Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Απόκρουση συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής
  • Πρότεινε να γίνει συγκέντρωση έξω απ' τη Βουλή στη διάρκεια της απεργίας (17.12.2001) αλλά απορρίφτηκε απ' τις άλλες παρατάξεις
  • Απεργία για αύριο ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους των σωματείων των νοσοκομείων της Αθήνας να προετοιμάσουν την 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για τις 17.12.2001, πρώτη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, συγκροτώντας Επιτροπές Αγώνα στους χώρους δουλιάς τους, αλλά και επεκτείνοντας το διεκδικητικό πλαίσιο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στην Υγεία - Πρόνοια, Κοινωνική Ασφάλιση, απευθύνει η ΕΣΑΚ Υγειονομικών (ΕΣΑΚ-Υ).

Μιλώντας στη χτεσινή σύσκεψη η αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Λ. Μεθωνιού, και στέλεχος της ΕΣΑΚ-Υ τόνισε ότι ο «προϋπολογισμός του 2002 έχει ως κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα όχι μόνο τη μείωση και την καθήλωση των κοινωνικών δαπανών, αλλά ταυτόχρονα, οι όποιες δαπάνες προβλέπονται είναι προσανατολισμένες στη στήριξη των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία», υπογράμμισε η Λ. Μεθωνιού και τόνισε ότι η τοποθέτηση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ όχι μόνο δεν απαντά σε αυτό το χαρακτήρα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης αλλά, ασκεί πίεση επιδιώκοντας να υλοποιηθούν τα ανθυγιεινά μέτρα.

Στη χτεσινή σύσκεψη η παράταξη πρότεινε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης το πρωί της 17ης Δεκέμβρη στη Βουλή, αλλά και να αναπτυχθούν ποικίλες μορφές πάλης ενάντια στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, η πρόταση ωστόσο δεν έγινε δεκτή από τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της Υγειονομικής Πρωτοβουλίας.

Η ΟΕΝΓΕ

Την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας για αύριο ανακοίνωσε χτες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με έμφαση, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου, στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων και στις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού καθώς για να λειτουργήσουν οι υπάρχουσες - αλλά μη λειτουργούσες - δομές χρειάζεται άμεσα η πρόσληψη 10.000 νοσηλευτριών.

Η απεργία της ΟΕΝΓΕ έχει το χαρακτήρα περισσότερο να «δηλώσει και αυτή παρούσα», ενώ δεν αντιμετωπίζει τη συνολική κυβερνητική επίθεση. Μάλιστα σε ορισμένα ζητήματα όπως τα ιδιωτικά ιατρεία στα νοσοκομεία, ενώ διατυπώνει την αντίθεσή της και αντιπροτάσσει την 24ωρη λειτουργία του νοσοκομείου εντούτοις προτείνει την κάλυψη των δαπανών στο απογευματινό ωράριο από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Επίσης η ΟΕΝΓΕ δεν πήρε θέση όταν ρωτήθηκε αν θα συστήσει στους γιατρούς να πάρουν ή όχι μέρος στα απογευματινά ιατρεία.

Στη χτεσινή συνέντευξη έγιναν ακόμα οι παρακάτω επισημάνσεις:

  • Δεν μπορούν να πληρωθούν οι εφημερίες στα νοσοκομεία Τρίπολης, Καρδίτσας, Βέροιας και Λήμνου καθώς τελείωσαν τα χρήματα - ενώ απαιτούνται 150 εκατ. δραχμές επιπλέον.

Σχετικά με τα κονδύλια για τις εφημερίες του 2002, η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι ενώ θα έπρεπε να είναι αυξημένα κατά 16,5%, παρουσιάζουν μείωση 200 εκατ. δραχμές (84 δισ. έναντι 84,2 δισ. το 2001). Αυτό σημαίνει ότι θα προκύψουν προβλήματα το πρώτο τρίμηνο του 2002 ενώ εντονότερα θα εμφανιστούν μετά τον Αύγουστο του 2002.

  • Η αύξηση κατά 5,5% των δαπανών για την υγεία ουσιαστικά είναι μηδενική και από λογιστικής άποψης καθώς θα απορροφηθεί απ' τον πληθωρισμό (3%) και απ' την ωρίμανση των μισθών (2,5%). Ετσι λοιπόν δε θα λειτουργήσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, δε θα γίνουν νέες μονάδες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και δε θα λειτουργήσουν νέα νοσοκομεία όπως στο Χαϊδάρι.
  • Θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό των νοσοκομείων με υλικά καθώς δεν έχουν προβλεφτεί μεταβατικού τύπου ρυθμίσεις απ' το νόμο για τις προμήθειες των νοσοκομείων. Μάλιστα χτες έγινε έκτακτη σύσκεψη των μάνατζερς στο υπουργείο Υγείας υπό τον Αλ. Παπαδόπουλο.
Συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Αύριο οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης θα κάνουν συγκέντρωση στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και θα ακολουθήσει πορεία προς τις έδρες των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας που βρίσκονται στην οδό Αριστοτέλους.

Σύσκεψη με Ευθυμίου - Παπαδόπουλο

Εγινε χτες σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή των υπουργών Παιδείας Π. Ευθυμίου και Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας Γ. Μπαμπινιώτη και του προέδρου της Ιατρικής Σχολής Χρ. Κίττα με θέμα τους πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Οι δυο υπουργοί - σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας - «διασαφήνισαν ότι η εφαρμογή του νόμου 2889/2001 θεωρείται δεδομένη» και ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει δεκτή η παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ