Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αποφασισμένοι να επανέλθουν δριμύτεροι

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην Αιτωλοακαρνανία. Πρωτοφανής η συμμετοχή των αγροτών της Μεσσηνίας

Αποψη από την κινητοποίηση στο Αργος (φωτογραφία από την τηλεόραση)

Alpha Τηλεόραση

Αποψη από την κινητοποίηση στο Αργος (φωτογραφία από την τηλεόραση)
Δριμύτεροι και πιο οργανωμένοι θα επανέλθουν οι αγρότες σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, καθώς ο αγώνας για την επιβίωσή τους δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση να καταθέσουν τα όπλα του αγώνα. Ηδη στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, των Ιονίων Νήσων και της Πελοποννήσου, όπου δεν υπάρχουν σε εξέλιξη κινητοποιήσεις με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα παραταγμένα στους δρόμους, τα αγροτικά στελέχη συνεχίζουν με μεγαλύτερη ένταση τις ενημερωτικές περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, κρατώντας αναμμένη τη φλόγα του αγώνα.

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αγρότες της περιοχής έχουν συγκεντρωθεί στο Κεφαλόβρυσο, όπου ακλόνητοι, στις επάλξεις του αγώνα, παρά το ξεροβόρι και το τσουχτερό κρύο, έχουν παρατάξει τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα κατά μήκος του εθνικού δρόμου και δε διστάζουν, όπως έκαναν μια φορά το πρωί και μια το απόγευμα, να τον αποκλείσουν συμβολικά για μια ώρα, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση για τις διαθέσεις τους αν δεν αλλάξει ρότα, ενώ αντιπροσωπεία αγροτών το μεσημέρι επέδωσε ψήφισμα στο νομάρχη με τα αιτήματά τους. Στην Κέρκυρα, οι αγρότες, με την αύρα του μεγαλειώδους συλλαλητήριου να παραμένει διάχυτη και να έχει καταλάβει τις ψυχές τους, περιμένουν με ανυπομονησία τη συνεδρίαση της Παγκερκυραϊκής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών, που θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις για την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα, στην περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίζει να... σφυρίζει αδιάφορα.

Στη Μεσσηνία

Στη Μεσσηνία, κορυφώθηκαν χθες οι κινητοποιήσεις των αγροτών της περιοχής, καθώς είχαν αποκλείσει τον εθνικό δρόμο Καλαμάτας - Αθήνας στο ύψος της Τσακώνας (όρια νομού Μεσσηνίας και Αρκαδίας) μετά το μεγάλο συλλαλητήριο της Δευτέρας που έγινε στην Καλαμάτα. Μετά από συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών, χθες το απόγευμα στο μπλόκο της Τσακώνας, αποφάσισαν να ανοίξει ο δρόμος και να συνεχίσουν με ενημερωτικές περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, με στόχο την κλιμάκωση του αγώνα και το συντονισμό του, με τους υπόλοιπους αγρότες της χώρας.

Δηλωτικό της αποφασιστικότητας που διακρίνει τους Μεσσήνιους αγρότες, ήταν η παρουσία τρακτέρ χωρίς καμπίνα από τις νοτιοδυτικές περιοχές του νομού -Μεθώνη, Πύλο, Χανδρινού - καθώς χρειάστηκαν να διανύσουν απόσταση μέχρι και 100 χιλιομέτρων, προκειμένου να συμμετάσχουν στο μπλόκο, παρά τις «πολικές» κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Συγκινητική ήταν η συμπαράσταση των κατοίκων των γύρω χωριών της περιοχής, προς τους αγωνιζόμενους αγρότες, οι οποίοι πέρα από την προσφορά ζεστού φαγητού και ψωμιού μέσα στην παγωνιά του βραδιού, συνομίλησαν μαζί τους, στη δική τους γλώσσα, τη χωριάτικη, για το πώς ο αγώνας θα ολοκληρωθεί νικηφόρα. «Και μεις αγρότες είμαστε που θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας, αλλά οι μεγάλοι δε μας αφήνουν». Κουβέντες σταράτες, από αυτές που βγαίνουν από ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά, σε δύσκολες συνθήκες, για την επιβίωσή τους.

«Αν δεν αλλάξουν χαβά θα μας ξαναβρούν πολύ σύντομα μπροστά τους» τονίζει ο Νίκος Κουτουμάνος, αγρότης από την Αλαγονία που έμεινε όλη τη νύχτα στο μπλόκο και συμπληρώνει: «Οσο θα συνεχίζεται η πολιτική ξεκληρίσματος σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς από την ΕΕ και την κυβέρνηση, τόσο εμείς θα επιμένουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με όλες τις δυνατές μορφές πάλης. Στο μαύρο μέλλον που μας τοποθετούν εμείς τους ετοιμάζουμε μαύρο παρόν. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και θα συντονίσουμε τον αγώνα μας με την υπόλοιπη αγροτιά της Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αγροτικών Συνεταιρισμών Χριστιάνων, Γιώργος Παναγόπουλος, κάλεσε τον υπουργό Γεωργίας να πάρει επίσημη θέση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο νομός, σε σχέση με το λάδι, και να αφήσει τα παιχνίδια ο υφυπουργός Βαγγέλης Αργύρης που συμπεριφέρεται λες και δεν υπάρχει πρόβλημα: «Η απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει τις επιδοτήσεις μέσω του μηχανισμού των "ζωνών" αποτελεί "ωμό εκβιασμό" καθώς αν θέλουμε να πάρουν την προκαταβολή της επιδότησης για την περσινή χρονιά πρέπει να υπογράψουμε τη σχετική δήλωση, σύμφωνα με την οποία καλούμαστε να αποδεχτούμε ως ανώτερη απόφαση αυτή που ορίζει η ζώνη, δηλαδή να παραδεχτούμε με την υπογραφή μας ότι πήγαμε να εξαπατήσουμε το ελληνικό δημόσιο. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και να τις κλιμακώσουμε αν χρειαστεί, μέχρι να λυθούν τα προβλήματά μας. Γιατί για εμάς είναι ζήτημα επιβίωσης καθώς αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας».

Στην Ηπειρο, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την Κτηνοτροφία και τη Σωτηρία της «Δωδώνης», οργώνουν τα κτηνοτροφικά ορεινά χωριά της περιοχής καθώς και εκείνα της Αιτωλοακαρνανίας, και τους καλούν στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο Πέμπτη 13 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. με συγκέντρωση στο εργοστάσιο της «Δωδώνης» και στη συνέχεια σε πορεία προς την Περιφέρεια Ηπείρου.


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ