Παρασκευή 6 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Νέα απροκάλυπτη στήριξη στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας

Ο Πομπέο αναγνώρισε ξανά το δικαίωμα της Τουρκίας «να υπερασπιστεί τον εαυτό της» και ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει «διάφορα αιτήματα» της Αγκυρας

«Πιστεύουμε σθεναρά ότι ο εταίρος μας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία, έχει πλήρες δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στον κίνδυνο που έχει προκαλέσει αυτό που κάνουν εντός Συρίας ο Ασαντ, οι Ρώσοι και οι Ιρανοί», υπογράμμισε χτες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη διάρκεια δηλώσεών του σε δημοσιογράφους, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την απροκάλυπτη στήριξη των ΗΠΑ στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, όπως αυτή εκφράζεται όχι μόνο στο Ιντλίμπ αλλά σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

Διαλύοντας άλλωστε κάθε αυταπάτη περί «απομονωμένης Τουρκίας», ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε: «Η τουρκική κυβέρνηση μας έχει ζητήσει διάφορα πράγματα και εμείς αξιολογούμε όλα αυτά τα αιτήματα...».

Επιπλέον, αναδεικνύοντας ότι στο αλισβερίσι που ζεσταίνει απροκάλυπτα την τουρκική προκλητικότητα πρωτοστατούν και οι Ευρωπαίοι «εταίροι», ο Πομπέο συνέχισε: «Χτες (σ.σ. προχτές) στείλαμε στην περιοχή δύο από τα ανώτερα στελέχη μας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η πρέσβειρα Κραφτ (σ.σ. Κέλι Κραφτ, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ) και ο εκπρόσωπός μας Τζέφρι (σ.σ. Τζέιμς Τζέφρι, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία) βρέθηκαν και οι δύο εκεί, εξετάζοντας πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για να μετριάσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτήν την ανθρωπιστική κρίση στο Ιντλίμπ και κατ' επέκταση και στα νότια τμήματα της Τουρκίας».

Προς συμπλήρωση όλων των παραπάνω, χτες διοχετεύτηκαν πληροφορίες για νέα οικονομική βοήθεια, ύψους μέχρι και μισού δισ. ευρώ, που οι Ευρωπαίοι εξετάζουν να στείλουν στην Τουρκία. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η Κομισιόν θα ιεραρχήσει και τη διευκόλυνση της έκδοσης βίζας για Τούρκους.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Ερντογάν επιδεικνύει σε κάθε επίπεδο την ετοιμότητά της να υπερασπιστεί τις επιδιώξεις της. Ετσι, χτες έγινε γνωστό ότι η Αγκυρα στέλνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο τουλάχιστον 1.000 μέλη των Ειδικών της Δυνάμεων, με πλήρη εξοπλισμό, ώστε να εμποδίσουν επαναπροώθηση μεταναστών από την Ελλάδα. Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού - που χτες «επιθεώρησε» την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα από ελικόπτερο - δήλωσε στο δίκτυο «CNN Turk» ότι η Αγκυρα εξετάζει ακόμα και την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την Αθήνα για απαράδεκτη συμπεριφορά κατά μεταναστών και προσφύγων.

Παρέμβαση υπέρ της Τουρκίας και της εισβολής της στη Συρία έκανε και ο Αμερικανός μεγαλοχρηματιστής Τζορτζ Σόρος. Προτρέπει μάλιστα την ΕΕ «να επιδιώξει να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν με τον Βλ. Πούτιν, προσπαθώντας να φτάσει σε μια κατάπαυση πυρός που θα διατηρούσε μια "ασφαλή ζώνη" στο Ιντλίμπ για τους Σύρους πρόσφυγες. Ελπίζω ότι αυτό θα θέσει επίσης τα εγκλήματα πολέμου του Πούτιν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης». Ο Σόρος της «ανοιχτής κοινωνίας» στηρίζει, όπως πάντα, τις ευρωατλαντικές επεμβάσεις, στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ