Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πολύνεκρη επίθεση με ενδείξεις ρατσιστικών κινήτρων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν - ορισμένοι σοβαρά - σε πολλαπλές επιθέσεις με πυροβολισμούς το βράδυ της Τετάρτης στην πόλη Χανάου στο κρατίδιο της Εσσης (κεντρική Γερμανία). Στη συνέχεια νεκροί βρέθηκαν στο σπίτι τους ο φερόμενος δράστης και η μητέρα του, με τραύματα από σφαίρες.

Ο φερόμενος δράστης αρχικά άνοιξε πυρ σε ένα μπαρ με ναργιλέδες στο κέντρο και στη συνέχεια σε καφέ σε άλλο τμήμα της πόλης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πιθανόν υπήρξαν πυροβολισμοί σε ένα τουρκικό ταχυφαγείο. Οι νεκροί από την επίθεση είναι στην πλειοψηφία τους νεαροί άνθρωποι με μεταναστευτικό υπόβαθρο (Τούρκοι, Κούρδοι, Βόσνιος, Πολωνός).

Η ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελία της Καρλσρούης ερευνά την υπόθεση ως «τρομοκρατική επίθεση» και η αστυνομία αξιολογεί την ιστοσελίδα και αναρτήσεις του υπόπτου στο διαδίκτυο. «Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ξενοφοβικά κίνητρα», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του κρατιδίου, ενώ μέχρι χτες δεν υπήρχαν ενδείξεις για άλλους δράστες. Ο φερόμενος δράστης είναι ένας 43χρονος Γερμανός αθλητής σκοποβολής, που νόμιμα κατείχε όπλα. Λίγες μέρες πριν από το έγκλημα, ο υποτιθέμενος δράστης ανήρτησε βίντεο, όπου μιλώντας Αγγλικά στέλνει ένα «προσωπικό μήνυμα σε όλους τους Αμερικανούς». Εκεί ξεδιπλώνει διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για μυστική υπηρεσία που ελέγχει τη Γερμανία, ενώ εκφράζεται αρνητικά για τους μετανάστες από αραβικές χώρες και την Τουρκία. Στο βίντεο δεν αναφέρεται σε επικείμενη πράξη βίας στη Γερμανία.

Η Τουρκία καταδικάζει τη «ρατσιστική επίθεση» και αναμένει «από τις γερμανικές αρχές να καταβάλουν μέγιστες προσπάθειες για να ξεκαθαρίσουν το περιστατικό», δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ