Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τον Φλεβάρη ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός

Στα μέσα Φλεβάρη, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αναθεώρηση των νέων εκλογικών καταλόγων, θα δοθεί στους ψηφοφόρους ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, με τον οποίο θα ψηφίζουμε από τις ερχόμενες εκλογές. Το εκλογικό βιβλιάριο καταργείται και αρκεί η επίδειξη της αστυνομικής μας ταυτότητας.

Η αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, από την οποία θα προκύψουν τα νέα δημοτολόγια, βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι εγγεγραμμένοι ανέρχονται στα περίπου 10,1 εκατομμύρια, αύξηση που εκτιμά το υπουργείο ότι οφείλεται στους μετανάστες και στους νέους ψηφοφόρους. Οι διαπιστωμένες διπλοεγγραφές φτάνουν τις περίπου 300.000. Οι περισσότερες αφορούν έγγαμες οι οποίες άνοιξαν νέα οικογενειακή μερίδα, χωρίς να «σβηστούν» από την πατρική, ενώ ελάχιστες είναι και οι περιπτώσεις λανθασμένων στοιχείων ή ορθογραφικών λαθών.

Θυμίζουμε πως η ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων γίνεται με βάση τα δημοτολόγια, που σημαίνει ότι ο πολίτης θα ψηφίζει στο δήμο που είναι εγγεγραμμένος, εκεί δηλαδή όπου έχει την οικογενειακή του μερίδα. Τα εκλογικά δικαιώματα του ψηφοφόρου μεταφέρονται αυτομάτως όπου είναι η οικογενειακή του μερίδα.

Οι ψηφοφόροι που έχουν σε διαφορετικούς τόπους την οικογενειακή τους μερίδα και τα εκλογικά τους δικαιώματα ψηφίζουν εκεί όπου έχουν ανοίξει οικογενειακή μερίδα. Αν κάποιοι επιθυμούν να παραμείνουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στον τόπο που τα είχαν ενώ είναι δημότες αλλού, τότε μεταφέρουν την οικογενειακή τους μερίδα στο δήμο που ψήφιζαν μέχρι τώρα. Για παράδειγμα, αυτός που ψήφιζε στο Δήμο Καρδίτσας, αλλά μένει στο Δήμο Βύρωνα, όπου έχει την οικογενειακή του μερίδα, τότε τα εκλογικά του δικαιώματα μεταφέρονται στο Δήμο Βύρωνα. Αν ο συγκεκριμένος ψηφοφόρος δεν επιθυμεί να μεταφερθούν τα εκλογικά του δικαιώματα, ζητά τη μεταφορά της οικογενειακής του μερίδας από το Δήμο Βύρωνα στο Δήμο Καρδίτσας.

Οι ετεροδημότες θα μπορούν από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, ενώ η προθεσμία μεταδημότευσης για τις δημοτικές εκλογές λήγει στις 30 του Απρίλη.

Η τελική αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων θα γίνει το διάστημα από Μάρτη έως Απρίλη, ενώ το Φλεβάρη οι δήμοι και το υπουργείο Εσωτερικών θα ξεκινήσουν καμπάνια ενημέρωσης για τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ