Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ
Δεν περιμένουμε τίποτε από τον Τζεμ

Ενημέρωση χθες από τον υπουργό Εξωτερικών  Γ.  Παπανδρέου

Την επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων και Αμυνας ενημέρωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Παπανδρέου, σε μια συνεδρίαση που παρά την παρουσία του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, δεν υπήρξαν εντάσεις.

Αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψη Τζεμ, ο Γεώργιος Παπανδρέου επισήμανε: «δεν περιμένω τίποτα άλλο, από την υπογραφή των πέντε συμφωνιών με την Τουρκία. Δεν περιμένω καμία κίνηση καλής θέλησης από τον κ. Τζεμ, γιατί είμαι ρεαλιστής» ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα «χτιστούν» στη βάση του μνημονίου Γιλμάζ - Παπούλια προσθέτοντας πως το Αιγαίο διέπεται από διεθνείς συνθήκες και δεν αποτελεί ειδική περίπτωση.

Σχετικά με το Κυπριακό αρνήθηκε όπως είπε τη λύση της Συνομοσπονδίας, κάνοντας λόγο για «δύσκολο δρόμο». Στο Αιγαίο αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να παρασυρθούμε στο λάθος να συζητήσουμε σε διμερή βάση τα θέματα του Αιγαίου. Θέματα εθνικής κυριαρχίας δε συζητούνται. Η συζήτηση αυτή οδηγεί σε όρους συγκυριαρχίας».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, παρενέβη χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Ορέστης Κολοζώφ, ο οποίος σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημείωσε ότι αλλάζει η βάση συζήτησης αφού ο Ραούφ Ντενκτάς βάζει θέμα τουρκοκυπριακού κράτους μακριά από τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Παράλληλα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική που ασκείται στα Βαλκάνια σημειώνοντας ότι υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα σε όσα λέει και όσα πράττει η κυβέρνηση. Μάλιστα σχολιάζοντας τη θέση που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, σχετικά με το ότι η Ελλάδα τάχθηκε κατά του εμπάργκο και μάλιστα πήρε πρωτοβουλία μαζί με την Ολλανδία για την άρση του τουλάχιστον στις πόλεις της Γιουγκοσλαβίας που ελέγχει η σερβική αντιπολίτευση, ο Ορέστης Κολοζώφ σημείωσε πως αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι η ανατροπή του Μιλόσεβιτς.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι ακολουθείται η περίφημη πολιτική step by step που χαράχτηκε μετά τα Ιμια, επισημαίνοντας την αντίθεση του ΚΚΕ στην πολιτική αυτή, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι οι εξελίξεις στη Σύνοδο του Ελσίνκι έφεραν τη χώρα σε δυσχερή θέση αφού τέθηκε η βάση για συνομιλίες για συνοριακά ζητήματα. Τέλος έκανε λόγο για ελλιπή ενημέρωση της επιτροπής και του Κοινοβουλίου από το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην παρέμβασή του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, όντας λιγότερο οξύς από ό,τι αναμενόταν, σημείωσε ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Ισμαήλ Τζεμ στην Ελλάδα, ότι «είναι ανάγκη να του λεχθεί καθαρά τι περιμένει η Ελλάδα από αυτόν. Να του λεχθεί όλο το Ελσίνκι και να του ζητηθεί και χρονοδιάγραμμα τήρησης. Αυτό έχει μεγάλη σημασία» ενώ παράλληλα έκανε λόγο για κλίμα που καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες και για δημόσιες σχέσεις που δεν έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα. Χαρακτηριστικός ήταν ο σχολιασμός του: «Καλώς να ορίσει ο Τζεμ! Πρέπει να ξέρουμε όμως ότι εκφράζει τις πιο σκληρές απόψεις του κεμαλικού κατεστημένου». Διευκρινίσεις σχετικά με το τι εννοεί «Ομοσπονδία» και «Συνομοσπονδία» η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό, ζήτησε με την ομιλία του ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης ενώ ο Β. Μαγγίνας χαρακτήρισε «άτυχη» την πολιτική του ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ