Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΙΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ»
Απολύσεις με τη βούλα της ΕΕ

Τρανό παράδειγμα για το πώς οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα σπασμένα του ανταγωνισμού, της προσπάθειας δηλαδή των μονοπωλίων για το μέγιστο δυνατό κέρδος, κάτω από την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και τις πλάτες της κυβέρνησης, αποτελεί η περίπτωση της επιχείρησης ιματισμού «ΣΙΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ». Παράδειγμα που επιβεβαιώθηκε και χτες στην τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας. Ηδη τα τελευταία χρόνια οι θέσεις εργασίας στην εταιρία μειώθηκαν από τις 850 στις 600, ενώ από τον περασμένο Σεπτέμβρη άρχισε νέο μπαράζ απολύσεων, με πρόσχημα τις μειωμένες παραγγελίες, που συνάντησε την αντίδραση των εργατριών, οι οποίες απαιτούν από την κυβέρνηση να προστατεύσει το δικαίωμά τους στη δουλιά.

Στη χτεσινή τριμερή συνάντηση οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής, έκαναν σαφές, ότι θα συνεχίσουν τουλάχιστον μέχρι το Φλεβάρη να απολύουν κάθε μήνα 2% του προσωπικού, χωρίς μάλιστα να εγγυηθούν ότι θα σταματήσουν εκεί. Σκοπός της εταιρίας - που δεν τον κρύβει - είναι να μεταφέρει όλη την παραγωγή της σε εργοστάσιο που έφτιαξε στη Βουλγαρία αφήνοντας στην Ελλάδα μόνο ένα μικρό τμήμα. Το σχέδιο προβλέπει την αξιοποίηση από πλευράς της πολυεθνικής του κανονισμού της ευρωπαϊκής Ενωσης για τη λεγόμενη «παθητική τελειοποίηση προϊόντων» που της δίνει τη δυνατότητα, ενώ ουσιαστικά θα παράγει τα προϊόντα της σε μια χώρα εκτός ΕΕ, να τυγχάνει όλων των προνομίων που έχουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Σημειώνεται ότι ο σχετικός κανονισμός, επιτρέπει σε επιχείρηση με έδρα την ΕΕ να μεταφέρει την παραγωγή της σε άλλη χώρα εκτός, ενώ παράλληλα τής δίνει τη δυνατότητα να τα εισάγει και πάλι στην έδρα της για «τελειοποίηση» και κατόπιν να τα προωθεί στην αγορά διατηρώντας το μητρικό τίτλο και ότι κατασκευάζεται στην ΕΕ. Ετσι η πολυεθνική κρατάει τον ποιοτικό και ακριβότερο ελληνικό τίτλο στα προϊόντα της και παράλληλα αυξάνει τα κέρδη της από το χαμηλότερο εργατικό κόστος που θα έχει σε χώρες όπως η Βουλγαρία, στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο υφυπουργός Εργασίας Α. Τζιόλας στη συνάντηση, όχι μόνο δεν προσπάθησε να μπλοκάρει αυτή την εξέλιξη, αλλά συνεπής με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική ενίσχυσης της κερδοφορίας των πολυεθνικών, και υποταγής στα συμφέροντα των εργοδοτών, έφτασε στο σημείο να «παρακαλέσει» τους εκπροσώπους της εταιρίας να τους χρηματοδοτήσει η ελληνική κυβέρνηση μέσω διάφορων προγραμμάτων, όλες τις θέσεις εργασίας για τα επόμενα πέντε χρόνια! Οι εκπρόσωποι όμως της «ΣΙΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ», δεν ικανοποιήθηκαν ούτε με τέτοιες παραχωρήσεις και δήλωσαν απλώς ότι θα πάρουν υπόψη τους την πρόταση του υπουργείου.

Μετά το ναυάγιο της τριμερούς συνάντησης και μπροστά στον κίνδυνο για την απώλεια και νέων θέσεων, το ΔΣ των εργαζομένων αποφάσισε χτες την προκήρυξη νέας 24ωρης απεργίας για αύριο Παρασκευή. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δήμος Θεοδώρου, επισήμανε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους κόντρα στις πολιτικές ΕΕ και κυβέρνησης, στα σχέδια της εργοδοσίας για μεγαλύτερα κέρδη που επιδιώκει με τις μαζικές απολύσεις, αλλά και κόντρα στο συμβιβασμό και την υποταγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ