Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το καθεστώς των δύο πλευρών πρώτο θέμα στις απευθείας συνομιλίες

Το θέμα του καθεστώτος των δύο πλευρών θα αποτελέσει το πρώτο θέμα στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς, που αρχίζουν στις 16 του Γενάρη στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι μεσολαβητές θεωρούν πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα αυτό, ώστε να «είναι ευκολότερο το έργο των διαπραγματευτών για τις διάφορες άλλες παραμέτρους του Κυπριακού». Η λογική για έναρξη συζητήσεων «από το τέλος», όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, στηρίζεται στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ για εκ προοιμίου «αναγνώριση του ισότιμου καθεστώτος των μερών» και για τη δημιουργία νέου συνεταιρισμού στην Κύπρο.

Στη συζήτηση του θέματος αυτού, στην προέκταση του οποίου θα τεθεί και το ζήτημα της κυριαρχίας, θα εγερθεί από την τουρκική πλευρά η αξίωση για αναγνώριση των «πραγματικοτήτων». Στο θέμα αυτό οι μεσολαβητές καθησυχάζουν την ελληνική πλευρά υποδεικνύοντας την αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν της 4ης του Δεκέμβρη, πως «τίποτα δε θεωρείται ότι συμφωνήθηκε πριν συμφωνηθούν όλα». Αυτό, σύμφωνα με τους μεσολαβητές, καλύπτει τις ελληνικές ανησυχίες.

Στο μεταξύ, ΗΠΑ και Βρετανία θεωρούν πως δεν υπάρχει χρόνος για ενδιάμεση συμφωνία στο Κυπριακό και πως όλο το βάρος θα δοθεί τώρα για την επίτευξη συνολικής και τελικής λύσης.

Σύμφωνα με βρετανικές πηγές, τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται λόγω της ολοκλήρωσης των ενταξιακών συνομιλιών της Κύπρου με την ΕΕ δεν επιτρέπουν συζητήσεις για ενδιάμεση συμφωνία ή και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, εκτός εάν υπάρξουν μονομερείς χειρονομίες καλής θέλησης από τους εμπλεκόμενους στις συνομιλίες.

Επί τούτου, αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει διαμορφώσει κάποιες ιδέες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που θεωρήσει ότι θα πρέπει να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Ι. Κασουλίδης

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι δε θα τον εξέπληττε αλλαγή της τουρκικής ρητορικής.

Ωστόσο, είπε, πρέπει να αναμένουμε την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, όπου θα φανεί στο τραπέζι των συνομιλιών εάν υπάρχει πολιτική βούληση εκ μέρους της Τουρκίας για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό. Ο Ι. Κασουλίδης επισήμανε ακόμα ότι η λύση που θα εξευρεθεί πρέπει να είναι διαρκείας, διότι για την ΕΕ το σενάριο μιας λύσης η οποία θα καταρρεύσει όταν η Κύπρος θα είναι μέλος της επειδή δε θα στηρίζεται σε αρχές θα ήταν χειρότερο από το σενάριο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρώπη χωρίς την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Ι. Κασουλίδης μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη διυπουργική συνάντηση της ΕΕ, κατά την οποία θα συζητηθούν και θα επικυρωθούν ακόμα δυο κεφάλαια που αφορούν στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Τα κεφάλαια αυτά αφορούν στο περιβάλλον και στη Δικαιοσύνη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα φόρμουλα λύσης στο προσκήνιο (2002-09-10 00:00:00.0)
ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου (2002-06-14 00:00:00.0)
Συζητήσεις για το καθεστώς των βρετανικών βάσεων (2002-03-27 00:00:00.0)
Συνάντηση προέδρου Κληρίδη - Αμερικανού πρέσβη (2001-04-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-03-23 00:00:00.0)
Πιέσεις για εγκατάλειψη των S - 300 (1998-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ