Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΗΠΑ
Απήγγειλαν κατηγορίες για συνωμοσία

Κατηγορίες συνωμοσίας σε σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη (εκ των οποίων τέσσερις επισείουν τη θανατική ποινή) απαγγέλθηκαν χτες, για πρώτη φορά, σε βάρος του Ζαχαρία Μουσάουι, Γάλλου πολίτη μαροκινής καταγωγής. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, ο Μουσάουι (περιέργως...) δε θα δικαστεί από στρατοδικείο, αλλά από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ.

Το κατηγορητήριο σε βάρος του Μουσάουι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκείνες της συνωμοσίας με σκοπό την υλοποίηση τρομοκρατικών πράξεων, όπως αεροπειρατεία, καταστροφή αεροσκαφών και χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, συνωμοσία για δολοφονίες Αμερικανών υπαλλήλων και συνωμοσία για την καταστροφή ξένης περιουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Μουσάουι είχε εκπαιδευτεί σε ένα στρατόπεδο της οργάνωσης του Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν και χρηματοδοτούνταν από πηγές στη Μέση Ανατολή και τη Γερμανία. Ο Μουσάουι συνελήφθη αρχικώς στις 17 του περασμένου Αυγούστου στη Μινεσότα για παραβίαση των κανόνων μετανάστευσης και συνελήφθη, εκ νέου, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη ως «ουσιώδης μάρτυρας» επειδή στο μεσοδιάστημα «προκάλεσε υποψίες επιχειρώντας να εκπαιδευτεί σε εξομοιωτή πτήσεων για αεροπλάνα τύπου τζάμπο τζετ σε σχολή πιλότων στη Μινεσότα».

Νωρίτερα, πάντως, ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν προϊδεάσει για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Μουσάουι, επικαλούμενο δηλώσεις του διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, σύμφωνα με τις οποίες ο Γαλλο-μαροκινός Ζαχαρίας Μουσάουι «θα ήταν... ο 20ός τρομοκράτης αεροπειρατής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ