Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
IKA
Αγνωστο πότε θα αποδοθούν τα χρέη

Πολιτική απάντηση στην πρόθεση της κυβέρνησης να παρουσιάσει τη μηχανογράφηση του ΙΚΑ ως «εκσυγχρονισμό» του μεγαλύτερου φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα έδωσε, χτες, ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τα μέτρα για τη μηχανοργάνωση του ΙΚΑ ως πολιτική εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Ιδρύματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης τόνισε πως η μηχανοργάνωση «είναι μια καθυστερημένη ενέργεια που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει», όπως σημείωσε όμως «δεν μπορεί να προβάλλεται σαν πανάκεια». «Δε φταίει η έλλειψη μηχανοργάνωσης για το ότι τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους δεν είναι ασφαλισμένοι», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Κοσιώνης, προσθέτοντας πως «δεν είναι θέμα μηχανοργάνωσης τα χρέη του δημοσίου προς το ΙΚΑ» καθώς και «τα 600 δισ. οφειλόμενα των εργοδοτών προς το ΙΚΑ, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι εισφορές των εργαζομένων».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «έχει πολλά αγκάθια το νομοσχέδιο έτσι όπως παρουσιάζεται». Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την τροπολογία που προστέθηκε στον υπό ψήφιση νόμο για τα χρέη του δημοσίου προς το ΙΚΑ, είπε πως «ο συμψηφισμός έγινε επειδή ακριβώς δε χρηματοδοτείτο επαρκώς το ΙΚΑ» και αναγκαζόταν να προχωρά σε έντοκο δανεισμό. Σημείωσε όμως ότι αντί το δημόσιο να πει προς το ΙΚΑ «μη δανείζεσαι», δε λέει ούτε αυτό. Κατέληξε στο ότι ο τρόπος και το είδος του συμψηφισμού των χρεών που έγινε οδηγούν με σαφήνεια στο συμπέρασμα ότι «δεν ξέρει κανείς πότε θα αποδοθεί το χρέος αυτό στο ΙΚΑ». Κατέληξε σημειώνοντας σχετικά με τη θέση του ΚΚΕ: «Θα ψηφίσουμε τα άρθρα που έχουν σχέση με τη μηχανοργάνωση, όμως το νομοσχέδιο δε θα το ψηφίσουμε».

Από την πλευρά του, χτες, ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας, τόνισε πως «η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της μηχανοργάνωσης αποτελεί τη σύγχρονη αντίληψη και μέσο για τη βελτίωση των φορέων της Κοινωνικής Ασφάλισης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ