Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Ανησυχία» για τις πρόσφατες μάχες στο Ντονμπάς

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

«Ανησυχία» για την κλιμάκωση των στρατιωτικών συγκρούσεων στη γραμμή επαφής στην Ανατολική Ουκρανία εξέφρασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, μετά τις μάχες που σημειώθηκαν την Τρίτη μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς με έναν νεκρό Ουκρανό στρατιώτη και τραυματίες.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο σε κάθε περίπτωση το περιστατικό συνέβη περίπου δύο μήνες μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρωσία) για «βιώσιμη εκεχειρία» στο Ντονμπάς και εν μέσω διαπραγματεύσεων για περαιτέρω απεμπλοκή των στρατευμάτων στη γραμμή επαφής. Επίσης, σημειώθηκε σε μια περίοδο που η ουκρανική πλευρά επαναφέρει τις «απειλές» να στραφεί σε «άλλες εναλλακτικές» αν δεν υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, ιδιαίτερα στο θέμα του ελέγχου των ρωσο-ουκρανικών συνόρων, στο «ειδικό καθεστώς» και τις τοπικές εκλογές στο Ντονμπάς.

Η Ζαχάροβα επικαλέστηκε «πληροφορίες που έδωσαν οι εκπρόσωποι του Λουγκάνσκ στο Κοινό Κέντρο Ελέγχου και Συντονισμού» σημειώνοντας πως «η κατάσταση κοντά στην περιοχή που είχε σημειωθεί απεμπλοκή στρατευμάτων - στο Ζολότε - έχει κλιμακωθεί δραματικά». Η ίδια πρόσθεσε πως «οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν εντατικά πυρά και η επίθεση απωθήθηκε από την πολιτοφυλακή του Λουγκάνσκ». Για το ρωσικό ΥΠΕΞ, «είναι ενδεικτικό ότι αυτή η πρόκληση συνέβη πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία ήταν αφιερωμένη στα 5 χρόνια από την υπογραφή των συμφωνιών του Μινσκ».

«Αναμένουμε ότι το συμβάν θα εξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής στο Μινσκ στις 26 Φλεβάρη», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ