Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη... μέγκενη της Ουάσιγκτον

Στη μέγκενη της Ουάσιγκτον έχει τοποθετήσει την εξωτερική πολιτική της χώρας η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ετοιμάζει τις αποσκευές του για μια επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, προφανώς για να λάβει αυτοπροσώπως τις νέες οδηγίες.

Οι ημερομηνίες που έχει προτείνει η αμερικανική κυβέρνηση, και πιθανότατα θα γίνουν αποδεκτές από την Αθήνα, υποχρεώνουν τον πρωθυπουργό να βρίσκεται στην αμερικανική πρωτεύουσα μεταξύ 9 και 11 του επόμενου μήνα. Αυτήν ακριβώς την εποχή θα κορυφώνεται η διαβούλευση για το Κυπριακό και θα ξεκαθαρίζουν οι λεπτομέρειες για τη συγκρότηση του ευρωστρατού.

Αυτό ακριβώς το θέμα, που προκαλεί πονοκέφαλο στην Αθήνα, ουσιαστικά έχει «κλείσει» καθώς οι 14 υπόλοιποι εταίροι στην ΕΕ έχουν αποδεχτεί τη συμφωνία της Τουρκίας με την αμερικανοβρετανική πρόταση, που προσφέρει στην Αγκυρα συμμετοχή στη διαδικασία των επιχειρησιακών σχεδιασμών του ευρωστρατού, σε κάθε περίπτωση που οι σχεδιασμοί αυτοί αφορούν σε περιοχές που βρίσκονται γύρω από την Τουρκία. Μέσα από μια τέτοια διευθέτηση η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να δεχτεί την εξαίρεση περιοχών στο Αιγαίο και στην Κύπρο από τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του ευρωστρατού, όπως ακριβώς στην πράξη συμβαίνει και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οπως παραδέχονται πια διπλωματικοί κύκλοι, το μόνο που είναι δυνατό να εξασφαλίσει η Αθήνα είναι κάποιες διπλωματικές διατυπώσεις, οι οποίες θα εμφανιστούν ως «λεοντή», για τις ανάγκες της κυβέρνησης στο εσωτερικό.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της ΕΕ για τον ευρωστρατό θα κορυφωθούν στο τέλος αυτής της βδομάδας, στη Σύνοδο Κορυφής του Λάακεν, η ανακοίνωση της ημερομηνίας της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού από τους Αμερικανούς φαντάζει σαν προειδοποιητική βολή για τη στάση που θα κρατήσει ο Κ. Σημίτης στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς είναι γνωστή η επιθυμία και η βιασύνη της Ουάσιγκτον να κλείσει η υπόθεση του ευρωστρατού με τρόπο που να εξαρτάται άμεσα από το ΝΑΤΟ.

Χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης προσπάθησε να μη δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόσκληση του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «οι συζητήσεις θα είναι εφ' όλης της ύλης. Ιδιαίτερα θα συζητηθούν τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη διεθνή κοινότητα. Η ακριβής ατζέντα θα γνωστοποιηθεί παράλληλα με τον καθορισμό της ημερομηνίας της επίσκεψης. Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται συνολική εξέταση των θεμάτων, που απασχολούν και τη διεθνή κοινότητα, αλλά και τις διμερείς σχέσεις».

Προειδοποιούν και οι Τούρκοι

Στο μεταξύ, προειδοποιητικά μηνύματα απέστειλε και η Αγκυρα.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιτίθεται, δείχνει ότι η Τουρκία έχει κάνει σωστή δουλιά» στο θέμα του ευρωστρατού, δήλωσε χτες ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Χουσεΐν Κιβρίκογλου.

Ο Τούρκος στρατηγός σε δηλώσεις που έκανε στο Μπίλετζικ, όπου επιθεώρησε μονάδα της στρατοχωροφυλακής, αναφέρθηκε στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και είπε επίσης ότι «το θέμα έχει λυθεί μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Τώρα είναι ζήτημα που πρέπει να λυθεί μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας». Ταυτόχρονα, το περασμένο 48ωρο τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, παραβιάζοντας μαζικά τον ελληνικό εναέριο χώρο, διακήρυτταν έμπρακτα τις τουρκικές θέσεις και απαιτήσεις.

Μιλώντας γι' αυτό το ζήτημα ο υπουργός Τύπου παραδέχτηκε ότι αυτές τις μέρες έχουν γίνει πολλές παραβάσεις και παραβιάσεις και ότι υπήρξε αναχαίτιση όλων των τουρκικών αεροπλάνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ρίσκο» η περιοδεία Ερντογάν (2004-05-05 00:00:00.0)
Οδηγίες από Μπους (2002-11-16 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται η συμφωνία για τον Ευρωστρατό (2002-06-12 00:00:00.0)
Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας (2002-06-11 00:00:00.0)
Στις 10 Γενάρη η συνάντηση Μπους - Σημίτη (2001-12-19 00:00:00.0)
ΝΑΙ στον ευρωστρατό και στις τουρκικές απαιτήσεις (2001-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ