Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Τα «φτηνά» δάνεια κρύβουν παγίδες

Υπαρκτός και σοβαρότατος ο κίνδυνος για τα νοικοκυριά από τα δάνεια «μειωμένου επιτοκίου» για τον πρώτο ή τα πρώτα χρόνια και τα «καινοτόμα προϊόντα» που διαφημίζουν οι τράπεζες

Με απίστευτα τερτίπια οι τραπεζίτες προσπαθούν να διασφαλίσουν από τώρα τη μελλοντική κερδοφορίας τους, «ξεπουπουλιάζοντας» τα πορτοφόλια των δανειοληπτών. Ακολουθώντας την προσφιλή τακτική των άλλων τραπεζών, πρόσφατα και η ASPIS BANK ανακοίνωσε την έναρξη διάθεσης ενός «νέου τύπου στεγαστικού δανείου», το οποίο διατίθεται με μειωμένο επιτόκιο για τα πρώτα 3 χρόνια και σύμφωνα με την ανακοίνωσή της τράπεζας «καταρρίπτει όλα τα μέχρι στιγμής επίπεδα επιτοκίων»! Βέβαια, η διοίκηση της τράπεζας, απέφυγε να διευκρινίσει, το ζητούμενο, δηλαδή προς πια κατεύθυνση καταρρίπτει τα ρεκόρ επιτοκίων. Ετσι, αν το εξετάσει κανείς από τη σκοπιά των μελλοντικών δόσεων (από τα 3 χρόνια και μετά) θα διαπιστώσει ότι οι δόσεις θα γίνουν πανάκριβες και πιθανότατα θα πληρώνονται με αρκετά ακριβότερα επιτόκια από αυτά που θα ισχύουν στο μέλλον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το... «καινοτόμο προϊόν» βασίζεται σε ένα σταθερό περιθώριο 2,25% πάνω από το επιτόκιο Euribor 6μηνης διάρκειας της διατραπεζικής αγοράς.

Ο δανειολήπτης μπορεί να διαλέξει:

  • Επιτόκιο 2,8% (μόνο για τον πρώτο χρόνο) και στη συνέχεια να πληρώνει τις δόσεις του με 2,25% πάνω από το επιτόκιο 6μηνης διάρκειας της διατραπεζικής αγοράς, όπως θα διαμορφώνεται κάθε φορά, και το οποίο υπόκειται σε καθημερινές διακυμάνσεις.
  • Επιτόκιο 3,8% (για τα δυο χρόνια) και στη συνέχεια να πληρώνει το «φέσι» του 2,25%
  • Επιτόκιο 5,25% (για 3 χρόνια) και τις επόμενες δόσεις με τον ίδιο τρόπο.

Σήμερα το επιτόκιο 6μηνης διάρκειας στο διατραπεζικό δανεισμό κυμαίνεται στο 3,35%, αλλά σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και αναλύσεις, η μελλοντική κίνηση των επιτοκίων θα είναι προς τα πάνω. Ακόμα κι αν δεν αυξηθούν τα επιτόκια, το επιτόκιο του συγκεκριμένου δανείου με τα σημερινά δεδομένα (μετά την περίοδο «χάριτος) φτάνει στο 5,6%. Το μόνο σταθερό σημείο, στην αποπληρωμή των δόσεων είναι η πρόσθετη επιβάρυνση που προβλέπουν οι όροι των δανείων αυτών, και που βέβαια διασφαλίζουν μόνον τις τράπεζες.

  • Η Αγροτική Τράπεζα που ανακοίνωσε τα νέα επιτόκια (ισχύουν από τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη) προσφέρει το σταθερό στεγαστικό για 10 και 15 χρόνια με 6,80%. Το γεγονός τώρα ότι η ΑΤΕ είναι μόνο στα λόγια «Αγροτική» προκύπτει και από τα επιτόκια καταθέσεων στο λογαριασμό «Ταμιευτήριο Αγροτών»: Τα ποσά μέχρι 102.225 δρχ. είναι άτοκα, και το βασικό επιτόκιο πέφτει στο 1,65%. Στο επόμενο κλιμάκιο (από 1.022.250 μέχρι 4.089.000 δρχ) προσφέρει μόλις 1,85% και για μεγαλύτερα ποσά 2,15%. Στο λεγόμενο «προνομιακό λογαριασμό ΔΗΜΗΤΡΑ» η κατάθεση μέχρι τα 3.066.750 δρχ. είναι άτοκη(!) και το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε 2%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ