Σάββατο 22 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 23 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Εκλογές με φόντο τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέο 290μελές Κοινοβούλιο - με φόντο τις ασφυκτικές αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις και τις προσπάθειες της ιρανικής ισλαμικής κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση και να αυξήσει παράλληλα την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή - καλούνταν την Παρασκευή να εκλέξουν οι περίπου 58 εκατομμύρια Ιρανοί, που ήταν το εκλογικό σώμα το οποίο μπορούσε να συμμετάσχει στις εκλογές.

Οι κάλπες σε δεκάδες χιλιάδες εκλογικά τμήματα που στήθηκαν στις 208 εκλογικές περιφέρειες άνοιξαν στις 8 π.μ. (τοπική ώρα) και έκλεισαν το απόγευμα στις 8 μ.μ. Οι κόντρες μεταξύ των περίπου 7.000 λεγόμενων «μεταρρυθμιστών» και πιο συντηρητικών υποψηφίων χαρακτήρισαν και αυτήν την προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, αυτήν τη φορά μεγάλο ντόρο προκάλεσε η απόφαση του «Συμβουλίου των Φρουρών», που λέει την τελευταία κουβέντα στο ποιος θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, να απορρίψει (με πολιτικά κριτήρια υπέρ των Συντηρητικών ισλαμιστών) σχεδόν τους μισούς από τους 14.000 υποψήφιους.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις κάλπες αναμένεται να ερμηνευτεί ως δείκτης λαϊκής δυσαρέσκειας ή ικανοποίησης σε σχέση με τις επιδόσεις της σημερινής κυβέρνησης. Κατά μέσο όρο η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές κυμαίνεται γύρω στο 50% με εξαίρεση τις προηγούμενες, που η συμμετοχή έφτασε περίπου το 62%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ