Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Προάγγελος νέων περικοπών στη λογική «κόστους - οφέλους»

Στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας - Ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας». Οι εκπρόσωποι όλων των αστικών κομμάτων, παρά τις επιμέρους διαφωνίες κυρίως ως προς τη διαχείριση του θέματος, εμφανίστηκαν να ομονοούν στον πυρήνα του νομοσχεδίου.

«Βασίζεται στις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως ορίζονται από τη διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη του στόχου της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης 2015 - 2030. Κατευθύνσεις, που εναρμονίζονται πλήρως με την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ για τη δημόσια Υγεία και που οι κυβέρνησης των κρατών - μελών της ΕΕ εξειδικεύουν και υλοποιούν», είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και συνέχισε:

«Τα ζητήματα της πρόληψης, της δημόσιας Υγείας, όπως δεν αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν ακόμα και σε περιόδους καπιταλιστικής ανάπτυξης, δεν πρόκειται ούτε τώρα αλλά ούτε στο μέλλον να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τα σύγχρονα προβλήματα και τις συνεχώς αυξανόμενες και διευρυνόμενες ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση της υγείας τους. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τους στόχους της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, αποτελούν "κόστος" για το κεφάλαιο και το κράτος του και παράλληλα και για τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ανέφερε: «Μήπως προβλέπεται ή γίνεται αναφορά π.χ. για ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, για ανάπτυξη των δημόσιων μονάδων Υγείας, του εξοπλισμού τους, πλήρη στελέχωσή τους με όλο το αναγκαίο προσωπικό; Οχι. Πρόκειται για ρυθμίσεις που περιορίζουν τις παροχές, με αποσπασματικό τρόπο, στη βάση του ελάχιστου και για ένα μικρό μέρος του πληθυσμού. Συγχρόνως, ενισχύουν παραπέρα την πολιτική παροχών, σύμφωνα με το "κόστος - όφελος" και με πλήρη ενίσχυση της ατομικής ευθύνης (...)

Την ίδια ώρα που προωθείται το νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία, υπάρχουν και επεκτείνονται τα απάνθρωπα κέντρα κράτησης των προσφύγων - μεταναστών, με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, υπηρεσιών Υγείας και τα λοιπά, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν αλλά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, αλλά και τη δημόσια υγεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ