Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Περιοδεία «τοποτηρητή» στα Βαλκάνια

Σε διατεταγμένη αποστολή, ως τοποτηρητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στα ...«Δυτικά Βαλκάνια», ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, περιόδευσε χτες στην ΠΓΔΜ, ενώ σήμερα θα βρεθεί στο Βελιγράδι. Ο Κ. Καραμανλής είχε χτες διαδοχικές επαφές με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Λ. Γκεοργκίεφσκι, τον Πρόεδρο της χώρας Μπ. Τράικοφσκι, τον αντιπρόεδρο του αλβανικού κόμματος της Δημοκρατικής Ευημερίας Ιμπρ. Χαλίλι και το γγ της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Γκεόργκι Σπασόφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε στον Κ. Καραμανλή ότι επικρατεί φαινομενική ηρεμία στη χώρα, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις, όπως είπε, από εξτρεμιστικά στοιχεία με στόχο να αναγκαστούν να φύγουν «οι Σλαβομακεδόνες» από τις περιοχές που ελέγχουν Αλβανοί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Γκεοργκίεφσκι κατηγόρησε την αλβανική πλευρά ότι δεν τηρεί τα συμπεφωνηθέντα και ζήτησε να της ασκηθούν εντονότερες πιέσεις. Επίσης ανέφερε ότι η οικονομική κατάσταση δυσκολεύει, σημειώνοντας πως αν συνεχιστεί για ένα χρόνο ακόμη, η χώρα θα βρεθεί στο χείλος της καταστροφής.

Ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπόρις Τράικοφσκι τόνισε ότι είναι σημαντικό να εφαρμοστούν πλήρως όλες οι αλλαγές - και στο Σύνταγμα - που έχουν συμφωνηθεί, σημειώνοντας ότι υπάρχουν τρεις προτεραιότητες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση: Πρώτον, να αποχωρήσουν οι εξτρεμιστικές ομάδες από τις περιοχές που ελέγχουν, δεύτερον, να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους και τρίτον να υπάρξει πλήρης αφοπλισμός, γιατί, όπως σημείωσε, φαίνεται ότι ουσιαστικά ήταν μερικός. Επανέλαβε ακόμη ότι δεν πρέπει να αλλάξουν τα σύνορα και ανέφερε ότι συζήτησε ζητήματα διαβαλκανικής συνεργασίας και ευρωπαϊκής προοπτικής.

Ο Κ. Καραμανλής δήλωσε πως δεν έγινε συζήτηση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η σκοπιανή ηγεσία διαμηνύει πως δεν μπορεί να γίνει διευθέτηση του προβλήματος υπό πίεση.

Σήμερα ο Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Κοστούνιτσα και στην Πρίστινα με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ενώ θα επισκεφθεί και την ειρηνευτική ελληνική δύναμη στο Κόσσοβο - Πόλιε. Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όπου θα δώσει «αναφορά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ