Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Υπέγραψαν το ποδοσφαιρικό μνημόνιο κυβέρνηση και UEFA - FIFA

Eurokinissi

Με τη γενικότερη κατεύθυνση των επαφών να έχει να κάνει κυρίως με την προστασία του «προϊόντος» από τα «κακώς κείμενα», μακριά από την ουσία των προβλημάτων (βλ. επιχειρηματική δράση), η κυβέρνηση και οι ποδοσφαιρικοί οργανισμοί UFFA - FIFA υπέγραψαν χτες συμφωνία για τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας, όπως είχε προαναγγελθεί τον περασμένο μήνα από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη με αφορμή τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες στο Μαξίμου με τον πρόεδρο της UEFA, Αλ. Τσέφεριν, και τον αντιπρόεδρο της FIFA, Γκρ. Κλαρκ, προχωρώντας στην υπογραφή συνυποσχετικών για την «αναμόρφωση» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το σχέδιο των UEFA - FIFA

Βάσει των όσων συζητήθηκαν, οι UEFA - FIFA θα πρέπει να εκπονήσουν σε ένα διάστημα τριών μηνών μία ολιστική μελέτη «για τη βελτίωση και αναβάθμιση» του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οπως ανακοινώθηκε, η μελέτη θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες, προσαρμοσμένες προτάσεις, με βάση διεθνείς πρακτικές, και θα εστιάζει σε τρεις τομείς: Στη δομή και οργάνωση των διοικητικών οργάνων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Στην αδιαβλητότητα των παιχνιδιών και στην αντιμετώπιση του κινδύνου για στημένους αγώνες, της διαφθοράς στο χώρο και του ντόπινγκ. Και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσφημιστικών δηλώσεων και κάθε είδους βίας και διάκρισης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Η συνεργασία με ΕΠΟ και κυβέρνηση

Οπως ορίστηκε, οι UEFA - FIFA θα καταβάλουν προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουν ότι οι προτάσεις αυτές θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, διά των θεσμικών μέσων της τελευταίας. Οι δύο ποδοσφαιρικοί οργανισμοί αναμένεται να προβούν στην αξιοποίηση του καταρτισμένου προσωπικού τους και κάθε άλλου ανεξάρτητου ειδήμονα που κρίνεται ικανός να ανταποκριθεί στα εν λόγω καθήκοντα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να ενσωματώσει, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον Αθλητισμό, τις προτάσεις UEFA - FIFA στην ελληνική έννομη τάξη.

Στο προσκήνιο το αυτοδιοίκητο από τον Τσέφεριν

Σε κατ' ιδίαν συζήτηση που είχαν ο πρωθυπουργός και ο Τσέφεριν πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο πρόεδρος της UEFA φρόντισε να υπενθυμίσει την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας για αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο «θα λύσει τα προβλήματά του μόνο του, χωρίς βοήθεια» και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης «δεν συνιστά ανάμειξη στα του ποδοσφαίρου», όπως αναγράφεται και στη συμφωνία. Τέλος, ευχήθηκε το ελληνικό ποδόσφαιρο να φτάσει ξανά στα επίπεδα του 2004, όταν η Εθνική ομάδα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Είδε... πρόοδο ο πρωθυπουργός

Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο ελληνικό ποδόσφαιρο «να επουλώσει το ίδιο τις πληγές του», κάνοντας όμως λόγο για την «κατάλληλη υποστήριξη και καθοδήγηση» που πρέπει να υπάρξει. Χαρακτήρισε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και την παρουσία στη χώρα μας των διοικούντων των FIFA - UEFA «μήνυμα που θα πρέπει να φτάσει σε όλους του εμπλεκόμενους», και μίλησε για «πρόοδο» στις συμπεριφορές στο ποδόσφαιρο το τελευταίο διάστημα, μετά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Φυσικά η εκτίμηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπου το κλίμα παραμένει οξυμένο και οι ανταγωνισμοί κορυφώνονται, στην τελική ευθεία για τον τίτλο στο πρωτάθλημα της Super League 1.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ