οποίο τάχα «οι περισσότερες είναι διοικητικές αλλαγές».

Από το ΜέΡΑ25 η Μ. Απατζίδη, βάζοντας κι αυτή το λιθαράκι της στη συζήτηση περί «βιωσιμότητας» του Ασφαλιστικού, που συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα της επίθεσης, πρότεινε τη μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου σε «αναπτυξιακή τράπεζα», της οποίας οι μετοχές να «δίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία, ενισχύοντας έτσι την κεφαλαιοποίησή τους»...

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση πατώντας στο νόμο Κατρούγκαλου έρχεται να ολοκληρώσει το έγκλημα

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, αναφέρθηκε στις τεράστιες απώλειες που έχουν υποστεί μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, σημειώνοντας ότι «μιλάμε για τη μεγαλύτερη ληστεία των εργαζομένων και των συνταξιούχων όλων των εποχών (...) Οι ληστές έχουν ονόματα: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, με τις διάφορες εφεδρείες και στελέχη του βάρβαρου συστήματος, οι αποκαλούμενοι τεχνοκράτες».

Επισήμανε ότι τώρα η ΝΔ πατώντας στο νόμο Κατρούγκαλου έρχεται να «ολοκληρώσει το έγκλημα» στη βάση του γνωστού σχεδίου, που είναι «η συνολική ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Το μοντέλο του δικτάτορα Πινοσέτ. Αυτό θέλετε να υλοποιήσετε, γιατί αυτό θέλει το κεφάλαιο».

Πρόσθεσε ότι «η Ασφάλιση, και με αυτό το νομοσχέδιο, από κοινωνικό δικαίωμα μετατρέπεται σε επένδυση, ατομικό ρίσκο και κυνήγι μέσω του τζόγου. Υποχρεώνετε τους εργαζόμενους να γίνουν επενδυτές, που θα πρέπει να μελετούν την αγορά, να στοιχηματίζουν τον κόπο τους πάνω σε χρηματιστηριακές επιλογές. Τα επαγγελματικά ταμεία αποτελούν μια μορφή τζόγου, την οποία στηρίζει η απαξιωμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όπως και οι ασφαλιστικές εταιρείες, που αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τις εισφορές». Οπως τόνισε, όμως, «δεν δεσμεύονται ούτε δίνουν εγγύηση για το ύψος των συντάξεων που θα πρέπει στο μέλλον να αποδοθούν στους ασφαλισμένους. Αυτή είναι και η μεγάλη ανατροπή που επιχειρείται στην Ασφάλιση, μέσα από την προώθηση των σχημάτων αυτών».

Ανέφερε επίσης ότι η «βιωσιμότητα» του Ασφαλιστικού, την οποία κλίνουν τα αστικά κόμματα σε όλες τις πτώσεις, αφορά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και του κράτους του. Εννοούν «την αύξηση του ορίου ηλικίας, τη μείωση των συντάξεων, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και με ιδιωτική ασφάλιση, για να δίνουν τσάμπα χρήμα στο κεφάλαιο, με παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας».

Χαιρετίζοντας, τέλος, τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση και καταθέτοντας το διεκδικητικό της πλαίσιο, τόνισε: «Η εργατική τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι έναν δρόμο έχουν να επιλέξουν, το δρόμο του αγώνα, γιατί το δίκαιο θα κριθεί στους δρόμους και δεν τελειώσατε ακόμη, έρχονται νέες κινητοποιήσεις, οι οποίες δεν θα σταματήσουν ούτε με την ψήφιση του νόμου».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης χαρακτήρισε «ολέθριες» τις συνέπειες και για τους αυτοαπασχολούμενους: «Η ΝΔ πλασάρει το νέο σύστημα, όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, στο όνομα των οικονομικών δυσχερειών χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων. Είναι μέγιστη υποκρισία, όταν αυξάνεται η νέα προβλεπόμενη κατώτατη εισφορά στα 220 ευρώ, από τα 185 που ήταν πριν, δηλαδή κατά 19%, για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων αυτοαπασχολούμενων - δηλαδή ένα σύνολο αύξησης 420 ευρώ το χρόνο». Οπως επισήμανε, «μόνο το άθροισμα φόρου εισοδήματος, τέλους επιτηδεύματος και ασφαλιστικών εισφορών αγγίζει το 50% για εισοδήματα των 8.000 ευρώ, όταν το 40% των αυτοαπασχολούμενων σήμερα αδυνατεί να πληρώσει κανονικά την εισφορά του. Αρα, λοιπόν, πώς μπορεί να τα καταφέρει μετά τη νέα αύξηση αυτής της εισφοράς;». Οσο για την «ελεύθερη επιλογή» ασφαλιστικής κατηγορίας, πέραν των παραπάνω, ανέφερε ότι «οδηγεί στην κατάργηση της αναλογικότητας στην απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι μέτρο που ευνοεί τους μεγάλους, τα ανώτερα εισοδηματικά τμήματα. Με το νέο σύστημα ένας επιχειρηματίας με 80.000 ευρώ εισόδημα θα πληρώνει τα ίδια με τον αυτοαπασχολούμενο που έχει 8.000 ευρώ εισόδημα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης ανέδειξε το «μαύρο» μέλλον που προετοιμάζουν στους νέους: «Ποιος νέος εργαζόμενος, που ξεκίνησε τον εργασιακό του βίο στα χρόνια της κρίσης ή πιο πριν, που είναι σήμερα στις πιο παραγωγικές ηλικίες, θα καταφέρει να έχει 40 χρόνια εργασίας, όταν το ποσοστό της ανεργίας είναι σταθερά πάνω από ένα εκατομμύριο; Ποιος νέος εργαζόμενος, που έχει φάει απολύσεις με το κουτάλι, σε όλες τις μορφές της "ευέλικτης" εργασίας, θα έχει 12.000 ένσημα, για τα οποία μας ανακοινώνετε αυξήσεις; Τι σύνταξη και τι παροχές θα πάρουν οι εργαζόμενοι που όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται τετράωρο και παίρνουν μισθό έως 250 ευρώ;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ