Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τραπεζική ΑΕ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Προς μετοχοποίησή του με νομοσχέδιο, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στην εκποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στην εκποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
Την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζομένους του και τους καταθέτες, προωθεί με γοργούς ρυθμούς η κυβέρνηση. Ανατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις και τους σκοπούς του ιδρύματος, μεθοδεύει την παράδοσή του στους μεγαλοκαρχαρίες που το ορέγονται.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών: Το ΤΤ παύει να είναι η τράπεζα των μικροκαταθετών με τα υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων και τα χαμηλότοκα δάνεια. Μετατρέπεται από αυτοτελή Δημόσια Υπηρεσία, σε Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρία, εμπορικό τραπεζικό ίδρυμα, με μόνο σκοπό το κέρδος.

Για τους εργαζομένους, οι συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου του δημοσίου, μετατρέπονται σε ιδιωτικού δικαίου. Η διοίκηση θα καταστρώσει νέο οργανόγραμμα και θα κάνει ανακατατάξεις προσωπικού, καθορίζοντας ποιος θα δουλεύει πού, με γνώμονα τις ανάγκες της ΑΕ. Ως ανάχωμα στις αντιδράσεις ορίζει ότι η σχέση εργασίας δε θα λύνεται παρά για τους ίδιους λόγους με τους δημοσίους υπαλλήλους. Οτι η σύμβαση δε θα καταγγέλλεται παρά μόνο για αιτία που αφορά το πρόσωπο του εργαζομένου. Πόσο θα κρατήσει αυτό; Με μελλοντική νομοθετική ρύθμιση καταργείται η αναφερόμενη. Και σε κάθε περίπτωση, ως εργαζόμενοι θα βιώνουν την υπερεντατικοποίηση, για να επιτευχθούν οι στόχοι της διοίκησης και των μετόχων της ΑΕ.

Οι αποδοχές του προσωπικού ορίζεται ότι δε θα είναι μικρότερες από τις σημερινές. Αν υπάρχει διαφορά στα μισθολόγια, θα «καταβάλλεται ως έκτακτο επίδομα μέχρι την καθ' οποιονδήποτε τρόπο κάλυψή της». Ομως άλλη νέα ρύθμιση μπορεί να το ανατρέψει και να περικόψει μισθούς. Επιπλέον, τι θα γίνει με τα επιδόματα, που ήδη παίρνουν;

Δίνεται η δυνατότητα αίτησης μετάταξης σε δημόσια υπηρεσία ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ. Ωστόσο, για να γίνει, χρειάζεται πρώτα η σύμφωνη γνώμη υπηρεσιακών παραγόντων και υπουργικές αποφάσεις. Για όσους καταφέρουν να μεταταχθούν ή επιλέξουν την «εθελούσια έξοδο», που αναμένεται να θεσμοθετηθεί στην προσπάθεια μείωσης προσωπικού, είναι άγνωστο τι θα ισχύσει με τους ευνοϊκούς σήμερα όρους αποπληρωμής των δανείων (κύρια στεγαστικά) που χορήγησε το ίδρυμα στους υπαλλήλους του.

Στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, το προσωπικό παύει να έχει ασφάλιση δημοσίου και «υπάγεται στην ασφάλιση του κλάδου συντάξεων και του κλάδου ασθενείας του ΙΚΑ και διέπεται από τις διατάξεις της οικείας νομοθεσίας για το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου». Για την αναγνώριση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που απορρέουν από την προϋπηρεσία στο δημόσιο, η κυβέρνηση παραπέμπει σε νέο νόμο.

Τέλος θεσμοθετείται ότι το ΤΤ μπορεί να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, κάτι που σχεδιάζει η κυβέρνηση εδώ και καιρό και το μεθοδεύει για το 2003. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος να περιέλθει στα χέρια μεγαλοτραπεζιτών που το ορέγονται. Σχετικά ακούγονται ονόματα όπως Eurobank (Λάτσης) και Εμπορική (έχει ήδη εταιρική σχέση με το ΤΤ, που κατέχει το 9,2% της τράπεζας). Εξάλλου, Λαμπράκης, Κόκκαλης και Εθνική επιδιώκουν «πάτημα» για το θησαυροφυλάκιό του, διεκδικώντας μετοχές των ΕΛΤΑ, με τα οποία το ΤΤ συνεργάζεται στενά.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία και του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών είναι το μεγαλύτερο ίδρυμα αποταμίευσης. Η αξία του, με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, αγγίζει τα 2,5 τρισ. δρχ. (καθαρή θέση συν το μίνιμουμ των υπεραξιών από την περιουσία του). Κατέχει ακόμα το 6% της Εθνικής. Διατηρεί 82 ακίνητα, που η ονομαστική τους αξία, βάσει του ισολογισμού του 1999, ανέρχεται σε 6,6 δισ. δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ